Cytat:
2010-09-19 12:32:31, Modeaaa napisał(a):
Nie ma znaczacych roznic w zakresie wartosci odzywczych pomiedzy zywnoscia organiczna a zwykla.
A nie da sie ukryc,ze jest znacznie drozsza - czy warto zatem placic za iluzje zdrowia ?
Oczywiście ze nie ma żadnych różnic w zakresie wartości odżywczych!
Pomidor wyhodowany przy pomocy "przyśpieszaczy" i innej chemii, zerwany zielony z krzaka i później umieszczony w "komorze gazowej" gdzie dojrzewa w ciągu 5h a pomidor wyhodowany bez sztucznych dodatków i nawet jeżeli został zerwany to później dojrzał w chłodni w sposób naturalny - będą mieli taką samą wartość odżywczą i taką samą ilość potasu, białka,wapna i węglowodanów.
Ale! Znacząca różnica będzie w zawartości szkodliwych substancji które zostały użyte przy uprawie.
Żeby wypisywać takie bzdury, musisz wiedzieć że nie każde gospodarstwo może uzyskać certyfikat ECO.
Bo nawet gleba musi "oczyścić się" w sposób naturalny od stosowanych wcześniej nawozów.
Żywność ekologiczna -
to produkty pochodzące z gospodarstw certyfikowanych, które muszą spełniać określone warunki i są regularnie kontrolowane. W takich gospodarstwach nie wolno:
* stosować w uprawach sztucznych nawozów i chemicznych środków ochrony roślin;
* używać w hodowli pasz przemysłowych, antybiotyków, stymulatorów wzrostu;
* wykorzystywać w przetwórstwie dodatków takich jak barwniki, konserwanty, stabilizatory, wzmacniacze smaku i zapachu, substancje emulgujące i powlekające.
System kontroli i certyfikacji produktów ekologicznych, obowiązujący w krajach UE ma zapobiegać rynkowym i marketingowym manipulacjom tak, by produkty "ekologiczne" rzeczywiście były ekologiczne.
Więc tak jak mówię, wartość odżywcza będzie taka sama, ale (!) jakość już nie koniecznie.
EKSPERYMENT:
proponuję kupić pomidor organic i taki np. tesco value
umieścić każdy w osobnej miseczce i postawić na parapet, a potem zobaczyć który szybciej zgnije.
Zgadnijcie który? Oczywiście organic.
Przekrójcie jabłko organic i importowane z afryki - po 5 min. organiczne zmieni barwę (i to jest normalne, jabłko powinno ściemnieć) a te afrykańskie zostają jasne. A to nie jest normalne.