Po drodze Snowdonia i Brecon Beacons, inny klimat niz plazowanie, ale po raz pierwszy tam zdarzylo sie wedrowac w chmurach, a za chwile powyzej pulapu chmur i zobaczyc deszcz lecacy do gory

Str 4 z 6 |
|
---|---|
karjo1 | Post #1 Ocena: 0 2016-01-28 18:31:02 (9 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Aberystwyth i Ynyslas, urokliwe miasteczko (to pierwsze) i obledne plaze z parkingiem na brzegu rzeki/rozlewiska (to drugie).
Po drodze Snowdonia i Brecon Beacons, inny klimat niz plazowanie, ale po raz pierwszy tam zdarzylo sie wedrowac w chmurach, a za chwile powyzej pulapu chmur i zobaczyc deszcz lecacy do gory ![]() |
elemelek | Post #2 Ocena: 0 2016-01-28 22:40:39 (9 lat temu) |
Z nami od: 30-09-2010 Skąd: UK |
Ynyslas wyglada na fajne miejsce. Bardziej interesuja nas plaze, widoczki. Ewentualnie jakies male miasteczko. Najlepiej, zeby dojechac w 3h, zeby zostalo dnia na zwiedzanie.
|
Adacymru | Post #3 Ocena: 0 2019-05-01 13:44:47 (6 lat temu) |
Konto usunięte |
Z okazji czasu na rekonwalescencje, poszwedac sie moge po okolicy i moge polecic pare miejsc na wyjazd.
Erddig - kolo Wrexham- posiadlosc National Trust, ciekawe miejsce do zwiedzania, nie jest to Wawel, ale ma swoj urok. Sama posiadlosc szczyci sie tym, ze ma najwiecej zgromadzonych rzeczy z wszystkich National Trust miejsc. Ostatni wlasciciel przed przekazaniem w rece NT, zaznaczyl, ze nic nie moze byc z domu sprzedane i ze musi byc odrestaurowany, co NT sukcesywnie czyni. Piekne ogrody kolol, miejsce na relaksujacy spacer i odpoczynek. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() W okolicach mozna znalezc cale polacie niedzwiedziego czosnku, ktory w UK mozna zbierac. Uwaga, nie pomylic z konwalia, wygladaja liscie podobnie, a efekt niestety bardzo rozny. ![]() ![]() Niedaleko od Wrexham rowniez ciekawy akwedukt do spaceru - Pontcysyllte Aqueduct, my podjechalismy na parking od strony Trevor (Station Rd, Trevor Basin, Wrexham LL20 7TG) Telford Inn pub po jednej stronie, a za mostkiem parking skad mozna spacerem wybrac sie wzdloz akweduktu na druga strone do Froncysyllte i wypic kawe z kawiarenki na barce. Mozna rowniez obejsc naokolo i wrocic do punktu wyjsciowego, nie jest to dlugi spacer, tyle ze gorka w jednym miejscu jest solidna. Widoki z akweduktu piekne, dobrze ze nie wialo za bardzo jak bylam, ale ogladajac filmik dzisiaj, dziwnie leku wysokosci doznalam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Jakos zdjec moze nie najlepsza, bo koncentrowalam sie na utrzymaniu rownowagi ![]() A poczatek sukcesu konstrukcji akweduktu i kanalu ogolnie jest w wodospadach Horseshoe Falls nieopodal: ![]() ![]() ![]() ![]() Mozna siedziec i gapic sie godzinami, mozna tez pospacerowac wsrod zieleni, wzdloz kanalu. Kolejnym przystakniem - Chirk Castle (Chirk LL14 5AF), nalezy do National Trust, ciekawy obiekt, w sam raz na leniwe zwiedzanie, dla dzieci sa stroje do przebrania i zabawy w zamkowej wiezy, jak rowniez korty do gry w ogrodach. Piknikowe miejsce jak znalazl w pieknych ogrodach, ktorych sciezki nawet daja sie pokonac na wozku. Wczoraj bylo kilka osob/artystow ze sztalugami przekladajacych widoki na papier czy plotno. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Ada
|
Adacymru | Post #4 Ocena: 0 2019-05-04 11:58:31 (6 lat temu) |
Konto usunięte |
![]() ![]() ![]() ![]() Przez trzy dni (sobota, niedziela, poniedzialek) jest w Llandudno Extravaganza, wiktorianski weekend. Parada tej ery storjow i sprzetu maszerowac bedzie przez miast w kazdy z tych dni o 12 w poludnie, na Bodafon Fields (LL30 1BW) rozpoczyna sie pokaz motoryzacyjnych osiagniec. Sa atrakcje dla dzieci (nie tylko wiktorianskie), jak ktos nie byl to polecam.
Ada
|
Adacymru | Post #5 Ocena: 0 2019-05-31 23:01:17 (6 lat temu) |
Konto usunięte |
Ciekawe uliczne dekoracje w Caernarfon, ja nazwalam to przygotowaniem na letnia aure
![]() ![]() ![]() ![]()
Ada
|
|
|
NightFury | Post #6 Ocena: 0 2019-06-01 14:24:07 (6 lat temu) |
Z nami od: 25-01-2012 Skąd: Liversedge |
Wiesz co? Chyba cie minęłam na ulicy.
Właśnie wróciłam z Walii i wybraliśmy się do Caernarfon w bodajże poniedziałek. I minęłam osobę mówiąca po polsku robiąca zdjęcia. Music leads me through my life
|
ZlotaPerla1 | Post #7 Ocena: 0 2019-06-01 15:03:36 (6 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2019-05-31 23:01:17, Adacymru napisał(a): Ciekawe uliczne dekoracje w Caernarfon, ja nazwalam to przygotowaniem na letnia aure ![]() ![]() ![]() ![]() Takie aranżacje są instalowane teraz wszędzie na różne imprezy. Nawet w Lublinie ![]() ![]() Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA
|
Adacymru | Post #8 Ocena: 0 2019-06-01 16:30:51 (6 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2019-06-01 14:24:07, NightFury napisał(a): Wiesz co? Chyba cie minęłam na ulicy. Właśnie wróciłam z Walii i wybraliśmy się do Caernarfon w bodajże poniedziałek. I minęłam osobę mówiąca po polsku robiąca zdjęcia. Akurat sama byłam tym miejscu wczoraj, to raczej nie rozmawiałam podczas robienia zdjęć.
Ada
|
NightFury | Post #9 Ocena: 0 2019-07-04 14:28:45 (6 lat temu) |
Z nami od: 25-01-2012 Skąd: Liversedge |
Odkopię temat.
Czy na Anglesey można dojechać po prostu droga czy trzeba bookowac prom czy jakiś inny transport morski? Music leads me through my life
|
Adacymru | Post #10 Ocena: 0 2019-07-04 14:34:07 (6 lat temu) |
Konto usunięte |
Dwa mosty dostępne bez opłat, Britania Bridge i Menai Bridges. Brytania jest na A55 czyli głównej drodze ale sprawdź ruch, bo często zapakowany. Menai Bridge z Bangor do Menai Bridge i dalej gdzie trzeba. Gdzie na Anglesey jedziesz, to zależy też który lepiej wybrać, chociaż są blisko siebie.
Ada
|