MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Prezent na ślub (Polski w UK)

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 6 z 12 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 5 | 6 | 7 ... 10 | 11 | 12 ] - Skocz do strony

Str 6 z 12

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

ragazza

Post #1 Ocena: 0

2010-07-21 16:55:16 (15 lat temu)

ragazza

Kobieta

Z nami od: 08-07-2010

Cytat:

2010-07-21 15:29:06, marco_polo napisał(a):
Cytat:

2010-07-21 11:43:33, myszka102 napisał(a):
Cytat:

2010-07-21 09:31:50, marco_polo napisał(a):
myszka102, czyli wnioskuję że byłaś nie zadowolona ze swoich prezentów i wolałaś dostać kasę (po 50-100f od pary)?

nie chodzi to o to co ja sobie mysle ale o to jak ja bym postapila w zyciu. i napewno idac na slub nie dalabym 8F-40zl. tyle na temat. a ze medal ma zawsze 2 strony - stwierdzajac ze polacy inaczej podchodza do slubu zawieranego w Uk wywnioskowalam z rozmow przed moim weselem z moimi goscmi jak i prezentow. dla mnie slub to jak napisala kolezanka wielka uroczystosc i niewazne czy koscielny czy cywilny w pl czy Uk i powinien byc traktowany jak na to zasluguje. dla przykladu: kupowalam dekoracje do mieszkania, na auto, naklejki na alkohol i uslyszlam nie raz ze to tylko taki slub... ze po co... ze to nic waznego bo to TyLkO cywilny.... albo koleznka chciala zrobic nam miejsca do siedzenia i inni skomentowali ze po co bo taki slub... nie ukrywam bylo to przykre. bo dla mnie to byl moj dzien... wiec wniosek taki ze jak ktos bierze w Pl koscielny to jest i powaga, i kasa na prezenty i kazdy inaczej do tego podchodzi a tu to sie nie liczy bo to tylko.. cywilny w Uk..

Ależ nikt tu nie kwestionuje że ślub kościelny jest bardziej uroczysty niż cywilny. Nie pytam o prezenty na kościelny czy cywilny, tylko pytam o różnicę kulturową pomiędzy Polakami i Anglikami.
Może nie z tej beczki, ale przykład:
zauważyłam że w Polsce ludzie wydają majątki na urządzenie grobów po swoich zmarłych, są brane kredyty i budowane mauzolea z granitu o pieniądzach wydawanych na święto zmarłych i tych ogromnych ilościach kwiatów i zniczy to już nie wspomnę. Tu cmentarze są bardzo skromne ale i piękne. Trawnik i nieduże pomniczki. W USA jeszcze skromniej. Czyżby Polacy byli aż tacy zamożni?

Wydaje mi się że dla naszej kultury wartości materialne są bardzo istotne. Przede wszystkim te co widać - ciuchy, auta. U mnie w pracy tylko Polacy jeżdżą AUDI, BMW i VW. Śmiesznie to wygląda jak pod fabryką główny menadżer firmy wsiada do FORDA focusa a zwykły operator do nowiutkiego AUDI. :-]

I tu nie chodzi nawet o to że oni wydają więcej a my potrafimy oszczędzać. Większość moich znajomych ma po kilka kart kredytowych i debetowych wyczyszczonych na maksa.

Wydaje się że to takie typowo polskie: zastaw się a pokaż się. :-]

A mnie sie wydaje, ze te wszystkie roznice ktore wymienilas wynikaja z jednego: Anglikom wszystko zwisa i powiewa. Maja gdzies to czym jezdza, co jedza, jak mieszkaja, jak wygladaja. Nie wszystkim, ale 95% z nich ma takie wlasnie podejscie. Nie potrzeba im ladnej elewacji na chacie, w aucie moga miec taki syf ze jak sie drzwi otwiera to puszki wylatuja, nie musza sie myc wieczorem, po co skoro mozna sie z brudnymi szkitami do lozka walnac. Ostatnio przeczytalam, ze Anglicy sa na ostatnim miejscu w Europie pod wzgledem zmieniania poscieli - 25% Anglikow zmienia posciel tylko na Swieta Bozego Narodzenia i Wielkiej Nocy. Szok!

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

marco_polo

Post #2 Ocena: 0

2010-07-21 17:23:58 (15 lat temu)

marco_polo

Kobieta

Z nami od: 25-02-2010

A ja się nie zgodzę, bo znam blisko kilka rodzin angielskich i wiem że mają po prostu inne system wartości. Oni lubią w weekend gdzieś wyjść, pojechać (kino, na plażę do tego obiad na mieście w restauracji a nie McDonald's), jadą co roku na wakacje (a nawet 2 razy do roku).
np. znajoma prawie każdy weekend jedzie z rodzinką dużym wozem kempingowym gdzieś w teren.
Inni mają kosztowne hobby, jeszcze inni ci co mają dzieci opłacają masę zajęć dodatkowych dla dzieci. Niektórzy uczą dzieci w prywatnych szkołach (czesne 3000f za semestr!) A wcale nie wyglądają na takich zamożnych, jeżdżą (owszem nowym) ale normalnym autem (ford mondeo). Ubierają się tez normalnie bez cudów. Kupują dobrą zdrową żywność.

Wracając do tematyki weselnej: w tym roku kuzynka męża (mamy tu angielską rodzinę) żeni syna, będzie tradycyjne angielskie wesele (jakiś zamek wynajęli i td.) rozmawialiśmy o prezentach, więc na liście prezentów są prezenty od 20 funtów w górę. Najdroższy chyba za około 200 funtów. Więc nie wiem dla czego tak jest...

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2010-07-21 22:36:23 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

andyopole

Post #4 Ocena: 0

2010-07-22 01:54:13 (15 lat temu)

andyopole

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

tutaj przyjeto standard weselny $50 od lebka, wlasnie ide 7 sierpnia na wesele Polaka z Amerykanka...

Do góry stronyOffline

dzieckowemgle

Post #5 Ocena: 0

2010-07-22 02:08:05 (15 lat temu)

dzieckowemgle

Mężczyzna

Z nami od: 15-05-2008

ja pracuje w miejscu gdzie tez organizujemy sluby, nie jest to lokal rozrywkowy. dwa tygodnie temu na weselu co kosztowalo pare mloda £70 000( bez ubran dla wszystkich bohaterow) slyszalem jak panna mloda zaskoczona byla chojnoscia swojej cioci, od ktorej dostala az £100. swoja droga piekne maja aranzacje. obiad, na sama rzeka, w ktorym bylo wszystko na bialo wlacznie z harfistka, jak narazie jest moim faworytem.

[ Ostatnio edytowany przez: dzieckowemgle 22-07-2010 02:10 ]

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2010-07-22 08:01:04 (15 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

dzieckowemgle

Post #7 Ocena: 0

2010-07-22 11:20:49 (15 lat temu)

dzieckowemgle

Mężczyzna

Z nami od: 15-05-2008

a no skromy, drinki w ostatniej czesci goscie kupowali juz sami.

Do góry stronyOffline

frania1977

Post #8 Ocena: 0

2010-07-22 13:41:34 (15 lat temu)

frania1977

Kobieta

Z nami od: 22-07-2010

ja w czerwcu miałam ślub i siostry tez w uk i ona dostała głównie pieniądze. Były jakieś drobne upominki typu kieliszki czy skarbonka, ale w niej także była kasa. Średnio to dostawli po 100-50 funtów.
i mnóstwo kartek z życzeniami, z podziękwaniem za zaproszenie na slub.

Do góry stronyOffline

frania1977

Post #9 Ocena: 0

2010-07-22 13:48:26 (15 lat temu)

frania1977

Kobieta

Z nami od: 22-07-2010

ja w czerwcu miałam ślub i siostry tez w uk i ona dostała głównie pieniądze. Były jakieś drobne upominki typu kieliszki czy skarbonka, ale w niej także była kasa. Średnio to dostawli po 100-50 funtów.
i mnóstwo kartek z życzeniami, z podziękwaniem za zaproszenie na slub.

Do góry stronyOffline

Post #10 Ocena: 0

2010-07-22 15:20:21 (15 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 6 z 12 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 5 | 6 | 7 ... 10 | 11 | 12 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,