MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Prezent na ślub (Polski w UK)

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 5 z 12 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ... 10 | 11 | 12 ] - Skocz do strony

Str 5 z 12

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

aina6666

Post #1 Ocena: 0

2010-07-20 15:01:20 (15 lat temu)

aina6666

Kobieta

Z nami od: 07-05-2007

Wszystko zalezy jakie to wesele bo jesli w stylu angielskim ( czyli jeden posilek i szampan a reszta na wlasna kieszen) to 20 - 30 funtow jest wystarczajace. Niedawno rozmawialam z kolezanka z pracy ktora ma 3 sluby w najbizszym miesiacu i spytalam sie co daje na prezent - odpowiedz krotka - 30f. Tlumaczyla ze to wystarczy na pokrycie kosztow obiadu i juz.
Fakt ze polskie wesele to juz inna sprawa kilka posilkow deserow itp. kazdy wie ze to jest wiekszy wydatek. Sama za 2 lata robie wesele w Polsce i dosc dobre menu na jedna osoba kosztuje 150zl obecnie. I mysle ze jesli koszty za jedzenie mi sie zwroca to bede baaaaaardzooo szczesliwa :)
Ale gdybym poszla tylko do kosciola czy urzedu to dalabym kwiatki i karteczke i to wsio.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2010-07-21 03:02:01 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

marco_polo

Post #3 Ocena: 0

2010-07-21 09:31:50 (15 lat temu)

marco_polo

Kobieta

Z nami od: 25-02-2010

myszka102, czyli wnioskuję że byłaś nie zadowolona ze swoich prezentów i wolałaś dostać kasę (po 50-100f od pary)?

Do góry stronyOffline

aaannp

Post #4 Ocena: 0

2010-07-21 10:37:27 (15 lat temu)

aaannp

Kobieta

Z nami od: 21-04-2009

Trzeba pamietac, ze slub, teoretycznie ma sie jeden w zyciu (oczywiscie roznie bywa, ale zalozenie jest takie) wiec uwazam, ze prezent weselny powinien byc odpowiedni do 'rangi' wydarzenia... poza tym, jesli ktos pracuje to 50 funtow nie jest znowy nie wiadomo jakim wydatkiem. Logicznie biorac, nawet przy zarobkach rzedu 1000 funtow miesiecznie to tylko 1/20 pensji... Oczywiscie przy zalozeniu, ze jest sie zaproszonym na wesele, bo jesli tylko na uroczystosc w RO lub kosciele uwazam, ze kartka z zyczeniami i ladna wiazanka sa wystarczajace.

[ Ostatnio edytowany przez: aaannp 21-07-2010 10:39 ]

Mama Erenka

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Post #5 Ocena: 0

2010-07-21 11:43:33 (15 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

anuna

Post #6 Ocena: 0

2010-07-21 12:50:55 (15 lat temu)

anuna

Kobieta

Z nami od: 03-08-2007

Anglicy z reguly daja wlasnie 20-30 funtow. Ja osobiscie bylam na dwoch weselach, na jednym i drugim trzeba bylo sobie drinki kupowac (co jest akurat u nich norma),ale na drugim trzeba bylo nawet wlasne danie przyniesc! Jak dla mnie to nawet to 20f. bylo za duzo... Placic za drinki, przyniesc wlasne jedzenie - w glowie mi sie to nie miescilo. I na pewno nigdy bym 100f. nie dala.
Wszystko zalezy od tego, jakie to wesele ma byc. Czy to bedzie obiad w restauracji, a potem tance itd - tak bardziej po polsku czy nie. Jesli tak to ja zastanowilabym sie nad 50f.
Adas 12/5/12

Do góry stronyOffline

Post #7 Ocena: 0

2010-07-21 13:35:26 (15 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

marco_polo

Post #8 Ocena: 0

2010-07-21 15:29:06 (15 lat temu)

marco_polo

Kobieta

Z nami od: 25-02-2010

Cytat:

2010-07-21 11:43:33, myszka102 napisał(a):
Cytat:

2010-07-21 09:31:50, marco_polo napisał(a):
myszka102, czyli wnioskuję że byłaś nie zadowolona ze swoich prezentów i wolałaś dostać kasę (po 50-100f od pary)?

nie chodzi to o to co ja sobie mysle ale o to jak ja bym postapila w zyciu. i napewno idac na slub nie dalabym 8F-40zl. tyle na temat. a ze medal ma zawsze 2 strony - stwierdzajac ze polacy inaczej podchodza do slubu zawieranego w Uk wywnioskowalam z rozmow przed moim weselem z moimi goscmi jak i prezentow. dla mnie slub to jak napisala kolezanka wielka uroczystosc i niewazne czy koscielny czy cywilny w pl czy Uk i powinien byc traktowany jak na to zasluguje. dla przykladu: kupowalam dekoracje do mieszkania, na auto, naklejki na alkohol i uslyszlam nie raz ze to tylko taki slub... ze po co... ze to nic waznego bo to TyLkO cywilny.... albo koleznka chciala zrobic nam miejsca do siedzenia i inni skomentowali ze po co bo taki slub... nie ukrywam bylo to przykre. bo dla mnie to byl moj dzien... wiec wniosek taki ze jak ktos bierze w Pl koscielny to jest i powaga, i kasa na prezenty i kazdy inaczej do tego podchodzi a tu to sie nie liczy bo to tylko.. cywilny w Uk..

Ależ nikt tu nie kwestionuje że ślub kościelny jest bardziej uroczysty niż cywilny. Nie pytam o prezenty na kościelny czy cywilny, tylko pytam o różnicę kulturową pomiędzy Polakami i Anglikami.
Może nie z tej beczki, ale przykład:
zauważyłam że w Polsce ludzie wydają majątki na urządzenie grobów po swoich zmarłych, są brane kredyty i budowane mauzolea z granitu o pieniądzach wydawanych na święto zmarłych i tych ogromnych ilościach kwiatów i zniczy to już nie wspomnę. Tu cmentarze są bardzo skromne ale i piękne. Trawnik i nieduże pomniczki. W USA jeszcze skromniej. Czyżby Polacy byli aż tacy zamożni?

Wydaje mi się że dla naszej kultury wartości materialne są bardzo istotne. Przede wszystkim te co widać - ciuchy, auta. U mnie w pracy tylko Polacy jeżdżą AUDI, BMW i VW. Śmiesznie to wygląda jak pod fabryką główny menadżer firmy wsiada do FORDA focusa a zwykły operator do nowiutkiego AUDI. :-]

I tu nie chodzi nawet o to że oni wydają więcej a my potrafimy oszczędzać. Większość moich znajomych ma po kilka kart kredytowych i debetowych wyczyszczonych na maksa.

Wydaje się że to takie typowo polskie: zastaw się a pokaż się. :-]

Do góry stronyOffline

Post #9 Ocena: 0

2010-07-21 16:20:44 (15 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #10 Ocena: 0

2010-07-21 16:25:05 (15 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 5 z 12 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ... 10 | 11 | 12 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,