Str 2 z 4 |
|
---|---|
JaNowa | Post #1 Ocena: 0 2010-02-19 23:22:37 (15 lat temu) |
Z nami od: 19-02-2010 Skąd: Newport |
Tascha, dziękuję za zainteresowanie się moim tematem i konkretne wiadomosci.
Nie spodziewałam się tylu informacji od forumowiczów. Jetem wszyyyystkim baaardzo wdzieczna!!! |
stokrotka1975 | Post #2 Ocena: 0 2010-02-19 23:26:34 (15 lat temu) |
Z nami od: 16-02-2010 Skąd: londyn |
Witaj ja miałam taką sytuację. przyjechałam do Londynu, poszłam do councilu, tam powiedziałam, że chce zapisac syna wówczas dwunastoletniego do szkoly, dostałam formę do wypełnienia oraz listę szkół. kazali mi zaznaczyc trzy szkoły, które mnie interesuja i niemartwić się bo dziecko bedzie przyjete do szkoły w ciągu miesiąca, gdyz dziecko przebywające na terenie uk musi do szkoły uczęszczac. Wypełniłam forme, wybralam szkoły najbliżej miejsca zamieszkania a zarazem wg mnie najlepsze. Wróciłam do Polski. po tygodniu przyszedł list do mojego męża 9który mieszkał już jakis czas w londynie, że dziecko ma sie zgłosić do takiej i takiej szkoły w ciagu tygodnia i zacząć naukę. Równocześnie poprosili mnie o przysłanie dokumentacji z polskiej szkoły. w ciągu trzech dni bylismy już z synem w Londynie. Z polskiej szkoły wzięłam całą dokumentację oraz druk przeniesienia dziecka do szkoły za granicą, który wypełniła szkoła angielska i odesłała do Polski. Szybko i bez nerwów. najważniejsze: nie szukaj szkoły na własną rękę bo każda Ci odpowie, że nie ma miejsc. Koniecznie idż do lokalnego councilu, oni mają obowiązek znaleźć szkołę. Mało tego w ciągu kolejnego miesiąca dostałam listy z kolejnych dwóch zaznaczonych szkół, że mają miejsca i czekają na mojego syna
![]() |
doritos | Post #3 Ocena: 0 2010-02-19 23:29:10 (15 lat temu) |
Z nami od: 10-12-2009 Skąd: londyn |
Ja rowniez rozmawialam z corki nauczycielka ze wyjezdzamy do UK i ze kolejny rok szkolny juz tam zacznie i nie bylo wiekszych z tym problemow.
Szkole w Anglii zalatwilam w ciagu tygodnia,co prawda nie katolicka(tam jest sie ciezej dostac)ale nie jest zla. Do formularza w ktorym wypisujesz dane dziecka i 4 rodzaje szkol ktorymi jestes zainteresowana,dolaczyc musisz paszport dziecka,akt urodzenia i potwierdzenie adresu o ile dobrze pamietam. Do szkoly katolickiej sa osobne formularze gdzie dolacza sie jeszcze akt chrztu i potwierdzenie od ksiedza z parafii ![]() |
JaNowa | Post #4 Ocena: 0 2010-02-19 23:31:18 (15 lat temu) |
Z nami od: 19-02-2010 Skąd: Newport |
Andzia1303, papiery miałam dosłac jak tutaj zacznie moja córka szkołe ;p
Pozbierałam sobie wszystkie wasze wypowiedzi do kupki i jestem spokojniejsza i wiem jak mam postąpic ze szkołą ![]() Do konca maja jeszcze posiedzimy w Polsce: ja jeszcze troszke tu popracuję, moja córka zaliczy rok i na początku maja zjedziemy i zaczne wtedy działac cos ze znalezieniem i zapisaniem córki do szkoły. Teraz zgromadze potrzebne papiery, (jesli udałoby sie do katolickiej, ale juz wiem ze i inne szkoły mogą byc dobre). Dzieki Wam wiem tez ze nie ma co biernie czekac tylko troszke musimy ,,pobiegac" zeby załatwic szkołe, i wiem ile trwa rok szkolny więc bede miała troszke czasu na zapisanie dziecka do szkoły ![]() Jeszcze raz dziękuję i zycze spokojnej nocy ![]() |
stokrotka1975 | Post #5 Ocena: 0 2010-02-19 23:33:06 (15 lat temu) |
Do formularza w ktorym wypisujesz dane dziecka i 4 rodzaje szkol ktorymi jestes zainteresowana,dolaczyc musisz paszport dziecka,akt urodzenia i potwierdzenie adresu o ile dobrze pamietam.
Wlaśnie zapomniałam dodać ![]() ![]() |
|
|
nedieee | Post #6 Ocena: 0 2010-02-19 23:35:59 (15 lat temu) |
Z nami od: 27-07-2008 Skąd: Londyn |
Cytat: 2010-02-19 23:26:34, stokrotka1975 napisał(a): Witaj ja miałam taką sytuację. przyjechałam do Londynu, poszłam do councilu, tam powiedziałam, że chce zapisac syna wówczas dwunastoletniego do szkoly, dostałam formę do wypełnienia oraz listę szkół. kazali mi zaznaczyc trzy szkoły, które mnie interesuja i niemartwić się bo dziecko bedzie przyjete do szkoły w ciągu miesiąca, gdyz dziecko przebywające na terenie uk musi do szkoły uczęszczac. Wypełniłam forme, wybralam szkoły najbliżej miejsca zamieszkania a zarazem wg mnie najlepsze. Wróciłam do Polski. po tygodniu przyszedł list do mojego męża 9który mieszkał już jakis czas w londynie, że dziecko ma sie zgłosić do takiej i takiej szkoły w ciagu tygodnia i zacząć naukę. Równocześnie poprosili mnie o przysłanie dokumentacji z polskiej szkoły. w ciągu trzech dni bylismy już z synem w Londynie. Z polskiej szkoły wzięłam całą dokumentację oraz druk przeniesienia dziecka do szkoły za granicą, który wypełniła szkoła angielska i odesłała do Polski. Szybko i bez nerwów. najważniejsze: nie szukaj szkoły na własną rękę bo każda Ci odpowie, że nie ma miejsc. Koniecznie idż do lokalnego councilu, oni mają obowiązek znaleźć szkołę. Mało tego w ciągu kolejnego miesiąca dostałam listy z kolejnych dwóch zaznaczonych szkół, że mają miejsca i czekają na mojego syna ![]() Nie zgodze sie z tym jesli chodzi o katolicka. Bo one rekrutuja same a nie przez council. I to do nich trzeba isc wypelnic forme dostarczyc akt chrztu i w naszym przypadku powierdzenie od ksiedza ze uczeszcza sie regularnie na msze ![]() "Radocha największa na świecie jest nie z bogactwa a z tego że żyjesz jak chcesz ......mam załoge co płynie i miłośc też : )"
|
doritos | Post #7 Ocena: 0 2010-02-19 23:37:57 (15 lat temu) |
Cytat: 2010-02-19 23:33:06, stokrotka1975 napisał(a): Do formularza w ktorym wypisujesz dane dziecka i 4 rodzaje szkol ktorymi jestes zainteresowana,dolaczyc musisz paszport dziecka,akt urodzenia i potwierdzenie adresu o ile dobrze pamietam. Wlaśnie zapomniałam dodać ![]() ![]() Zgadzam sie,zrobilam podobnie ![]() |
nedieee | Post #8 Ocena: 0 2010-02-19 23:38:11 (15 lat temu) |
Z nami od: 27-07-2008 Skąd: Londyn |
Cytat: 2010-02-19 23:29:10, doritos napisał(a): Ja rowniez rozmawialam z corki nauczycielka ze wyjezdzamy do UK i ze kolejny rok szkolny juz tam zacznie i nie bylo wiekszych z tym problemow. Szkole w Anglii zalatwilam w ciagu tygodnia,co prawda nie katolicka(tam jest sie ciezej dostac)ale nie jest zla. Do formularza w ktorym wypisujesz dane dziecka i 4 rodzaje szkol ktorymi jestes zainteresowana,dolaczyc musisz paszport dziecka,akt urodzenia i potwierdzenie adresu o ile dobrze pamietam. Do szkoly katolickiej sa osobne formularze gdzie dolacza sie jeszcze akt chrztu i potwierdzenie od ksiedza z parafii ![]() Zalezy jak sie trafi. Moje siostry dostaly sie do katolickiej bardzo szybko. W czercu zlozylismy podanie kazali czekac do wrzesnia. Poszly do noramlnej szkoly a od polowy wrzesnia dostaly sioe do katoliskiej. Zalezy jak sie trafi ![]() "Radocha największa na świecie jest nie z bogactwa a z tego że żyjesz jak chcesz ......mam załoge co płynie i miłośc też : )"
|
stokrotka1975 | Post #9 Ocena: 0 2010-02-19 23:39:26 (15 lat temu) |
nediee, nie wiem jak to jest w przypadku szkół katolickich, pewnie masz rację
![]() pozdrawiam |
doritos | Post #10 Ocena: 0 2010-02-19 23:40:16 (15 lat temu) |
Cytat: 2010-02-19 23:38:11, nedieee napisał(a): Cytat: 2010-02-19 23:29:10, doritos napisał(a): Ja rowniez rozmawialam z corki nauczycielka ze wyjezdzamy do UK i ze kolejny rok szkolny juz tam zacznie i nie bylo wiekszych z tym problemow. Szkole w Anglii zalatwilam w ciagu tygodnia,co prawda nie katolicka(tam jest sie ciezej dostac)ale nie jest zla. Do formularza w ktorym wypisujesz dane dziecka i 4 rodzaje szkol ktorymi jestes zainteresowana,dolaczyc musisz paszport dziecka,akt urodzenia i potwierdzenie adresu o ile dobrze pamietam. Do szkoly katolickiej sa osobne formularze gdzie dolacza sie jeszcze akt chrztu i potwierdzenie od ksiedza z parafii ![]() Zalezy jak sie trafi. Moje siostry dostaly sie do katolickiej bardzo szybko. W czercu zlozylismy podanie kazali czekac do wrzesnia. Poszly do noramlnej szkoly a od polowy wrzesnia dostaly sioe do katoliskiej. Zalezy jak sie trafi ![]() To rzeczywiscie duzo szczescia siostry mialy ![]() Moja corka do dzis jest na liscie oczekujacych ![]() |