MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Dziwne zachowanie:"Polaczki" w Walii

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 6 z 7 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 5 | 6 | 7 ] - Skocz do strony

Str 6 z 7

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

krakn

Post #1 Ocena: 0

2009-03-24 06:49:58 (16 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

najważniejsze że mamy do siebie odrobinę dystansu, samokrytyki ale coraz mniej martyrologi, i bardzo dobrze, co innego biczować się za historyczne upadki i powstania, a co innego o tym pamiętać, tego co było nie zmienimy, nie zmienimy też wszystkich w koło jedynie na co mamy wpływ to na nasze życie, na nasze postępowanie i to jaki wizerunek tworzymy.
Generalnie zauważam że Polacy maja jakiś dziwny obowiązek kolektywnej odpowiedzialności za kogoś...
natomiast jakoś za siebie nie bardzo im wychodzi

Dziś pięknie słonko wstało, a ja jadę do klienta na wieś
Wszystkim wspaniałego słonecznego i radosnego dnia życzę,
PAPA do wieczora 8-):-]
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

Post #2 Ocena: 0

2009-03-24 07:19:08 (16 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2009-03-24 07:35:11 (16 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #4 Ocena: 0

2009-03-24 07:39:33 (16 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

yanovitz

Post #5 Ocena: 0

2009-03-24 09:58:50 (16 lat temu)

yanovitz

Mężczyzna

Z nami od: 10-12-2007

Cytat:

2009-03-24 07:19:08, marciniak napisał(a):
Cytat:

marciniak,ty czasami myslisz co piszesz?Przepraszam przy okazji wszystkich tych ktorzy uwazaja,ze dwa ostatnie wyrazy uzylem zbednie:-)Z tego co piszesz to wlozyles rzeczywiscie "kawal"zycia w nauke i to do tego w college.Znam wielu Polakow,ktorzy sa tutaj od okolo 50lat a akcent im sie nie zmienil.Moze dlatego ,ze DOBRZE wladali jezykiem polskim wczesniej,czyli przed swoim przyjazdem tutaj?:-]a moze dlatego ze wtedy nie bylo tyle zmodyfikowanej zywnosci,ktora jak widac niektorym potrafi zaszkodzic lub nawet mozg wyssac.
Ps.Jak by co to nie ma juz wschodnich Niemiec;-)

[ Ostatnio edytowany przez: <i>wiedza</i> 24-03-2009 01:21 ]

Wiedza a ty czasami czytasz co piszą inni czy piszesz co się uda aby mi dowalić? Jak tak to świadczy o Twej głupocie, ale nie mi to rozsądzać czy jesteś głupi czy nie.

Akcent to mam angielski a po polsku gadam zupełnie normalnie jak wszyscy więc sugeruję przetrzeć oczęta. Albo przestać żreć zmodyfikowaną żywność o której wspominasz.

Nic dziwnego, jezeli chodzi o akcent to bardzo latwo niektorym przychodzi nauczenie sie poprawnej wymowy. Sam, kiedy mowie po angielsku to ludzie biora mnie za Anglika. Po za tym znam jeszcze kilka osob ktorym nie sprawia to zadnego problemu i wszyscy mowia poprawna polszczyzna.

Przypomnialo mi sie cos:

Jakis rok temu wracajac z lekcji z innym nauczycielem (Anglikiem, ktorego dopiero co poznalem i nie wiedzial jeszcze ze jestem z Polski) zagadnal mnie po polsku jeden z moich studentow. Odpowiedzialem oczywiscie po polsku, na co moj Angielski kolega:

"Your Polish is excellent! Where did you learn it?"

To ze ktos mowi doskonale po agnielsku nie znaczy ze "zapomnial" polskiego...

Wracajac do meritum, nie lubie strasznie okreslenia "polaczki" tak jak nie lubie okreslenia "ciapaty". Po za tym mam dosc tzw. polskiego mesjanizmu, i tego dziwnego wstydu z pochodzenia i skakania sobie do oczu.
Jeśli pracujesz z oddaniem przez osiem godzin, możesz w końcu zostać szefem, by pracować przez dwanaście. Robert Frost

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2009-03-24 10:12:16 (16 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Superlover

Post #7 Ocena: 0

2009-03-24 11:07:59 (16 lat temu)

Superlover

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 21-03-2009

Cytat:

2009-03-23 17:04:01, marciniak napisał(a):
No mam na tyle dobry, ze nikt nie rozpoznaje.

Zasluga nauki w college przez prawie rok i pracy wylacznie z Anglikami przez prawie dwa. I braku kompleksow aby sie pytac o to czy o tamto, jak powiedziec i jak modulowac slowa, codziennie sie ucze.

I hope you so happy :-]

zakładając że twój akcent jest równie perfekcyjny co gramatyka, to z pewnością nikt nie rozpoznaje (co mówisz :-))
Kto za młodu nie był socjalistą, ten na starość zostanie świnią :)

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Post #8 Ocena: 0

2009-03-24 11:13:05 (16 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #9 Ocena: 0

2009-03-24 11:16:01 (16 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

anna69

Post #10 Ocena: 0

2009-03-24 11:28:17 (16 lat temu)

anna69

Kobieta

Z nami od: 06-08-2008

a jaj wam powiem tak, nie uwazam sie za osobe dzika, jak wchodze do pl sklepu to mowie dziendorby jak wiem ze kogos szturchnelam to zawsze mowie sorry, chyba ze wczesniej zwrocilam uwage ze to polacy - po prostu nie obserwuje ludzi...mnie to nie interesuje czy to polac, anglicy, pakistanie czy slowacy...tak jak w polsce nie zagaduje do obcych ludzi dzien dobry tak i tu tego nie robie..uzywam swobodnie w miejcach publicznyc jezyka polskiego i si ego nie wstydze...co nie znaczy ze jak ktos do mnie zagaduje w sklepei to odrazu mam mu sie szyje rzucac bo to polak...w pracy jesli osoba mowi po angielku rozmawiam z nia po angielsku bo uwazam to za niegrzeczne w stosunku do moich anglieksihc kolegow zeby mowic po polsku...co innego jak nie mowi i cos tlumacze, ale to inna bajka...
i nie nazwalabym innych polaczkami tylko za to ze obcej babie nie odpowiedzieli dzien dobry...ja pewnie bym to odruchowo zrobila, ale polak polakowi to tu tylko noz w plecy wsadza i sa nieufni...wiec sie nie dziwie ze ignoruja nieznajomych...i nie koniecznie jest to oznaka zlego wychowania, ale po prstu ostroznosci...wielu z nas zostalo tu bradzo zranionych albo oszukanych i to wlasnie przez tych co ot tak sobie niby nic zaczepiaja..byl nawet taki artykol kiedys..

Nazywanie kogos Polaczkiem jest moim zdaniem obrazliwe...ja jestem POLKA a nie polaczka...ale jak to sie mowilo w dziecinstwie...ten kto przezywa sam sie tak nazywa....

Do góry stronyOffline

Strona 6 z 7 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 5 | 6 | 7 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,