MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Dziwne zachowanie:"Polaczki" w Walii

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 4 z 7 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 ] - Skocz do strony

Str 4 z 7

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Superlover

Post #1 Ocena: 0

2009-03-23 10:36:40 (16 lat temu)

Superlover

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 21-03-2009

Stoimy przed katedrą w Lincoln czekamy na znajomych którzy zostali lekko z tyłu podchodzi para chłopak mówi: nie wchodzimy, bo tam pewnie jakieś datki zbierają :-D
Kto za młodu nie był socjalistą, ten na starość zostanie świnią :)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

Post #2 Ocena: 0

2009-03-23 10:56:07 (16 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Superlover

Post #3 Ocena: 0

2009-03-23 11:00:36 (16 lat temu)

Superlover

Mężczyzna

Konto zablokowane

Cytat:

2009-03-23 10:56:07, czarodziejka napisał(a):
takie sytuacje mogę jedynie skwitować pobłażliwym uśmiechem, ale nadal obstaję przy swoim ,że nie ma wytłumaczenia dla słów :POlaczki, Polandia, itp.

Całkowicie się z Tobą zgadzam

Do góry stronyOffline

Strona WWW

STANFOT

Post #4 Ocena: 0

2009-03-23 11:10:50 (16 lat temu)

STANFOT

Mężczyzna

Z nami od: 12-03-2009

Czarodziejka masz racje. Co do Twojego pisania tez mozna sie przyczepic :POlaczki. Bo chyba Jestescie jednej nacji?
Przepraszam z jakiego kraju Ty pochodzisz piszac jestescie?

Do góry stronyOffline

Post #5 Ocena: 0

2009-03-23 11:24:30 (16 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #6 Ocena: 0

2009-03-23 11:48:26 (16 lat temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

Superlover-
rozne rzeczy roznie ludzie odbieraja;
ja sobie siedze w swiecie fantastyki i tam wiele krain ma koncowki landia-stad jak kiedys uslyszalam ta Polandie to bardzo mi sie to spodobalo,(ale dobrze wiedziec ze jednak nie kazdy postrzega swiat przez pryzmat ulubionych ksiazek)

to jeszcze moze przy okazji zapytam czy okreslenia angol i polonus tez sa obrazliwe-zaslyszane od ludzi ktorzy nie maja w zwyczaju nikogo obrazac tudziez uzyte w rzeklabym pozytywnym kontekscie

co do polaczkow;
najdziwniejsze ze zetknelam sie ze zwrotem polaczki dopiero jak wkoncu podlaczylam sobie internet i zaczelam czytac co ludzie wypisuja(w UK siedze 3 lata),ale tak tez sobie pomyslalam ze jak ktos obraza inne nacje (ciapty i inne tego typu zwroty)tym samym daje przyzwolenie na to by inni mu odplacili tym samym?
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

Superlover

Post #7 Ocena: 0

2009-03-23 12:18:35 (16 lat temu)

Superlover

Mężczyzna

Konto zablokowane

Angol jest określeniem pejoratywnym podobnie jak Polaczek
Polonus nie jest (oznacza Polaka zamieszkałego zagranicą)
Ciapaty ja nie widzę w tym określeniu niczego obraźliwego, jest to neologizm bez negatywnej konotacji

Do góry stronyOffline

Strona WWW

galadriel

Post #8 Ocena: 0

2009-03-23 12:19:20 (16 lat temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

ok dzieki
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

Post #9 Ocena: 0

2009-03-23 12:27:18 (16 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

AniaPL

Post #10 Ocena: 0

2009-03-23 12:34:07 (16 lat temu)

AniaPL

Kobieta

Z nami od: 22-03-2009

Chciałabym wszystkim podziękować za wyrażenie swej opinii. Mam nadzieje, iż Ci którzy to czytają wezmą sobie do serca, że nie trzeba się wstydzić swego pochodzenia i jak ktoś z uśmiechem na twarzy powie „dzień dobry” to niech mu odpowie nawet „hej" . Napisałam, że nie chce się z nikim zaprzyjaźniać i nie chodzę do sklepów w celu spotkania i nawiązania bliższej znajomości, ale uważam za stosowne od czasu do czasu powiedzenie „dzień dobry” (może jestem za bardzo ugrzeczniona i tak mnie akurat wychowano). Sporo jeżdżę po świecie i jak spotykam Polaka przeważnie się witam i nie spotkałam się jak dotąd z jakimś dziwnym zachowaniem. Ale taka właśnie jestem ;)

Tak śmieszą mnie niektóre zachowania rodaków i traktuje to z przymrużeniem oka ;) Nie oburzam się z tego powodu, bo każdy jest inny i ma inne zachowania. Przykro mi jest czasem jak Anglicy przez pryzmat jakiś PL chuliganów patrzą na nas dziwnie.

Co do „Polaczków” –nie wiem czy ktoś zauważył, ale napisałam w CUDZYŁSŁOWIU i nie mam zamiaru nikogo obrażać, a jeśli ktoś się poczuł urażony to z głębi serca przepraszam, że źle mnie zinterpretował.

Pozdrawiam i życzę miłego dnia:-]

Do góry stronyOffline

Strona 4 z 7 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,