|
|
---|---|
Anonim | Post #1 Ocena: 0 2005-08-05 10:15 (20 lat temu) |
![]() Anonim |
czy to prawda że studiowanie w Walii jest darmowe w przeciwienstwie do reszty Wielkiej Brytani??? jeśli tak to dla Polaków również ????
Gdzie są jakieś uczelnie???? |
Anonim | Post #2 Ocena: 0 2006-03-03 21:44 (19 lat temu) |
![]() Anonim |
Ty chyba sobie jaja robisz.Hihihi.W bajki wierzysz
![]() |
paula88 | Post #3 Ocena: 0 2006-10-28 09:46 (19 lat temu) |
Z nami od: 28-10-2006 |
czy wie ktos cos na temat studiowania w cardiff?jakie sa wymagania ile kosztuja itp???bardzo dziekuje za informacje lub linki
![]() |
marcinb | Post #4 Ocena: 0 2006-10-28 12:27 (19 lat temu) |
Z nami od: 20-05-2006 Skąd: Newark on Trent |
heja,
ja studiuje w Lincoln. Studia sa platne ale: - masz nieograniczony dostep do kredytu rzadowego na oplacenia studiow, ktory splacasz po skonczeniu nauki i znalezieniu pracy w ktorej zarabiasz wiecej niz £15k brutto rocznie, wtedy splata wynisi £5 tygodniowo. splata wzrasta wraz ze wzrostem zarobkow a jesli wrocisz do PL do oplata jest przeliczana PROPORCJONALNIE do sily nabywczej pln ergo placisz mniej. - jesli pracujesz i studuijesz part time mozesz starac sie w swoje firmie o sponsorship - firma oplaca studia, daje ci 1 dzien wolny na studia i NIE ZMNIEJSZA pensji, ale musisz podpisac kontrakt ze pracujesz w firmie tak dlugo jak studuijesz plus jeden rok dluzej jesli studia sa undergraduate albo 2 jesli postgraduate. tak jest u mnie w pracowni. zawsze mozesz sie wycofac i splacasz sume proporcjonalnie do okresu jaki zostal do konca kontraktu. - BEZPLATNE studia sa w IRL czy w Walii/Szkocji nie mam pojecia. ponizej link na uniwerek w Cardiff. University of Cardiff Jak twoj IELTS? Co bedziesz studiowac? Powodzenia, Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein
|
marcinb | Post #5 Ocena: 0 2006-10-28 12:31 (19 lat temu) |
placisz niestety ale mniej niz u mnie
![]() kredyt bierzesz przez szkole, to wygodne. Tuition fees 3maj sie cieplo i poreczy Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein
|
|
|
paula88 | Post #6 Ocena: 0 2006-10-28 14:13 (19 lat temu) |
a mam jeszcze pytanie dotyczace rekrutacji(wiem zalezy to od kierunku)ale czy sa jakies ogólne zasady dotyczace rekrutacji obcokrajowców.a czy jest cos takiego jak ukonczenie jakiegos studium lub cos podobnego???za rok napewno wyjezdam i bede w Cardiff i nie chce zakonczyc edukacji na maturze,ale nie wiem jak mam sie za to wszystko zabrac i gdzie pytac wiec z gory dzieki za wszelkie informacje
![]() |
marcinb | Post #7 Ocena: 0 2006-10-28 19:20 (19 lat temu) |
hej,
odpowiem ci konkretnie: 1. rejestracja tutaj: ucas lub bezposrednio na uczelni 2. wybor kierunku 3. potwierdzenie znajomosci jezyka obowiazuje egamin IELTS na poziomie min 5.5 lub 6.0 na 9 mozliwych, zaleznie od uczelni. akceptowany jest CAE i CPE. CFE odpada. o uznawaniu TOEFL nie slyszalem ale moze jest akceptowany. wiekszosc uczelni przy wyniku 5.0 dopuszcza do studiow pod warunkiem zaliczenia kursu English for Academic Purpose ktory jest organizowany odplatnie na uczelni przed rozpoczeciem roku akademickiego. podniesienie wyniki o 0.5 pkt trwa 2 tygodnie, 1pkt - cztery. zajecia pon-piat kilka godzin dziennie. cena za 4 tygodnie ok £1200. cardiff uni: pre-foundation course przy przyjeciu na studia wazne sa doswiadczenia dodatkowe, udzial w obozach harcerskich, grupie teatralnej, kolku naukowym, wyjazdach z akcjami humanitarnymi... cokolwiek sobie wymarzysz a wyroznia cie z rzeszy studentow wtedy nawet z ''marna'' matura masz szanse na przyjecie do cambridge czy oxfordu. powaznie. jezeli zostal ci rok to sugerowalbym sie skupic na konwersacjach i wzbogacaniu slownictwa, filmy w oryginale, ksiazki... itp tutaj masz bbc radio w necie, polecam bbc 4 i bbc 7 BBC Radio a tutaj radio wales BBC Radio Wales powodzenia i mam nadzieje ze odrobine pomoglem ![]() Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein
|
marcinb | Post #8 Ocena: 0 2006-10-28 19:44 (19 lat temu) |
hej paula,
tutaj masz link do IELTS: IELTS 3maj sie Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein
|
paula88 | Post #9 Ocena: 0 2006-10-29 11:59 (19 lat temu) |
WIELKIE DZIEKI!!! nie wiedzialam ze ktos mi pomoze!!no to juz cos wiem na poczatek.byłam juz 3,5 miesiaca w Cardiff i troszke jezyk podszkoliłam to chociaż tyle,ale duzo czeka mnie jeszcze ciezkiej pracy!dzieki!buziaki dla was!
|
marcinb | Post #10 Ocena: 0 2006-10-29 13:01 (19 lat temu) |
jesli masz kogos w UK albo jestes jeszcze tutaj to kup sobie angielskie seriale. koniecznie kopie z ''subtitles''.
- Green Wing Season 1 - absurdalna komedia - Cold Feet Season 1-5 - komedia obyczajowa, obejrzalem sezony 1-3 - swietne do nauki jezyka, 3 pary i kazda mowi wyraznie innym angielskim - No Angels Season 1 - obyczajowka, sezony 2 i 3 nie maja podpisow - Little Britain Season 2 - moim zdaniem najlepszy sezon, i niesmiertelny: - Fawlty Towers (Hotel Zacisze) Season 1 i 2 - po prostu perla jako film i jako pomoc do nauki 'sarcastic english' Wszystko kupilem tutaj: dvd.co.uk Play.com taniej niz w sklepie ![]() adres wysylki - najlepiej znajomi w UK a oni poczta do PL. platnosc - karta/PayPal z tego co wiem PayPal jest juz dostepny w PL. znajomy chinczyk studiowal w Cardiff, mowi ze jest pelno cudzoziemcow, latwo sie z nimi dogadac, czasemlatwiej niz z brytyjczykami ![]() powodzenia pozdro, Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein
|
|