Przeglądaj forum |
Działem "Walia" opiekują się: Redakcja |
|
Strona główna » Walia » Chow main |
| Autor | (Odpowiedzi: 5) |
|---|---|
| sylwia_25 | Post #1 2007-11-30 01:10 (10 miesięcy temu) |
Z nami od: 17-08-2007 Skąd: Walia |
Ja i moj partner, poprostu oszalelismy na punkcie chinskiego jedzenia w UK. Zaczelo sie od fast-food, ale teraz to juz wole sama zrobic. Czy ktos z was rowniez sam przygotowuje chinszczyzne w domku, chetnie wymienie sie przepisami;))
|
| Pluszowa | Post #2 2007-11-30 01:31 (10 miesięcy temu) |
Z nami od: 13-02-2007 |
Ja uwielbiam Chińskie jedzonko! Polecam sos "Uncle Ben's Hoi Sin with spring onions sauce" - jest przepyszny i nadaje się zarówno do kaczki jak i piersi kurczaka
Częściej wprawdzie brałam jedzenie na wynos niż gotowałam... ale jedno danie szczególnie mi posmakowało: makaron noodle (ale nie ryżowy), piersi z kurczaka, czerwona cebulka, papryka czerwona, pieczarki, baby corn i ta młoda, płaska, zielona fasolka (nie pamiętam jak się to nazywało Smacznego! No mercy for the weak _ No pity for the dying _ No tears for the slain
|
| sylwia_25 | Post #3 2007-11-30 08:48 (10 miesięcy temu) |
No to wlasnie jedno z moich ulubionych, cho main noodle, mniam. Jednakze ja kupuje juz gotowe wazywka zapaczkowane i pokrojone, okolo funta, dodaje jeszcze czasami krewetki, jest szybkie i naprawde pyszne:))a uzywam sosu Black dragon, wersji zielonej, polecam:))A uncle musze sprobowac, tego nie iedzialam:)
|
| aga_julia_oliver | Post #4 2007-11-30 11:32 (10 miesięcy temu) |
Z nami od: 23-08-2007 Skąd: Kent |
Ja tez mam swoj ulubiony przepis na stir fry. Wziety z ksiazki ale troche go zmienilam pod wzgledem wlasnego gustu.
Kupuje neck of lamb (w Tesco okolo 3 funty) i kroje ja na drobne kawalki. Warzywa: marchewka i papryka pokrojone w match sticks (tak jak zapalki), pak choi, spring onion i lubie tez dodac brokule (trzon brokuly tez mozna pokroic w match stick - widzialam to kiedys na Ready Steady Cook). Podsmazam mieso okolo 3 minuty dodaje przyprawy 5 smakow (najbardziej lubie Kamisa - zawsze przywoze z Polski) i dodaje tez orzeszki nerkowce. Gdy orzeszki sa troche przyrumienione dodaje marchewke, papryke i brokule i smaze okolo 4 minuty i na koniec wrzucam cebule i pak choi. Nastepnie do tego wrzucam ugotowane noodles i przyprawiam miodem, sokiem wycisnietym z cytryny, soy sauce i oyster sauce do smaku. Moja rodzina to uwielbia. Baranina daje swietny smak tej potrawie. Polecam! |
| Richmond | Post #5 2007-11-30 11:39 (10 miesięcy temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Richmond |
Ja jestem milosnikiem sosu Hoi Sin i najchetniej dodawalabym go do wszystkiego. Niestety nigdy nie udalo nam sie odtworzyc w domu smaku prawdziwego jedzenia z Chin.
Chinszczyzna w Polsce, chinszczyzna w UK i ta w Azji maja zupelnie inny smak. Nie ponosze odpowiedzialnosci za skorzystanie z udzielonych porad.
|
| sylwia_25 | Post #6 2007-12-10 14:07 (10 miesięcy temu) |
tez o tym slyszalam, ze nie porowna sie tej oryginalnej chinszczyzny z UK czy polska wersja, ale co nam pozostaje, do chin daleko ;))
|