MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Fajnie tam gadaja

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

landi

Post #1 Ocena: 0

2007-07-06 13:50 (18 lat temu)

landi

Z nami od: 05-07-2007

Witam mieszkancow Szkocji
Bylem w Glasgow we wtorek, ale dzien wczesniej zatrzymalem sie w Kilmarnock w travelodge, ledwo zrozumialem dziewczyne w recepcji, pozniej podjechalem do Asdy po jakies pakupki i gosciu mi nie chcial sprzedac piwka po 22.00, oczywiscie za pierwszym razem zrozumialem tylko "ten o`clock", kurcze ale maja dialekt. Jak wam sie tam rozmawia z tubylcami, mozna przywyknac?
rozmawialem pare razy ze szkotami ale mieszkajacymi od dluzszego czasu w anglii i bylo w porzadku, to chyba tak jak by rozmawiac w polsce z goralem zasuwajacym tylko gwara

Fajne widoki zaczynaja sie od cumbrii (jechalem samochodem M6), szkoda ze nie wzialem aparatu, bo droga do Kilmarnock tez niczego sobie.

na pamiatke przywiozlem dla malego taka smieszna czapke (w szkocka krate) z rudymi wlosami a dla zonki takie cukierki podobne do polskich irysow (z whisky) oczywiscie handmade.

Ok to tyle moich jednodniowych doswiadczen ze szkocja a i cos malo lasow macie

pozdrowienia
♪ Zakopałem w moim ogrodzie, To co złe jest w moim narodzie ♪

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

herman

Post #2 Ocena: 0

2007-07-09 23:00 (18 lat temu)

herman

Mężczyzna

Z nami od: 15-06-2007

Witaj bardzo mnie rozbawiłeś.Ale jak na jeden dzień to i tak sporo widziałeś szkoda ze nie dotarłeś dalej na północ tam dopiero są lasy i góry przepiękny kraj i ludzie przemili , mimo ze z początku nieufni ale jeśli cię poznają jesteś jak u siebie w domu rok tu jestem i nie spotkałem sie z wrogością . Jeśli chodzi o język to jest to problem gdy sie rozgadają to bardzo trudno ich zrozumieć ale jeśli długo się z nimi przebywa to nie jest tak trudno ich zrozumieć ja oczywiście mam jeszcze z tym problem pozdrawiam :-D

Do góry stronyOffline

landi

Post #3 Ocena: 0

2007-07-10 13:09 (18 lat temu)

landi

bardziej na polnoc mowisz, a wlasnie sie z zonka zastanawiamy nad zobaczeniem sobie loch ness (wzdloz, bo chyba inaczej sie nie da :))
ale nie chcemy malego taszczyc taki kawal samochodem wiec jakie jest najdogodniejsze lotnisko do zwiedzenia loch ness (inverness ma jakies?)
wiem moge sobie poszukac w necie , ale jak juz tu jestem...

[ Ostatnio edytowany przez: landi 10-07-2007 13:10 ]

Do góry stronyOffline

herman

Post #4 Ocena: 0

2007-07-10 23:10 (18 lat temu)

herman

Mężczyzna

Jeśli jeszcze nie sprawdziłeś to jest lotnisko w Inverness , ja również tam się wybieram w tą sobotę ale jadę autkiem nie chce stracić widoków jakie po drodze można zobaczyć a jest na podziwiać wiem bo jeżdżę zawodowo :-D

Do góry stronyOffline

landi

Post #5 Ocena: 0

2007-07-11 15:03 (18 lat temu)

landi

no nie samochodem to mamy kawalek (mieszkamy pod Bristolem na poludniu anglii) wiec chyba zdecyduje sie na samolot do invernes, bilety tanie jak barszcz wiec tylko musze znalezc jakis samochod do wynajecia na miejscu na weekend i mozna zwiedzac
a jak tam pogoda bo na poludniu zrobilo sie calkiem milo( slonko i 22 stopnie)?

Do góry stronyOffline

ParaDox

Post #6 Ocena: 0

2007-07-11 16:02 (18 lat temu)

ParaDox

Mężczyzna

Z nami od: 18-03-2004

Scottish For Beginners:

Scottish For Beginners 1

Scottish For Beginners 2 :-]

Scottish Vocabulary
All truth passes through three stages: First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as self-evident

Do góry stronyOffline

herman

Post #7 Ocena: 0

2007-07-11 20:10 (18 lat temu)

herman

Mężczyzna

Pogoda jest ok. jak na Anglię to prawie upał powodzenia życzę i miłej zabawy a bym zapomniał uważajcie na tego gada licho wie co on je, jak go spotkacie to lepiej dać nogę gdy cało wrócicie to daj znać ciekaw jestem czy wam sie tam spodoba :-o

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,