|
---|---|
Oslo01 | Post #1 Ocena: 0 2018-08-08 19:45:38 (7 lat temu) |
Z nami od: 03-07-2018 Skąd: Edinburgh |
Witam proszę o waszą opinie zamierzam wyjechać do Edynburga w wrześniu samemu, znam Angielski komunikatywnie umie się dogadać i rozumie co ludzie do mnie mówią mam oszczędności umożliwiające mieszkać w Szkocji na 2 miesiące w porywach do 3. Jestem osobą wykształconą ale to chyba nie ma znaczenia na początku mojego życia na uchodźstwie. Moje pytanie jest banalne i prostotę. Czy według was opłaca się wyjechać samemu. Mam wynajęty pokój na 2 tygodnie. Mój plan działania jest standardowy zamierzam poszukać na miejscu pokoju do wynajęcia na dłuższy okres czasu, potem zamierzam załatwić IN, konto w banku w między czasie będę szukał pracy.
Pozdrawiam Podejrzewam że temat podobny przewiną się milion razy ale mimo wszystko oczekuje waszej opinii ludzi którzy są w Szkocji lub w podobnej sytuacji co ja z góry dziękuję z a wszelką opinie |
Adacymru | Post #2 Ocena: 0 2018-08-08 21:04:48 (7 lat temu) |
Konto usunięte |
Dlaczego zakladasz z gory, ze wyksztalcenie nie ma znaczenia? Zalezy w jakim kierunku sie ksztalciles, i jakie masz doswiadczenia zawodowe. Czy warto wyjechac? Jak nie masz nic do stracenia na miejscu, to oczywiscie, ze warto nowych doswiadczen nabyc.
Ada
|
Jurny_Jurek | Post #3 Ocena: 0 2018-08-08 23:15:00 (7 lat temu) |
Z nami od: 28-06-2016 Skąd: Faggot |
Jak jestes osoba wyksztalcona to pewnie juz zrobiles risercz. Jak nie jestes to bedziesz pytal na forach o opinie ludzi, ktorych nie znasz a oni nie znaja Ciebie.
Jak rozumiesz, co ludzie do Ciebie mowia to powinienes dac rade. To w koncu, razem z umiejetnosciami i doswiadczeniem ma bardzo kluczowe znaczenie. No i wyksztalceniem oczywiscie. Osobiscie doradzam wyjazd w imie zasady - jak nie sprobujesz to..... . Jak wyjdzie bedzie super a jak nie wyjdzie to wyciagniesz jakies wnioski z tej lekcji. Powodzenia i napisz juz po co tam u Ciebie w Edynburgu. I never thought I’d live in a world where people are so afraid of dying that they stop living..
|
Zygmunt_Merytor | Post #4 Ocena: 0 2018-08-09 08:20:29 (7 lat temu) |
Z nami od: 15-03-2018 Skąd: Edinburgh |
Wyglada na to, ze masz juz wystarczajaca orientacje. Miejsce do spania to komfortowy calkiem start - wiekszosc moich znajomych wycierala sie po hostelach na poczatku
![]() Co do Edynburga - to naprawde super miasto! Bardzo kosmopolityczne, mnostwo sie dzieje (zwlaszcza w sierpniu ale nie tylko) a i pracy tez duzo, jesli ma sie otwarta nature i nie stroni od komunikacji, rozmawiania z ludzmi z roznych zakatkow zycia ![]() Aha - i nie traktuj tego jako "zycia na uchodzstwie".... Po pierwsze - nie wiadomo, czy w ogole Ci sie spodoba i wtedy o "uchodzstwie" nie bedzie mowy.Po drugie - zadne to "uchodzstwo", zwyczajnie sie przeprowadzasz ![]() Powodzenia! A ja z tym trzymam, kto co w czas uchwyci - reszta mnie meczy.
|
binus | Post #5 Ocena: 0 2018-08-10 09:34:29 (7 lat temu) |
Z nami od: 20-02-2007 Skąd: Wies |
Tak....
![]() |
|
|
Arczi1684 | Post #6 Ocena: 0 2018-08-22 12:56:59 (7 lat temu) |
Z nami od: 22-08-2018 Skąd: Edynburg |
Wiyam Szanownych Forumowiczow, ja tez prosze o pomoc, zrezygnowałem z pracy w Polsce, wylatuje do Edynburga we wrzesniu w celach zarobkowych, mam podstawowe pytanie, jestem po studiach, w Szkocji mam oplacone juz mieszkanie oraz nie ebde musial wydawac na zywnosc zarobionych pieniedzy, rozumiim ze Pierwsza moja parca bedzie za jaaks place minimalna okolo 1 tys Funtow netto miesiecznie, ile jestem wstanie zaoszcedzic miesiecznie i wysylac rodzinie w Pl pieniadzy miesiecznie??? na jaka pensje mozna liczyc po roku w Szkocji?? dzieki za odp z gory, serdecznie Pozdrawiam!!!
|
Adacymru | Post #7 Ocena: 0 2018-08-22 13:21:30 (7 lat temu) |
Konto usunięte |
Jak mieszkanie i zywnosc nie wchodza w sklad wydatkow, to mozesz zaoszczedzic prawie cala wyplate. To ile ty wydasz na telefon, ubrania czy rozrywki zalezy od ciebie i stylu zycia jaki bedziesz prowadzic, albo of tego jak duzo chcesz wysylac do Polski.
Jakie studia masz skonczone? Jak masz zamiar pracowac na minimalna, to po roku bedziesz mogl liczyc na takie same zarobki jak teraz, jesli bedziesz pracowal na tym samym sstanowisku i warunkach.
Ada
|
andypolo | Post #8 Ocena: 0 2018-08-22 13:22:59 (7 lat temu) |
Z nami od: 27-03-2010 Skąd: C-L-S |
O tym ile będziesz w stanie zaoszczędzić to sam się przekonasz. To zależ od ciebie.
|
Arczi1684 | Post #9 Ocena: 0 2018-08-22 13:34:07 (7 lat temu) |
Z nami od: 22-08-2018 Skąd: Edynburg |
@Adacymru
Rozumiem ![]() ![]() |
Adacymru | Post #10 Ocena: 0 2018-08-22 13:45:33 (7 lat temu) |
Konto usunięte |
Jak jedziesz zarabiac przez okreslony czas, to mozesz miec dwie prace. Jak masz zamiar kupoic mieszkanie w Polsce, to dwie prace sie przydadza. W minimalnej bedziesz mial minimalnie lepsze mozliwosci nauki jezyka niz teraz, bo ani z absolwentami uczelni nie bedziesz pracowal (zeby pouczajace dyskusje prowadzic i jezyk szkolic), ani pewnie czasu czy sily nie bedziesz mial. Pojdziesz na budowe to zarobisz juz teraz 2 tysiace, ale tez wymagaja zebys cos umial robic. Studia nie slabe, tylko pewnie malo wyniosles, uczelnia nie nalozy automatycznie wiedzy.
Jaka prace masz nagrana?
Ada
|