MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Szkocja jako niepodlegle Panstwo :)

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 31 z 32 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 30 | 31 | 32 ] - Skocz do strony

Str 31 z 32

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Zygmunt_Merytor

Post #1 Ocena: 0

2020-10-18 12:45:57 (5 lat temu)

Zygmunt_Merytoryczny

Mężczyzna

Z nami od: 15-03-2018

Z artykulu:

https://www.euractiv.pl/section/demokracja/news/szkocja-rekordowe-poparcie-dla-niepodleglosci/

"Najnowszy sondaż pokazuje, że liczba zwolenników oderwania się Szkocji od Zjednoczonego Królestwa jest najwyższa w historii. Według opublikowanego właśnie badania niepodległości chce aż 58 proc. Szkotów.

Sondaż na zlecenie szkockiej telewizji STV przeprowadziła pracownia IPSOS Mori. Aż 58 proc. ankietowanych oświadczyło w nim, że chciałoby w potencjalnym referendum niepodległościowym zagłosowań za oderwaniem się Szkocji od Zjednoczonego Królestwa. Przeciw takiemu rozwiązaniu opowiedziałoby się zaś 42 proc. uczestników badania.

Rekordowe poparcie dla niepodległości
To najwyższe poparcie dla szkockiej niepodległości odnotowane w jakimkolwiek sondażu w historii. Różnica między zwolennikami a przeciwnikami niepodległości wyniosła w nim aż 16 punktów procentowych.
Co więcej, jeśli nawet uwzględnić w badaniu osoby, które nie miały żadnego zdania lub odmówiły odpowiedzi, to i tak przewaga zwolenników separacji od Anglii, Walii i Irlandii Północnej byłaby wyraźna. W takiej sytuacji za niepodległością byłoby 55 proc. ankietowanych, przeciw zaś tylko 39 proc. Niezdecydowani stanowiliby 6 proc."
A ja z tym trzymam, kto co w czas uchwyci - reszta mnie meczy.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Zygmunt_Merytor

Post #2 Ocena: 0

2020-10-19 19:59:00 (5 lat temu)

Zygmunt_Merytoryczny

Mężczyzna

Ewan McGregor o tym dlaczego zmienil zdanie odnosnie niepodleglosci Szkocji:

Do góry stronyOffline

Zygmunt_Merytor

Post #3 Ocena: 0

2020-11-10 22:17:58 (5 lat temu)

Zygmunt_Merytoryczny

Mężczyzna

Obrazek

Do góry stronyOffline

divca

Post #4 Ocena: 0

2020-11-16 19:55:38 (5 lat temu)

divca

Z nami od: 24-03-2006

Greater Scotland

Do góry stronyOffline

Kanonier30

Post #5 Ocena: 0

2020-12-02 15:11:10 (5 lat temu)

Kanonier30

Konto usunięte

@ Zygmunt... a popatrz na tę mapkę...

Obrazek

:-]

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #6 Ocena: 0

2020-12-02 17:17:22 (5 lat temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

No, ciekawa, ale czy Walia nie powinna byc zielona a NI rozowe?
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

PannaZMokraGlow

Post #7 Ocena: 0

2021-03-18 22:58:30 (4 lata temu)

PannaZMokraGlowa

Konto usunięte

Spadek poparcia Szkotow dla odlaczenia od UK

https://www.google.com/amp/s/news.sky.com/story/amp/scottish-independence-more-would-vote-for-remaining-in-uk-if-referendum-were-held-tomorrow-poll-suggests-12238501

artykul

Do góry stronyOffline

Kanonier30

Post #8 Ocena: 0

2021-03-19 14:56:33 (4 lata temu)

Kanonier30

Konto usunięte

No cóż, obserwowałem te przepychanki pomiędzy Nicolą i Alexem w SNP. Niestety, ale personalne utarczki uświadomiły Szkotom, że SNP nadal nie dorosła do rządzenia, tym bardziej do odpowiedzialności za niepodległe państwo.
Nic z tego nie będzie.

Do góry stronyOffline

Zygmunt_Merytor

Post #9 Ocena: 0

2021-03-27 11:36:03 (4 lata temu)

Zygmunt_Merytoryczny

Mężczyzna

Cytat:

2020-02-18 15:17:14, Zygmunt_Merytoryczny napisał(a):
Wtajemnicze drogich forumowiczow w pewien chytry plan, ktory wkrotce zostanie wprowadzony w zycie:
Otoz wkrotce powstanie w Szkocji nowa partia, majaca na sztandarach zerwanie unii z Anglia.
To inicjatywa "oddolna" osob zwiazanych z "YES" movement. O potrzebie powstania takowego ugrupowania mowiono juz od dawna, zwlaszcza w kontekscie wyborow do Parlamentu Szkocji, ktorego to ordynacja wyborcza (proportional representation) znacznie oslabia szanse SNP na uzyskanie wiekszosci.
Nowa partia moglaby zapewnic dodatkowych 10-20 mandatow, tym samym niemalze eliminujac "unionistycznie" ugrupowania (czyli wszystkie pozostale z wyjatkiem Scottish Greens i SSP) z aktywnego zycia politycznego w Kraju.
Mnie osobiscie rozczarowuje jedynie fakt, ze oznacza to prawdopodobnie odroczenie referendum, jako ze wybory do Holyrood dopiero w 2021 ....

W teorii tez powinno to zapewnic szersza reprezentacje ogolnopojetego "YES" movement w debacie w medich. Na te chwile bbc/stv zaprasza po sztuce czlowieczej z kazdej partii - czyli sztuk 3 z "NO never" kontra sztuk 1 "YES" (czyli SNP) - bo Greens i SSP dla mediow nie istnieja.

[ Ostatnio edytowany przez: <i>Zygmunt_Merytoryczny</i> 18-02-2020 15:24 ]

Wygląda na to, że “ciałem się stało”...
Interesująca jest postawa unionistycznych (czytaj - wszystkich) mediów wobec tego wydarzenia - na razie, siłą rozpędu jadą z retoryką “SNP split” oraz wojny wewnętrznej, w uproszczeniu sprowadzonej do rywalizacji między Sturgeon a Salmondem ale już powoli widać niepokój wynikający z potencjalnego wpływu nowej partii na ilość pro-niepodległościowych mandatów po majowych wyborach.

Przewiduję, że następnym ruchem będzie zmasowany atak na Parlament i “dewolucję”.

https://www.theguardian.com/politics/2021/mar/26/alex-salmond-launches-new-independence-focused-political-party-alba

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #10 Ocena: 0

2021-03-27 15:13:42 (4 lata temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

A kogo tam bardziej pro indy publika popiera Nicole czy Alexa?
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

Strona 31 z 32 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 30 | 31 | 32 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,