Str 4 z 32 |
|
---|---|
Zygmunt_Merytor | Post #1 Ocena: 0 2018-09-22 10:53:16 (7 lat temu) |
Z nami od: 15-03-2018 Skąd: Edinburgh |
![]() A ja z tym trzymam, kto co w czas uchwyci - reszta mnie meczy.
|
RdK1979 | Post #2 Ocena: 0 2018-09-23 02:06:55 (7 lat temu) |
Z nami od: 19-10-2010 Skąd: northeast/Aberdeen |
Ciekawe skad wezma kase na utworzenie szkockich urzedow i stworzenie od podstaw wlasnych struktor.Interesujaca tez bedzie wartosc szkockiej waluty.
|
Zygmunt_Merytor | Post #3 Ocena: 0 2018-09-23 10:26:47 (7 lat temu) |
No cos Ty RdK1979 - zartujesz tak sobie troche, prawda?
Widze, ze mieszkasz lub mieszkales w Szkocji, wiec wiesz na pewno, ze ma ona wlasny Parlament i administracje publiczna.... Sam jestem ciekaw jak bedzie ten Kraj funkcjonowal w przyszlosci ![]() Obydwu nam zycze powodzenia w zrealizowaniu sie tej wizji, bez wzgledu na to jaka droga chcemy do niej dotrzec! Pozdrawiam z Edynburga. [ Ostatnio edytowany przez: Zygmunt_Merytoryczny 23-09-2018 10:28 ] A ja z tym trzymam, kto co w czas uchwyci - reszta mnie meczy.
|
Severance_ | Post #4 Ocena: 0 2018-09-23 18:28:37 (7 lat temu) |
Konto usunięte |
Michael Russell: Theresa May must issue an apology to Scotland
Cytat: Notes that were leaked to a national newspaper earlier this week revealed that officials in Brussels had been briefed by Whitehall to find a solutionto the Irish border in a way “that it is not applicable for Scotland.” Mind your own biscuits and life will be gravy
|
Zygmunt_Merytor | Post #5 Ocena: 0 2018-09-27 21:05:30 (7 lat temu) |
![]() A ja z tym trzymam, kto co w czas uchwyci - reszta mnie meczy.
|
|
|
Mustafa1975 | Post #6 Ocena: 0 2018-09-27 22:06:31 (7 lat temu) |
Z nami od: 30-01-2010 Skąd: Birmingham |
Zygmunt z kad u ciebie takie parcie na niepodleglosc Szkocji ? Czy ty jestesz Szkotem ?
Bo jesli nie to tak jak by Ukrainiec przyjechal do Polski i zadal czy tam chcial lub lobbowal, promowal itd. niepodleglosci Slaska czy Kaszub. Troche to dziwne. [ Ostatnio edytowany przez: Mustafa1975 27-09-2018 22:08 ] |
Zygmunt_Merytor | Post #7 Ocena: 0 2018-09-28 14:19:17 (7 lat temu) |
Cytat: 2018-09-27 22:06:31, Mustafa1975 napisał(a): Zygmunt z kad u ciebie takie parcie na niepodleglosc Szkocji ? Czy ty jestesz Szkotem ? Bo jesli nie to tak jak by Ukrainiec przyjechal do Polski i zadal czy tam chcial lub lobbowal, promowal itd. niepodleglosci Slaska czy Kaszub. Troche to dziwne. @Mustafa1975, postaram sie zebrac moje powody i motywacje do kupy: Mieszkam w Szkocji od 14 lat, zjezdzilem te Kraine wzdluz i wszez, poznalem mnostwo ludzi, historie, kulture, dynamike zycia spolecznego. Tutaj jest moj dom, tutaj jest dom moich Dzieciakow. To jest tez Kraj, ktory przyjal mnie z otwarta serdecznoscia, ktorego rzad bez przerwy powtarza mi jak bardzo ceni sobie moja tu obecnosc. Co do sugerowanej przez Ciebie analogii do Kaszub lub Slaska.... Nie wiem czy wiesz, Mustafa1975, ze Szkocja nie jest angielska prowincja czy regionem.... Jest to rownoprawny czlonek tworu politycznego, powstalego w wyniku Unii Dwoch Niezaleznych Krolestw (jakos sobie nie przypominam zeby Kaszuby takowym kiedykolwiek byly....) Tutaj zdawkowo o Unii za Wikipedia: https://pl.wikipedia.org/wiki/Akt_unii_(1707) Moje osobiste doswiadczenia, obserwacje zadecydowaly o moim zdecydowanym poparciu dla idei wyjscia Szkocji z tejze Unii. Powodow jest mnostwo a od chwili dodania do mixu tego calego breksitowego bagna - jest tych powodow jeszcze wiecej. Nie wiem czy byles tu kiedys. Jesli nie - to zapraszam. Porozgladaj sie posluchaj, porownaj. Czy ja jestem "Szkotem"? Pewnie, idac najbardziej klasyczna definicja, oparta na pochodzeniu, dziedziczeniu okreslonego DNA itd - z pewnoscia nim nie jestem. Czy ma to dla mnie znaczenie? - Kompletnie zadnego. To jest moj dom, tutaj moge glosowac, uczestniczyc w zyciu tego "civic society" na tyle na ile pozwala prawo (ograniczenia narzucone sa przez Parlament w Westminsterze) Wierze, ze Szkocja ma szanse zostac wyjatkowym Krajem. Panstwem bardziej zblizonym do skandynawskiego modelu (przemawiaja za tym takze liczne historyczne koneksje) Szkocja glosem 62% elektoratu (teraz ta liczba jest nawet wieksza) opowiedziala sie za pozostaniem w EU,w Europie. Gdyby Westminster rzeczywiscie traktowal ja jak Partnera, to moznaby bylo znalezc konsensus zadowalajacy (w odniesieniu do czlonkowstwa w EU) obie strony. Jest to mozliwe - Dania jest w EU a Grenlandia, ktora jest jej czescia - nie jest. Wyspy Owcze (czesc Danii) wykluczyly sie same z "Common Fishery Policy".... Niestety Westminster zaadoptowal tylko jedna strategie - "my way or a highway...." a Szkocja ma sie karnie podporzadkowac... Tyle, ze ta sie nie podporzadkuje, zapewniam Cie Mustafa1975 - ze nie jest to mozliwe. Wiele sie wydarzy wkrotce po obydwu stronach tej kupki kamykow zwanej Murem Handriana... Mam nadzieje, ze efekt nieuchronnych zmian, bedzie dobry dla Nas wszystkich, mieszkancow tej Wyspy. Tutaj filmik o Wyspach Owczych w kontekscie podobienstw i szans dla Szkocji: https://www.youtube.com/watch?v=5qinWJqgGMw Milego weekendu wszystkim! ![]() [ Ostatnio edytowany przez: Zygmunt_Merytoryczny 28-09-2018 14:26 ] A ja z tym trzymam, kto co w czas uchwyci - reszta mnie meczy.
|
Zygmunt_Merytor | Post #8 Ocena: 0 2018-09-29 21:26:01 (7 lat temu) |
jeszcze tylko tydzien :
![]() ![]() A ja z tym trzymam, kto co w czas uchwyci - reszta mnie meczy.
|
Zygmunt_Merytor | Post #9 Ocena: 0 2018-10-01 16:30:02 (7 lat temu) |
![]() z mysla o nich wlasnie.... ![]() A ja z tym trzymam, kto co w czas uchwyci - reszta mnie meczy.
|
Zygmunt_Merytor | Post #10 Ocena: 0 2018-10-04 08:22:33 (7 lat temu) |
Juz za 48 godzin!!!!!!
Jesli ktos z uzytkownikow z Anglii lub NI sie wybiera i potrzebuje noclegu, transportu or whatever - zapraszam na priv. A tutaj filmik z Marszu w Glasgow: A ja z tym trzymam, kto co w czas uchwyci - reszta mnie meczy.
|