MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Szkocja jako niepodlegle Panstwo :)

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 18 z 32 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 17 | 18 | 19 ... 30 | 31 | 32 ] - Skocz do strony

Str 18 z 32

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Zygmunt_Merytor

Post #1 Ocena: 0

2019-09-15 20:30:03 (6 lat temu)

Zygmunt_Merytoryczny

Mężczyzna

Z nami od: 15-03-2018

Irlandia w sposob bardzo dojrzaly (citizens assemblies) analizuje/konsultuje rozne warianty rozwoju sytuacji, sklaniajac sie zdecydowania ku nieuchronnej unifikacji.

https://www.irishtimes.com/opinion/ireland-can-transform-a-brexit-crisis-into-a-breakthrough-1.4017326

I male sprostowanie @Kanonier:

Irlandia Polnocna nie jest w unii z Anglia - jest "jedynie" jej prowincja (kolonia)

------

i jeszcze to:

"Irish Unity referendum planning must begin without delay - Michelle O'Neill"

[ Ostatnio edytowany przez: Zygmunt_Merytoryczny 15-09-2019 21:28 ]

A ja z tym trzymam, kto co w czas uchwyci - reszta mnie meczy.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Zygmunt_Merytor

Post #2 Ocena: 0

2019-09-18 07:42:40 (6 lat temu)

Zygmunt_Merytoryczny

Mężczyzna

Dzis piata rocznica referendum w Szkocji.
Pomyslalem, ze wkleje ten dokument, analizujacy aktywnosc machiny propagandowej bbc podczas relacjonowania kampanii referendalnej.

London Calling - How the BBC Stole the Referendum.

Do góry stronyOffline

Zygmunt_Merytor

Post #3 Ocena: 0

2019-09-23 21:23:48 (6 lat temu)

Zygmunt_Merytoryczny

Mężczyzna

5 pazdziernik - Edynburg

[ Ostatnio edytowany przez: Zygmunt_Merytoryczny 23-09-2019 21:25 ]

Do góry stronyOffline

cris82

Post #4 Ocena: 0

2019-09-23 21:37:59 (6 lat temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

w sensie ze zapraszasz na festival kawy ? : P

tak z czystej ciekawosci to jak kwestia "walki" o niepodleglosci wyglada dzisiaj w szkocji ? chodzi mi o konkrety jezeli jest tam taki ogrom ludzi ktorzy tego wlasnie chca dlaczego jeszcze nie bylo kolejnego referendum? temat znam tylko z twoich wpisow na forum ale oprocz marszy o ktorych czasami tu informujesz wyglada to tak jakby nic wiecej sie nie dzialo w tym kierunku

Do góry stronyOffline

Kanonier30

Post #5 Ocena: 0

2019-09-24 15:35:21 (6 lat temu)

Kanonier30

Konto usunięte

Obrazek

Zygmunt, dziękuję za trafną uwagę. Takie skróty dotyczące unii nasuwają mi się z powodu relacji pomiędzy Szkocją i Anglią, a także pewną ideą Zjednoczonego Królestwa - z funkcjonowaniem czterech "organizmów" - Anglii, Szkocji, Walii i Irlandii Północnej. Gdzie na dodatek o prawa autonomiczne występują społeczności na Szetlandach czy w Kornwalii. Dzięki Zygmunt *THUMBS UP*

Status Irlandii Północnej jest i tak odmienny z racji tlącego się zbrojnego konfliktu na tle i narodowym, i religijnym. Natomiast mnie poraża ignorancja angielskiego społeczeństwa, z jaką zetknąłem się na forach BBC. Pojawiały się tam głosy, że z racji regulacji CTA (Common Travel Area), połączeń ekonomicznych na Wyspach, to Republika Irlandii winna wraz ze Zjednoczonym Królestwem opuścić Unię Europejską - razem, wspólnie... . Użytkownicy wskazywali szereg rzekomych korzyści z takiego rozwiązania i korzystali ze wspólnego mianownika "wyspiarskości", która jednoczy Irlandczyków i obywateli UK.
Niestety, brak wiedzy nt historii i tej dalszej, i tej bliższej - pomiędzy Irlandczykami i Anglikami. Na temat brutalnej okupacji Irlandii przez Anglików, irlandzkiej walki o niepodległość i wyjście spod buta Londynu.

Piszący słowa (na forach BBC, które czasem odwiedzam) - o iluzorycznej "jedności" Irlandii z Anglikami - powinni mieć minimum wiedzy o kontaktach z sąsiednim państwem... z lekcji historii (?) Najwyraźniej tej nauki zabrakło na podstawowym poziomie kształcenia - sądzę, że secondary - gdyż potem z takim "info" idą w dorosłe życie, przekazują takie poglądy swoim latoroślom... :-U

Mam relacje z rodziną pochodzącą z Irlandii. Słyszałem opowieści o tym, jak byli traktowani w Anglii. Kilkadziesiąt lat temu, tutaj wyemigrowali z powodów ekonomicznych. Te historie dziwnie przypominają mi sytuacje współczesnej emigracji z Unii Europejskiej. I jest to tylko "wierzchołek góry lodowej", gdzie mamy wielowiekową hegemonię Anglików w irlandzkiej -de facto - kolonii. Gdzie mamy walkę zbrojną IRA o unifikację (o jedną Republikę) pozostałości imperialnego panowania w Ulsterze, w Belfaście.

Obrazek

Nie będzie naturalnych powodów do utrzymywania Irlandii Północnej, jako składowej UK. Po prostu. Dotychczas członkostwo w UE, Porozumienie Wielkopiątkowe działały tak, jak ogranicznik na spięcia pomiędzy Dublinem a Londynem. Po twardym Brexicie, do którego dąży obecny rząd Johnsona, nastąpi powrót granicy - teraz, jako granicy zewnętrznej Unii Europejskiej i od tej zasady nie ma odwołania.

Bez względu na hasła BoJo, że nie przywróci kontroli granicznych, celnych...cóż, mamy dwie strony (UK - EU,IRL) i Boris nie będzie zmieniał traktatów europejskich.

Obrazek

Co za tym idzie, odżyją wszelkie konflikty, gdyż Irlandczycy z Belfastu, Derry (Londonderry) )nie odpuszczą, dopóki nie będą częścią Republiki Irlandii - jest mowa o referendum na temat unifikacji Wyspy (Irlandii).

Obrazek

"Smaczku" dodaje też bardzo silna pozycja polityczna Irlandczyków, osób z irlandzkim pochodzeniem we władzach US. Nie będzie żadnego deal-u handlowego, po Brexicie, ze Stanami, jeśli ów Brexit zagrozi interesom i życiu irlandzkiej społeczności po obu stronach granicy. Jakby nie oceniać, to no-deal scenario uderzy najmocniej w Irlandię Północną. A Boris póki co potrzebuje Pani Foster i "Jej" dziesięciu posłów z DUP-y :) ... co to najgłośniej krzyczą, że Irlandia Północna musi być częścią UK. No i wszystko jasne.

[ Ostatnio edytowany przez: Kanonier30 24-09-2019 16:23 ]

Do góry stronyOffline

Kanonier30

Post #6 Ocena: 0

2019-09-24 16:34:27 (6 lat temu)

Kanonier30

Konto usunięte

Cytat:

2019-09-23 21:37:59, cris82 napisał(a):
w sensie ze zapraszasz na festival kawy ? : P

tak z czystej ciekawosci to jak kwestia "walki" o niepodleglosci wyglada dzisiaj w szkocji ? chodzi mi o konkrety jezeli jest tam taki ogrom ludzi ktorzy tego wlasnie chca dlaczego jeszcze nie bylo kolejnego referendum? temat znam tylko z twoich wpisow na forum ale oprocz marszy o ktorych czasami tu informujesz wyglada to tak jakby nic wiecej sie nie dzialo w tym kierunku

Pytanie skierowane nie do mnie bezpośrednio, ale podpowiem. Wystarczy poczytać w sieci nieco serwisów na przykład szkockiej prasy. Są choćby tytuły wydawane tylko w Szkocji lub tytuły ukazujące się w innych częściach UK, ale mające szkocką edycję. Tam znajdziesz dość sporo, co do IndyRef2. Pozdrawiam.

Obrazek

...ze strony "Scotsman" i zakładka IndyRef2

https://www.scotsman.com/news/politics/scottish-independence

Obrazek

ze strony Daily Record...

https://www.dailyrecord.co.uk/scotland-now/

[ Ostatnio edytowany przez: Kanonier30 24-09-2019 16:40 ]

Do góry stronyOffline

Zygmunt_Merytor

Post #7 Ocena: 0

2019-09-25 17:52:26 (6 lat temu)

Zygmunt_Merytoryczny

Mężczyzna

Cytat:

2019-09-23 21:37:59, cris82 napisał(a):

Cris82,

Dzieje sie mnostwo, tyle tylko ze nie przeklada sie to na adekwatna obecnosc w mainstreamowych mediach.
Marsze to jedynie swoiste zwienczenie, celebracja determinacji i gotowosci zwolennikow kampanii "Yes"
A owo "Yes" to znacznie wiecej niz tylko SNP - jak portretuja to media, ktorym wygodniej jest redukowac dazenia wiekszosci spoleczenstwa, do zwyklych politycznych aktywnosci jednej tylko partii. Latwiej jest wszak atakowac partie niz szeroki ruch obywatelski, zrzeszajacy pod swoim parasolem ludzi o bardzo roznych pogladach politycznych/spolecznych, ktorych laczy wspolny mianownik dazenia do samostanowienia.

Wazne podkreslenia jest tez to, ze nie "walke" o niepodleglosc tu chodzi. Teoretycznie Szkocja (i Anglia) jest niepodlegla.... zwiazana jedynie traktatem (unia) w ramach ktorego zmuszona jest funkcjonowac wedle zasad tymze traktatem narzuconym.
Przyczyna calego "zamieszania" jest to, ze coraz wiecej osob uwaza, ze czas ow traktat (kontrakt) rozwiazac....

a tutaj przyklad najnowszej kampanii, rozpoczetej doslownie kilka dni temu (troche na wzor "led by donkeys";):

https://www.thenational.scot/news/17924708.yes-billboard-campaign-hits-13-000-just-four-days/

Celem akcji jest rozmieszczenie jak najwiekszej ilosci bilbordow informacyjnych, mniej wiecej takich jak te tutaj:

Obrazek
Obrazek

[ Ostatnio edytowany przez: Zygmunt_Merytoryczny 25-09-2019 18:29 ]

Do góry stronyOffline

cris82

Post #8 Ocena: 0

2019-09-25 21:04:06 (6 lat temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

no ok rozumiem twoj punkt widzenia ale dostrzegam tez sprzecznosci tzn rozumiem ze w twojej opinii unia z anglia w wielkim uproszczeniu ma same minusy ale unia europejska ma juz same zalety?

te np 40% wind and solar of uk brzmi dumnie ale jaki jest to % calkowitego zuzycia energii w uk? a tak z czystej ciekawosci pytam : P
tak samo ropa i gaz? w kontekscie ostatnich wydarzen na rynku ropy wpadly mi jakies grafiki pokazujace najwiekszych producentow na swiecie moge sie mylic teraz ale szkocja chyba nie rzucala sie w oczy jako surowcowe mocarstwo na tych grafikach : P

Do góry stronyOffline

Zygmunt_Merytor

Post #9 Ocena: 0

2019-10-05 22:22:44 (6 lat temu)

Zygmunt_Merytoryczny

Mężczyzna

o dzisiejszym marszu w mediach francuskich:

https://www.la-croix.com/Monde/milliers-manifestants-Edimbourg-independance-Ecosse-2019-10-05-1301052272

i niemieckich:

https://www.t-online.de/nachrichten/ausland/internationale-politik/id_86572032/schottland-tausende-demonstrieren-in-edinburgh-fuer-unabhaengigkeit.html

irlandzkich:

https://www.irishtimes.com/news/world/uk/thousands-attend-scottish-independence-march-in-edinburgh-1.4041600

w brytyjskich za to - nie za wiele....

Marsz byl super i pomimo marnej pogody - absolutnie rekordowy.

Obrazek

Do góry stronyOffline

Zygmunt_Merytor

Post #10 Ocena: 0

2019-10-06 18:46:21 (6 lat temu)

Zygmunt_Merytoryczny

Mężczyzna

polonijny kontyngent:

Obrazek

Do góry stronyOffline

Strona 18 z 32 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 17 | 18 | 19 ... 30 | 31 | 32 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,