MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Szkocja jako niepodlegle Panstwo :)

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 15 z 32 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 14 | 15 | 16 ... 30 | 31 | 32 ] - Skocz do strony

Str 15 z 32

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Zygmunt_Merytor

Post #1 Ocena: 0

2019-08-05 11:53:03 (6 lat temu)

Zygmunt_Merytoryczny

Mężczyzna

Z nami od: 15-03-2018

Tutaj wyniki tego sondazu z postu powyzej, z rozbiciem na kilka kategorii.

Link:

https://lordashcroftpolls.com/2019/08/my-scotland-poll-yes-to-independence-takes-the-lead/

i jedna z ilustracji:

Obrazek

Badanie nie obejmowalo grupy wiekowej 16-18 lat, ktora to w referendum bedzie miala prawo glosu 9tak jak w 2014) a w srod ktorej poziom poparcia dla rozwiazania unii z Anglia siega 80%
Mozna wiec bezpiecznie przyjac, ze z uwzglednieniem tejze grupy wyborco,wynik tego sondazu wykazalby jeszcze wieksza przewage "YES"

W rozbiciu na grupy wiekowe, wyniki wygladaja nastepujaco:

18-24 = 72% Yes
25-49 = 61% Yes
50-64 = 46% Yes
65+ = 32% Yes

[ Ostatnio edytowany przez: Zygmunt_Merytoryczny 05-08-2019 12:04 ]

A ja z tym trzymam, kto co w czas uchwyci - reszta mnie meczy.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Kanonier30

Post #2 Ocena: 0

2019-08-05 17:03:48 (6 lat temu)

Kanonier30

Konto usunięte

Nie mam wątpliwości, że informacje przekazywane przez Zygmunta są wartościowe i cieszę się, że przekazuje merytorycznie kwestię niepodległości Szkocji.

Jest jednak pewien szkopuł, a więc zgoda Londynu na referendum. Nie widzę - w obliczu tych wyników powyżej (posty Zygmunta) - aby jakikolwiek PM zdecydował się na poparcie/zgodę dla referendum, które będzie już ostatecznym końcem Zjednoczonego Królestwa.

Do góry stronyOffline

sidiks

Post #3 Ocena: 0

2019-08-05 21:56:04 (6 lat temu)

sidiks

Mężczyzna

Z nami od: 29-05-2019

Cytat:

2019-08-05 08:34:26, Zygmunt_Merytoryczny napisał(a):
Cytat:

2019-08-04 22:09:50, sidiks napisał(a):
Czy bedac w UE mozna byc niepodleglym?
No raczej nie.

Spoko ludzie, piekny kraj i zjebana pogoda :D

A czy bedac w UK mozna byc niepodleglym? - pyta coraz wiecej Szkotow.....

Pogoda na Islandii czy w Norwegii, Finlandii tez czesto nienajprzedniejsza - jakos to jednak nie przeszkadza tym krajom przodowac w rankingach najlepszych miejsc do zycia

Jezeli mieliby byc niepodleglym to chyba wlasnie tak jak Islandia i Norwegia ktore nie sa czlonkami UE. Co Szkocja moze sama zdzialac skoro z rak jednego okupanta chca sie pchac automatycznie w nastepne. A potem co? Powrotu juz nie bedzie

Do góry stronyOffline

Kanonier30

Post #4 Ocena: 0

2019-08-06 15:31:15 (6 lat temu)

Kanonier30

Konto usunięte

Tak... to są bardzo ciekawe tezy o "okupacji". Nie miałem dotychczas wiedzy, że Szkocja znajduje się pod okupacją, ani że w roli tej występuje Londyn, tudzież jakieś terytoria okupuje Unia Europejska.
Hasła sztandarowe ugrupowania Korwin-Liroy-Narodowcy. Tylko, że pomimo ogromnych oczekiwań, to Konfederacja znalazła się w minionych wyborach (do PE) pod progiem wyborczym.

Do góry stronyOffline

Mustafa1975

Post #5 Ocena: +4

2019-08-06 16:10:25 (6 lat temu)

Mustafa1975

Mężczyzna

Z nami od: 30-01-2010

UE swieta nie jest za duzo sie wpierdziela w polityke i sprawy wewnetrzne biedniejszych krajow takich jak Polska. Te Junkery czy Timermansy co czepiaja sie wszystkiech ale taka Francja to Francja a Niemcy wszystko moga. Na przyklad w USA sa stany gdzie jest kara smierci i gdzie nie ma. W UE nie mozna bo zabronione no i ta ich smieszna praworzadnosc. To miala byc unia gospodarcza a nie superpanstwo podporzadkowane szwabom.

Do góry stronyOffline

SweetLiar

Post #6 Ocena: 0

2019-08-06 16:43:02 (6 lat temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Cytat:

2019-08-06 15:31:15, Kanonier30 napisał(a):
Tak... to są bardzo ciekawe tezy o "okupacji". Nie miałem dotychczas wiedzy, że Szkocja znajduje się pod okupacją, ani że w roli tej występuje Londyn, tudzież jakieś terytoria okupuje Unia Europejska.
Hasła sztandarowe ugrupowania Korwin-Liroy-Narodowcy. Tylko, że pomimo ogromnych oczekiwań, to Konfederacja znalazła się w minionych wyborach (do PE) pod progiem wyborczym.

Może powinieneś porozmawiać ze Szkotami, żeby się dowiedzieć jak oni to widzą. Bo zapewniam Cię, że większość o Korwinie czy Liroyu w życiu nie słyszała, a spora cześć z nich podpisuje się pod tezą o ”okupacji” przez Londyn. To oczywiście duże uproszczenie, ale wynik referendum w Szkocji i Anglii i konieczność wyjścia Szkocji z UE wbrew woli Szkotów najdobitniej pokazuje jak wiele mają oni do powiedzenia w swojej sprawie.
Konfederacja w UK miała 24% wynik (to tak na marginesie).

[ Ostatnio edytowany przez: SweetLiar 06-08-2019 16:43 ]

Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Zygmunt_Merytor

Post #7 Ocena: 0

2019-08-06 16:50:00 (6 lat temu)

Zygmunt_Merytoryczny

Mężczyzna

Cytat:

2019-08-05 17:03:48, Kanonier30 napisał(a):
Nie mam wątpliwości, że informacje przekazywane przez Zygmunta są wartościowe i cieszę się, że przekazuje merytorycznie kwestię niepodległości Szkocji.

Jest jednak pewien szkopuł, a więc zgoda Londynu na referendum. Nie widzę - w obliczu tych wyników powyżej (posty Zygmunta) - aby jakikolwiek PM zdecydował się na poparcie/zgodę dla referendum, które będzie już ostatecznym końcem Zjednoczonego Królestwa.

Pierwszy scenariusz:
Przedterminowe wybory w wyniku ktorych zadna z partii nie uzyskuje wiekszosci (najbardziej prawdopodobny wynik) Tylko labour jest w stanie sformowac rzad jako ze konserwatystom zabraknie mandatow mimo poparcia dup i brexit party. labour jednak musi liczyc na glosy lib-dem (ci chetnie dolacza do koalicji, lasi na wladze i stolki a jednoczesnie pozbawieni wyboru postawienia na torysow, po kompromitacji poprzedniej z nimi wspoluformowanej koalicji) oraz SNP.....
A jaki bedzie warunek SNP......?
Drugi scenariusz:
Wiele glosow tutaj w Szkocji (w tym tych calkiem prominentnych) w ogole kwestionuje zasadnosc a takze legalnosc artykulu 30. SNP byla powszechnie krytykowana za to, ze zaraz po tym jak T.May oznajmila slawetne "now it is not the time...." - nie zdecydowala sie na podwazenie tej decyzji droga sadowa.
Logicznie rzecz biorac w przypadku "union of the equals" nie powinno miec miejsca na koniecznosc uzyskiwania zgody jednej z rownorzednych stron.
UDI jest ciagle na stole. Istotne jest to, ze EU bedzie tym razem aktywnie popierac dazenia Szkocji, jako ze UK bedzie juz krajem trzecim a nie - jak w 2014, czlonkiem klubu, na ktorego podworko nie wypadalo sie pchac z interwencjami.

Do góry stronyOffline

Zygmunt_Merytor

Post #8 Ocena: 0

2019-08-06 20:28:19 (6 lat temu)

Zygmunt_Merytoryczny

Mężczyzna

W nawiazaniu do scenariusz #1 - z "przedchwili":

JOHN McDonnell has insisted a Labour Government would not block a second independence referendum.

The shadow chancellor said the issue would be for the "Scottish Parliament and the Scottish people to decide".

He made the comments during an interview at the Edinburgh Fringe with broadcaster Iain Dale.

It comes just one day after a poll showed support for Scottish independence has risen to 52 per cent, with 48% against.

https://www.heraldscotland.com/news/17819772.john-mcdonnell-labour-not-block-independence-referendum/

Do góry stronyOffline

Zygmunt_Merytor

Post #9 Ocena: 0

2019-08-07 16:34:03 (6 lat temu)

Zygmunt_Merytoryczny

Mężczyzna

https://twitter.com/1707_unsubsribe/status/1159101781089107968

https://www.lbc.co.uk/radio/presenters/james-obrien/scottish-independence-opposite-to-brexit/

To z dzisiejszego "phone in" Jamesa Obriena w lbc.
Wkleilem trzy razy to samo z roznych zrodel, bo nie jestem pewien jak sie bed "linki" sprawowac.

Do góry stronyOffline

Zygmunt_Merytor

Post #10 Ocena: 0

2019-08-09 11:17:15 (6 lat temu)

Zygmunt_Merytoryczny

Mężczyzna

Retoryka dyskusji coraz bardziej sklania sie w kierunku akceptacji faktu, ze niepodleglosc Szkocji jest przesadzona a jedyna niewiadoma sa ramy czasowe.
Tutaj artykul z dzisiejszego Guardiana:

"Independence for Scotland is inevitable – we need a plan for it"
Simon Jenkins

https://www.theguardian.com/commentisfree/2019/aug/09/independence-scotland-inevitable-scot-nicola-sturgeon

Do góry stronyOffline

Strona 15 z 32 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 14 | 15 | 16 ... 30 | 31 | 32 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,