MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Anglia vs Szkocja, mentalnosc ludzi w Edynburgu

« poprzednia strona

Strona 3 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

Str 3 z 3

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Zygmunt_Merytor

Post #1 Ocena: 0

2018-07-09 10:46:44 (7 lat temu)

Zygmunt_Merytoryczny

Mężczyzna

Z nami od: 15-03-2018

Jurek,
Nie bardzo rozumiem - sugerujesz, ze po referendum (legalnym), ktorego rezultatem byloby wyjscie Szkocji z Unii z Anglia i w konsekwencji deklaracja niepodleglosci - Hiszpania mialaby cos do powiedzenia?

Jesli chodzi o pozostanie lub ponowna akcesje Szkocji do EU - to wtedy tak, kazde z panstw czlonkowskich ma prawo poprzec lub zawetowac taka propozycje.
W Szkocji coraz wieksza popularnosc jednakowoz, zyskuja przyszle aranzacje w stylu "half way house" - model norweski itp, zamiast pelnego czlonkowstwa.

Zreszta te analogie z Katalonia maja jedna zasadnicza wade - Katalonia jest jedna z hiszpanskich prowincji a wiec jej integralna czescia, natomiast Szkocja, od 1707 roku jest w Unii z Anglia. W Unii, ktora jest forma kontraktu, ktory (jak kazdy inny) mozna zawrzec jak rowniez go zerwac, jesli ktoras ze stron wyrazi takie zyczenie....

[ Ostatnio edytowany przez: Zygmunt_Merytoryczny 09-07-2018 10:57 ]

A ja z tym trzymam, kto co w czas uchwyci - reszta mnie meczy.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Jurny_Jurek

Post #2 Ocena: 0

2018-07-09 11:40:02 (7 lat temu)

Jurny_Jurek

Mężczyzna

Z nami od: 28-06-2016

Chodzi mi tylko o przykład Katalonii i tamtejszego referendum: socjal-liberalny rząd z Madrytu, teoretycznie wyznający te same zasady i polityczne postulaty (równość, tolerancja, demokracja) co rząd londyński nie miał oporów wysłać uzbrojonych policjantów pałować ludzi a organizatorów wsadzić do puchy. Unia milczała bo nie miała wyjścia - w końcu rządzą w niej komisarze ludowi a nie demokratycznie wybrani ludzie.

Demokracja i wola ludu się nie liczy gdy interes władzy jest zagrożony. Jak to mówił ktoś: ,,Nie ma takiej niegodziwości do której nie dopuści się najbardziej liberalny rząd, gdy zacznie mu brakować pieniędzy'' (a w tym wypadku rozpad).

Dlatego szkockie referendum i jego rezultaty do niczego nie muszą prowadzić. Nie dość, że sama Szkocja nie spełnia wymogów bycia członkiem ue to jej niepodległość muszą uznać takie kraje jak Hiszpania, która sama uwaliła Katalończyków a do tego uznać to referendum musi Londyn. W lajtowej wersji sypnie kasą do Edynburga, obieca więcej grantów i inwestycji w zamain za pozostawienie unii zjednoczonego królestwa. W wersji trochę hardcorowej wyśmieje szkotów, aresztuje organizatorów i też sypnie kasy opcji prolondyńskiej.

[ Ostatnio edytowany przez: Jurny_Jurek 09-07-2018 11:44 ]

I never thought I’d live in a world where people are so afraid of dying that they stop living..

Do góry stronyOffline

Zygmunt_Merytor

Post #3 Ocena: 0

2018-07-09 12:05:28 (7 lat temu)

Zygmunt_Merytoryczny

Mężczyzna

Jurek,
Nie wiem na ile orientujesz sie w sytuacji tu w Szkocji....
Odniose sie do Twoich 2 punktow:
1. Referendum w Katalonii bylo nielegalne, w przeciwienstwie do tego w Szkocji w 2014 i tez tego planowanego na (mam nadzieje) nieodlegla przyszlosc. To bardzo zasadnicza roznica, przyznasz?
2. Te granty, inwestycje itd (a raczej ich obietnice) - to wszystko juz bylo (wygugluj sobie np "the Devo-Max concept)
Nic z obietnic sie nie zmaterializowalo, lekcja odrobiona i glosujacy beda na tego typu kielbase, patrzec przez nieco inna juz "optyke".
I jeszcze jedno:
mam wrazenie, ze troche offtopikujemy komus temat. Proponuje zalozyc osobny poswiecony wylacznie tematowi wyjscia Szkocji z Unii z Anglia.
Ja bardzo chetnie podyskutuje na ten temat i jeszcze chetniej wyslucham glosow rodakow z Anglii.

[ Ostatnio edytowany przez: Zygmunt_Merytoryczny 09-07-2018 12:06 ]

Do góry stronyOffline

Zygmunt_Merytor

Post #4 Ocena: 0

2018-07-13 19:57:52 (7 lat temu)

Zygmunt_Merytoryczny

Mężczyzna

szkockiego dzieciaka komentarz do wizyty:
Obrazek
dla mniej wtajemniczonych - chlopak mial na mysli te grupe wyznaniowa:
Obrazek
[:-}

[ Ostatnio edytowany przez: Zygmunt_Merytoryczny 13-07-2018 20:02 ]

Do góry stronyOffline

Zygmunt_Merytor

Post #5 Ocena: 0

2018-07-16 19:43:31 (7 lat temu)

Zygmunt_Merytoryczny

Mężczyzna

drobne roznice jezykowe :)

Glasgow!!!!!

Do góry stronyOffline

Strona 3 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,