Ponieważ nigdzie nie znalazłam wszystkich odpowiedzi na moje pytania, postanowiłam założyć nowy temat.
Zacznę może od przedstawienia sytuacji.
Razem z moim facetem, postanowiliśmy zamieszkać gdzieś w UK. Niestety ale nie pochodzimy z jednego kraju (jest Bułgarem), a angielski to jedyny język w którym się porozumiewamy. Powiedzieliśmy sobie dość ciągłych lotów Polska-Bułgaria i czas zamieszkać razem. Wybraliśmy sobie Edynburg dlatego, że mój facet tam się uczył a mi się wszystko tam podoba. Zamek, góry, morze. No ale jako człowiek zupełnie niedoświadczony i bojaźliwy potrzebuję pomocy.
Moje pytania to:
- Wolelibyśmy wynająć mieszkanie od agencji (chyba bezpieczniej?) ale jako ludzie, którzy nie mają załatwionej pracy, dopiero po przyjeździe, możemy w ogóle wynająć mieszkanie? Ile miesięcy trzeba opłacić zazwyczaj z góry? Czy jeżeli opłacimy np. 3 lub 6 miesięcy + depozyt to przyśpieszy to jakoś cały proces?
- Ile trwa cały taki proces wynajmowania mieszkania już po oglądaniu i wyborze jednego skoro nie mamy referencji itd. a będziemy "coś tam" płacić z góry na zaś?
- Czy jako osoba, która niedawno skończyła studia, bez doświadczenia i referencji mam szanse na jakąkolwiek pracę? Np. w kawiarni czy sklepie? O mojego faceta się nie martwię, ale ja doświadczenia nie mam żadnego a chcę jakoś zacząć

- Chciałabym też zapytać o bezpieczeństwo w Edynburgu, jak już mówiłam jestem trochę bojaźliwa, więc jakich dzielnic najlepiej unikać przy wyborze mieszkania?
- Czy poza paszportem, dowodem, prawo jazdy i dyplomem szkoły muszę zabrać jeszcze jakieś dokumenty? Czy powinnam coś przetłumaczyć?
Będę wdzięczna za Wasze odpowiedzi, to mój pierwszy wielki krok i tak wielka zmiana więc martwi mnie wszystko.
Pozdrawiam, Karola
[ Ostatnio edytowany przez: Karolkaa 10-01-2016 01:31 ]