Str 3 z 4 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
krakn |
Post #1 Ocena: 0 2013-07-08 22:31:50 (12 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
nie robią juz paszportów "powrotnych"?
Czy też listów, czy też paszportów konsularnych...
Wiesz, oni mu dali papier tylko poświadczający że mu zarekwirowali, dokumet istniejący w rejestrze jako zagubiony.
natomiast w drugą stronę to wcale nie oznacza ze muszą go na tym puścić.
Pewnie ze moze sie zdarzyć, ze go puszczą.
Ale jak trafi na przepisowaca urzędnika, to go nie puści, bo do przekraczania granic, są wyszczególnione tylko 2, i 3ci awaryjny dokument. Koniec kropka.
Owszem można ryzykować, no ale jak nie przepuszczą to kwota za bilet, i kolejny bilet bo przecież nikt mu nie odda za bilet który przepadnie, będzie wyższa niż uzyskanie tu paszportu.
Ja bym nie ryzykował.
Nie wiem, może zbyt dużo granic w życiu przekraczałem i jestem przewrażliwiony, ale szkoda by mi było tak głupio ryzykować utratę kasy.
W Polsce też za free mi nie zrobią, lot tam i z powrotem... Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|

|

|
|
|
moojoo |
Post #2 Ocena: 0 2013-07-08 22:32:38 (12 lat temu) |
Z nami od: 03-06-2013 Skąd: Edynburg |
Cytat:
2013-07-08 21:55:25, krakn napisał(a):
Cytat:
2013-07-08 21:36:56, moojoo napisał(a):
http://www.national@insurance-number.co.uk/
bez sensu, płacić za coś co można mieć za free.
Umówić się i iść na spotkanie i masz NIN.
Ja przez kilka miesięcy pracowałem bez NIN.
Legalnie? I kiedy? Miałeś tymczasowy rozumiem, jaka była składka? Rozmawiałem z gościem którego poznałem w samolocie, to mówił, że jak 8lat temu zaczynał tu robotę, to nawet agencje się nie pytały o ten NIN. Być może kiedyś to było łatwiejsze.
|

|
 |
|
moojoo |
Post #3 Ocena: 0 2013-07-08 22:35:04 (12 lat temu) |
Cytat:
2013-07-08 22:31:50, krakn napisał(a):
Owszem można ryzykować, no ale jak nie przepuszczą to kwota za bilet, i kolejny bilet bo przecież nikt mu nie odda za bilet który przepadnie, będzie wyższa niż uzyskanie tu paszportu.
Na razie powrotem się nie martwię, bo do domu się nie wybieram. Ale jak już będę, to zadzwonię oczywiście odpowiednio wcześniej do wybranych linii lotniczych i spytam czy zaakceptują taki rodzaj dokumentu.
|

|
 |
|
Dwunasty |
Post #4 Ocena: 0 2013-07-08 22:42:10 (12 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat:
2013-07-08 22:32:38, moojoo napisał(a):
Być może kiedyś to było łatwiejsze.
Chyba na odwrót...
Przed Unią to i tak w większości na czarno a jak na legalu to tylko z NIN. Po wejściu do Unii wymagali WRS i NIN.
A tak generalnie to widzę ze mylisz NIN z podatkami. To zeby tego za bardzo nie ciągnąć powiem tak. Pierwszym pytaniem jakie jest zadane jak dzwonisz do HRMC w sprawie odzyskania nadpłaconego podatku jest...zgadnij?
|

|
 |
|
zealot |
Post #5 Ocena: 0 2013-07-08 22:53:11 (12 lat temu) |
Z nami od: 18-06-2011 Skąd: Wigan |
Cytat:
2013-07-08 21:36:56, moojoo napisał(a):
Czy jeśli podejmuję pracę sezonową (miesiąc/dwa miesiące) to pracodawca w ogóle nie będzie płacił mojego podatku do Inland Revenue? (skoro moja kwota nie przekroczy na pewno kwoty wolnej od podatku)
Zostanie mi do opłacenia tylko NIN ? Normalna kwota z tego co wyczytałem to 11% z kwoty powyżej 97 funtów którą zarobiłeś w tydzień. Wie ktoś jak może się zwiększyć przy temporary NIN? Nigdzie nie mogę tego znaleźć.
Rok podatkowy w Wielkiej Brytanii trwa od 6 kwietnia do 5 kwietnia roku następnego. Znam przypadki gdy ktoś przyjechał pod koniec roku podatkowego(czyli np luty lub marzec) i te osoby nie płaciły podatku, ponieważ do 6 kwietnia i tak nie przekroczą kwoty wolnej od podatku. W twoim przypadku najprawdopodobniej będziesz płacił podatki. Składki ubezpieczeniowe również. Jeżeli interesuje cię ile będą ci pobierali z pensji to możesz sobie wyliczyć tym kalkulatorem: http://www.listentotaxman.com/
|

|

|
|
|
moojoo |
Post #6 Ocena: 0 2013-07-08 23:06:04 (12 lat temu) |
Cytat:
2013-07-08 22:42:10, Dwunasty napisał(a):
A tak generalnie to widzę ze mylisz NIN z podatkami.
Nie no, chyba czaję tą różnicę, National Insurance to składka pozwalająca korzystać z "bezpłatnej" opieki zdrowotnej kropka.
Natomiast podatki dochodowe chyba mnie nie obowiązują skoro nie przekroczę kwoty wolnej od podatku? No chyba, że jak wyczytałem pracodawca nałoży podatek który może wynosić wraz z NI 30%, tak "na wszelki wypadek", ponieważ w chwili zatrudnienia nie wiadomo do jakiej grupy progu podatkowego mnie wpisać natomiast kwotę nadpłaconą ew. będę mógł odzyskać na koniec roku podatkowego?
Cytat:
To zeby tego za bardzo nie ciągnąć powiem tak. Pierwszym pytaniem jakie jest zadane jak dzwonisz do HRMC w sprawie odzyskania nadpłaconego podatku jest...zgadnij?
No nie wiem, może "jaki jest numer Pana ID?" :D [ Ostatnio edytowany przez: moojoo 08-07-2013 23:07 ]
|

|
 |
|
darmund |
Post #7 Ocena: 0 2013-07-08 23:10:42 (12 lat temu) |
Z nami od: 02-01-2012 Skąd: Dartford |
Where are you from?
Soorry dałem ciała, oczywiście jaki jest Twój NIN. [ Ostatnio edytowany przez: darmund 08-07-2013 23:15 ]
|

|
 |
|
Dwunasty |
Post #8 Ocena: 0 2013-07-08 23:16:34 (12 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat:
2013-07-08 23:06:04, moojoo napisał(a):
Cytat:
2013-07-08 22:42:10, Dwunasty napisał(a):
A tak generalnie to widzę ze mylisz NIN z podatkami.
Nie no, chyba czaję tą różnicę, National Insurance to składka pozwalająca korzystać z "bezpłatnej" opieki zdrowotnej kropka.
Natomiast podatki dochodowe chyba mnie nie obowiązują skoro nie przekroczę kwoty wolnej od podatku? No chyba, że jak wyczytałem pracodawca nałoży podatek który może wynosić wraz z NI 30%, tak "na wszelki wypadek", ponieważ w chwili zatrudnienia nie wiadomo do jakiej grupy progu podatkowego mnie wpisać natomiast kwotę nadpłaconą ew. będę mógł odzyskać na koniec roku podatkowego?
Cytat:
To zeby tego za bardzo nie ciągnąć powiem tak. Pierwszym pytaniem jakie jest zadane jak dzwonisz do HRMC w sprawie odzyskania nadpłaconego podatku jest...zgadnij?
No nie wiem, może "jaki jest numer Pana ID?" :D [ Ostatnio edytowany przez: <i>moojoo</i> 08-07-2013 23:07 ]
Nie musisz mieć NIN by korzystać ze służby zdrowia ale to nie ważne.
A pierwszym pytaniem jest : jaki jest Twój NIN....To numer pod którym figurujesz w urzędzie podatkowym, jobcenter, w szpitalach itd. Taki polski pesel tylko jeszcze bardziej rozbudowany.
|

|
 |
|
moojoo |
Post #9 Ocena: 0 2013-07-10 15:28:34 (12 lat temu) |
Sytuacja wygląda teraz tak, że byłem dziś w Job Center (jakimś cudem wczoraj udało mi się umówić na spotkanie). Pogadałem z gośćmi, powiedziałem jaka jest sytuacja, pokazałem im prawo jazdy, legitymacje studencką i dokumenty z bank of scotland (założyłem wczoraj) na których widnieje mój adres szkocki. Koleś wypełnił kwestionariusz, pytał mnie o pobyt i inne rzeczy, a na koniec powiedział, że muszą się zastanowić i żebym czekał na odpowiedź listową tydzień/dwa (wraz z numerem NIN lub i nie).
Jak oceniacie jaka jest szansa na dostanie NIN?
Powiem "znajomemu" szefowi agencji, że jestem w trakcie załatwiania tego numeru i najchętniej poszedłbym do pracy jeśli będzie.
Czy dopóki nie będę miał numeru, nie będą mogli mi wysłać wypłaty?
Dwunasty co do tego tymczasowego o którym pisałem wcześniej - dowiedziałem się dziś kilka rzeczy. Nie wiem jak rozumieć w zasadzie to co gość mi przekazał. Nie dają już więcej tymczasowego NINu, ale jak mu powiedziałem, że na CSCS powiedzieli, że dostajesz na czas egzaminu w razie gdybyś nie miał. To powiedział, że to jest tylko taki tymczasowy dla nich od CSCS NIN, tak samo oni w tym JC też sobie mają chyba tymczasowy ale dla siebie.
Chyba będę musiał zadzwonić albo się tam przejść jeszcze raz zapytać, czy w takiej sytuacji mogę pracować w końcu czy nie.
|

|
 |
|
Richmond |
Post #10 Ocena: 0 2013-07-10 15:49:44 (12 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Bedziesz dostawal wyplaty bez NIN, nie ma problemu. Mozesz isc juz do pracy. Carpe diem.
|

|
 |
|