MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Dylemat nastolatki

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Post #1 Ocena: 0

2013-01-26 09:48:01 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

clockwork_orang

Post #2 Ocena: 0

2013-01-26 10:03:08 (12 lat temu)

clockwork_orange

Z nami od: 28-06-2007

ja chcesz isc od razu do pracy, to czemu nie...
obowiazkowa nauka konczy sie w 16 roku zycia, a bez GCSE (egzamin w gimnazjum) lub A-level (matura) wiekszego wyboru nie masz

ps. w dodatku, czesto trzeba zdac angielski i inne przedmioty - np. kumpel teraz idzie do collage na biotechnologie i musi zdawac z matematyki i biologi dodatkowe egzaminy, ktorych nie mial na maturze polskiej

Do góry stronyOffline

Netta6

Post #3 Ocena: 0

2013-01-26 10:22:58 (12 lat temu)

Netta6

Kobieta

Z nami od: 19-01-2006

Osobiscie uważam, na podstawie własnego doświadczeniana , że doü UK najlepiej jest przyjechać dziecku do 13-stego roku życia, żeby mialo wystarczająco dużo czasu na przygotowanie sie do GCSE od strony językowej albo dopiero co najmniej po ukończeniu szkoły średniej. Inaczej jest kiepsko.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

_Tajemnica_

Post #4 Ocena: 0

2013-01-26 10:24:55 (12 lat temu)

_Tajemnica_

Kobieta

Z nami od: 12-01-2013

Ja widzę to tak;
nauka, od Ciebie zalezy czy będziesz uczyła się dalej czy pójdziesz do pracy.Jeśli chodzi o prawo o nie wiem, bo idąc na prawo w Szkocji nauczysz się prawa szkockiego, więc jeśli będziesz chciała w Polsce też pracowac jako prawnik to będziesz musiała uczyc się doodatkowo po ew. powrocie do PL.
Z angielskim to całkiem inaczej niż Ci się wydaje, zobaczysz że ten angielski którego nauczyłaś się w szkole to jest NIC,grunt to rozumiec co mówią do Ciebie. W stresowej sytacji zapomina się najprostszych wyrażen...
Pozdrawiam.

Do góry stronyOffline

gdanszczanka

Post #5 Ocena: 0

2013-01-26 10:39:15 (12 lat temu)

gdanszczanka

Kobieta

Z nami od: 16-10-2012

Cytat:

2013-01-26 09:48:01, julka012 napisał(a):
Witam. Mam rocznikowo 16 lat i w tym roku kończę gimnazjum. Moja mama pracuje w Szkocji już dobre parę lat, ja mieszkałam przez ten czas w PL z bratem i dziadkami. Teraz nadarzyła się okazja, by wyjechać na stałe. I tutaj zaczyna się mój dylemat.
Z jednej strony moja sytuacja w Polsce będzie dojść trudna ze względu na dojazd do liceum (jeślibym się zdecydowała zostać). Mieszkam na wsi i do najbliższego miasteczka mam 10 km. Codziennie musiałabym czekać po szkole na autobus, przez co w domu byłabym koło 18 (albo i później). Uczę się dość dobrze (praktycznie same 5 i 6 :D), przez co tym bardziej sądzę, że nie dam rady nadążać z nauką. Już tutaj w gimnazjum nauczyciele ode mnie wymagają nie wiadomo czego i przez długi okres czasu byłam po prostu przemęczona. Dlatego wyjazd pod tym względem wydaje mi się idealny - tam jest, wiadomo, niższy poziom, ale na studia byłoby mi o wiele łatwiej się dostać (myślę o prawie).
Jednak z drugiej strony boję się, że będę tam miała problemy z nawiązaniem nowych znajomości - mój angielski jest na podstawowym poziomie. Delikatnie mówiąc :-8 No i przede wszystkim szkoda zostawiać mi przyjaciół i całe moje dotychczasowe życie...

Moje pytanie brzmi - gdybyście byli na moim miejscu, pojechalibyście? :) Proszę o sensowne odpowiedzi, to naprawdę bardzo dla mnie ważne :-T[

Nie wiem z czego wnioskujesz ze byłoby Ci łatwiej kontynuować naukę w UK i że poziom nauczania jest tu niższy???
Być może primary i secondary - schools, rządzą sie innymi zasadami niż w PL, a póżniej nauka jest raczej skoncentrowana na kierunku lub temacie, który obierasz, ale wcale nie jest tak łatwo, a prawnik angielski - musi znać prawo w tym samym stopniu co polski.
Język angielski, który jak sama twierdzisz, masz opanowany w stopniu podstawowym - nie jest potrzebny, tylko do zawierania nowych znajomości:-o:-o:-o Mnie się raczej wydaje, że jest podstawą, jeżeli planujesz rozpocząć studia prawnicze w UK....:-D
Ale może się mylę, nie wiem :-o
Więc, odpowiadając na Twoję pytanie - gdybym była Tobą - zostałabym w Polsce i przynajmniej spróbowała kontynuować naukę...
Przyjechać do pracy w Tesco lub jakiegoś hotelu na sprzątanie ( bo przeważnie od tego się zaczyna) - zawsze można...:-)
Phi

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2013-01-26 10:51:32 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

clockwork_orang

Post #7 Ocena: 0

2013-01-26 11:00:31 (12 lat temu)

clockwork_orange

Z nami od: 28-06-2007

Cytat:

2013-01-26 10:51:32, SuperMarcys napisał(a):
a strate jednego roku mozna bedzie zaliczyc jako czas spedzony na poznawanie nowej kultury i rozwoj osobisty-badz na cos podobnego.

na donoszenie ciazy na przyklad... :-D

Do góry stronyOffline

moist_

Post #8 Ocena: 0

2013-01-26 11:10:31 (12 lat temu)

moist_

Mężczyzna

Z nami od: 29-04-2012

Zawsze można też pracować, robić kursy i się "dokształcać" na boku a po ukończeniu 21 roku życia można próbować się dostać na studia bez A Levels itd. jeśli jest sie w miarę kumatym człowiekiem i "rektor" czy kto tam uczelni Cię dopuści. Wtedy jedynym wymogiem jest ukończenie tych państwowych kursów języka angielskiego (nie pamiętam nazwy). Ryzykowna sprawa, ale mozliwość taka jest...

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #9 Ocena: 0

2013-01-26 11:14:40 (12 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Z nastawieniem , ze nauczyciele wymagaja od ciebie nie wiesz sama czego (wydawaloby sie proste- pelnego zaangazowania, wlasnej motywacji do osiagniecia maxsymalnych postepow w nauce, potwierdzonych najlepszymi wynikami na jakie twoj umysl stac), radzilabym przemyslec plany studiowania prawa.

Jak sadzisz, ze bedziesz mniej musiala sie uczyc zeby dostac sie na prawo, i pozniej je studiujac, to rozwaz jeszcze raz, byc moze splatanie warkoczy byloby lepszym kierunkiem.
Ada

Do góry stronyOffline

moist_

Post #10 Ocena: 0

2013-01-26 11:18:20 (12 lat temu)

moist_

Mężczyzna

Z nami od: 29-04-2012

Co prawda to prawda - może poziom jest tu niższy, ale raczej uczelnie wyższe to inna para kaloszy... a prawnik z olewczym podejściem może mieć problem z pracą w zawodzie (chyba, że w tych agencjach co wydzwaniają ostatnio do nas i wmawiają, że ktoś w domu miał wypadek samochodowy i oni załatwią odszkodowanie) - jak my auta nie mamy ;P

Masz szansę wyjechać a w profilu masz już wpisaną miejscowość - już wyjechałaś ??

[ Ostatnio edytowany przez: moist_ 26-01-2013 11:19 ]

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,