MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Wyjazd do Szkocji . Glasgow czy Edynburg?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

Str 2 z 3

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

zaba20

Post #1 Ocena: 0

2012-07-16 09:29:46 (13 lat temu)

zaba20

Kobieta

Z nami od: 15-07-2012

Dziękuje za linki,poczytałam trochę:) A chciałam jeszcze zapytać bo w sumie mamy dwie możliwości bo w tych dwóch miejscach znamy osobę, ale wiadomo lepiej pytać się paru osób(choćby na forum) niż jednej osoby która tam mieszka i poleca:) Lepsza jest Szkocja czy być może Francja? Bo mamy możliwość tu albo tu.... tylko gdzie jest lepiej(chodzi mi o wszystko o życie, finansowo itp),z pogodą akurat wiadomo jak jest:).

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Richmond

Post #2 Ocena: 0

2012-07-16 09:43:04 (13 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

A znacie francuski na tyle dobrze, zeby przeprowadzic sie do Francji? Bo tam, nikt w urzedzie palcem nie kiwnie, zeby pomoc Wam z czyms czy dac tlumacza.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

zaba20

Post #3 Ocena: 0

2012-07-16 10:58:03 (13 lat temu)

zaba20

Kobieta

Z nami od: 15-07-2012

Nie znamy. Obecnie uczę się angielskiego ponieważ znałam tylko kilka słów np. ,, jak masz na imię'' z tych bardziej prostych itp. I nawet nieźle mi idzie:).Francuski jedynie tylko patrzyłam. Jeżeli by wypadło na Francję to zaczęłam bym uczyć się Francuskiego.... nie zamierzamy wyjechać jutro, to są na razie plany,więc myślę żeby ogarnąć w miarę podstawy aby co nie co się dogadać i ruszać,może uda się na wiosnę. Czytałam,że nie którzy wyjeżdżają a języka wgl nie znają,chociaż ja mam trochę obawy co do takiego wyjazdu. Znajoma z Francji pisała,że nam by pomogła(sama uczy się dalej Francuskiego),ale jak i również w Szkocji myślę że dostalibyśmy pomoc od znajomych...bo wiadomo początki są trudne. Tylko gdzie jest lepiej uderzyć czy do Szkocji czy być może do Francji, gdzie jest lepiej finansowo i z pracą?

Do góry stronyOffline

Dromor

Post #4 Ocena: 0

2012-07-18 00:32:06 (13 lat temu)

Dromor

Mężczyzna

Z nami od: 18-07-2012

dobry wieczór :) od jakiegoś czasu noszę się z decyzją o emigracji z naszego pięknego kraju , myślałem o Szkocji , a dokładniej o Edynburgu , mam pytanie jak przedstawia się tam sytuacja na rynku pracy ? jakie są ceny mieszkań i ile potrzebował bym kasy na start ? muszę powiedzieć że mój angielski nie jest rewelacyjny ( jakiś czas go nie używałem więc pewnie trochę zardzewiał :P )

Do góry stronyOffline

aaaaa123

Post #5 Ocena: 0

2012-08-25 13:14:28 (13 lat temu)

aaaaa123

Kobieta

Z nami od: 25-08-2012

ja przyjechalam do edinburgha z 1000F. zalatwilam sobie pokoj w Edinburghu.. placilam msc 350f, na jedzenie tyg 50f tyle ze gotowalam sobie.. przez tydz chodzilam po restauracjach i roznosilam cv.. po 5 dniach dostalam prace i jest super:)

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2014-03-05 15:53:40 (11 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

defcon1

Post #7 Ocena: 0

2014-03-05 17:28:59 (11 lat temu)

defcon1

Mężczyzna

Z nami od: 19-06-2010

Cytat:

2014-03-05 15:53:40, azzi71 napisał(a):
odkopie troche temat,
zastanawiamy sie z mezem nad przeprowadzka za niedlugi czas do Szkocji (obecnie jestesmy niedaleko Londynu), moze w okolice Edynburga z racji tego, ze dzieci pomalu beda konczyc szkoly obowiazkowe i pojda na studia. Jak w tej chwili wyglada tam rynek pracy, ceny wynajmu (zoople sprawdzalam), wydatki zwiazane z uczelnia, z gory dziekuje i pozdrawiam

Rynek pracy pewnie zalezy od branzy. Co do cen mieszkan to tutaj znajdziesz ceny. Jesli chodzi o studia to moim zdaniem dobre rozwiazanie. Dobre uczelnie a w odroznieniu do Anglii bezplatne dla obywateli UE. A dokladnie mowiac, platne ale oplacane przez rzad Szkocki, tutaj wiecej info.
"These days a paranoid may be defined as someone who has some idea of what's really going on"

Do góry stronyOffline

Strona WWW

jacekaberdeen

Post #8 Ocena: 0

2014-05-11 16:27:01 (11 lat temu)

jacekaberdeen

Mężczyzna

Z nami od: 03-10-2013

Hmmm jesli chodzi o prace to proponuje Aberdeen .Ale jest tu drogo jsk w Londynie (najdrozsze miasto w calej szkocji) wynajem flatu to koszt okolo £500 i wiecej +oplaty oczywiscie .Wszystko uzaleznione od standardu i dzielnicy. Marne szanse na otrzymanie council-owskiego bo zmienili polityke przyznawania mieszkan. Zarobki znacznie wyzsze niz w innych miastach szkocji ale jak wspominalem koszta sa takze nieporownywalnie wyzsze rowniez . Wybor nalezy do was ....powodzenia

Do góry stronyOffline

Artur_wrx

Post #9 Ocena: 0

2014-05-21 18:14:43 (11 lat temu)

Artur_wrx

Mężczyzna

Z nami od: 24-04-2012

Hmmm jesli chodzi o prace to proponuje Aberdeen .Ale jest tu drogo jsk w Londynie (najdrozsze miasto w calej szkocji) wynajem flatu to koszt okolo £500 i wiecej +oplaty oczywiscie

ja mieszkam w edim i za flat place 650+oplaty wiec chyba w abe nie jest tak zle...

Do góry stronyOffline

right_winger

Post #10 Ocena: 0

2014-05-22 07:42:18 (11 lat temu)

right_winger

Mężczyzna

Z nami od: 21-05-2013

Cytat:

2014-05-11 16:27:01, jacekaberdeen napisał(a):
Ale jest tu drogo jsk w Londynie (najdrozsze miasto w calej szkocji) wynajem flatu to koszt okolo &500 i wiecej +oplaty oczywiscie.

No to jednak wyraznie taniej niz w Londynie czy chocby Surrey gdzie za 500 to pokoj mozesz wynajac ale nie flat, czy chocby studio...

A tym co pytaja przed ewentualnym wyjazdem radzilbym najpierw zeby pojechalo jedno z Was, ogarnelo prace, odlozylo pieniadze na lokum i wtedy sciagnelo reszte rodziny. Wiadomo - rozlaka itp. ale jednak wiekszosc tak robi bo to rozsadniejsza opcja.
Sam fakt ze zeby wynajac mieszkanie przez agencje trzeba troche zaplacic z gory komplikuje sprawe (1 miesiac + depozyt + koszty agencyjne). Do tego przejsc przez sprawdzenie referencji - gdzie pracujesz, ile zarabiasz itd.

[ Ostatnio edytowany przez: right_winger 22-05-2014 07:43 ]

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,