|
|
---|---|
Satya1 | Post #1 Ocena: 0 2011-10-17 12:59:50 (14 lat temu) |
Z nami od: 15-08-2010 Skąd: Edinburgh |
Hej wszystkim, szukam kogos- szkota lub szkotke do udzielania mi prywatnych lekcji tak 2 h w tyg. I pytanie do was, czy to waszym zdaniem dobrysposob na szybki progres w tym jezyku? Chodzi mi generalnie o nauke ich akcentu i specyficznych wyrazen. Angielski jako taki mam, tylko ten SZKOCKI. Jak najszybciej, Chodze do szkoly ze szkotami i jest mi teraz to niezbedne zeby sibie poradzic. Czy znacie moze jakichs milych mlodych szkotow lub szkotki tak okolo 25 lat, z okolicy ediego/musselburgha, ktorzy byliby ew chetni poswiecic 2 h/tyg na takie korki. Ile powinnam zaplacic za takie nieformalne lekcje. Chodzi mi zeby GADAC i zeby ktos mi mowil jakie robie bledy. Dzieki!
|
krakn | Post #2 Ocena: 0 2011-10-17 17:34:37 (14 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Naucz się twardego akcentu niemieckiego i mów po angielsku i masz szkocki
![]() ![]() ![]() a na poważnie to ci tylko temat podbijam mój pomysł to może jednak szukaj pomocy na stronach szkockich watpie by tu był jakiś szkot, predzej centus krakowski co go wygnali że szkocji za rozrzutnosc ![]() ![]() ![]() Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
karjo1 | Post #3 Ocena: 0 2011-10-17 17:53:54 (14 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
A poszukaj lokalnych for, pogadaj ze Szkotami w szkole.
Chyba latwiej Ci w edim znalezc Szkota na rozmowe niz Kraknowi wyslac wsparcie z Londka ![]() Ewentualnie szukaj korepetytora sy-ab&hl=en&source=hp&q=edinburgh+scottish+tutor&pbx=1&oq=edinburgh+scottish+tutor&aq=f&aqi=&aql=1&gs_sm=s&gs_upl=0l0l1l1251l0l0l0l0l0l0l0l0ll0l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=9f75178bb8882800&biw=1024&bih=601" target="_blank">http://www.google.co.uk/#sclient ![]() |
defcon1 | Post #4 Ocena: 0 2011-10-17 18:01:56 (14 lat temu) |
Z nami od: 19-06-2010 Skąd: |
Ogladnij "Trainspotting" i "Acid House" na pewno pomoze w nauce szkockiego
![]() Po 5-ciu latach pobytu w Szkocji latwiej rozumiem Szkota niz niektore angielskie akcenty, ktore brzmia jakby z ustami pelnymi klusek mowili. Generalnie czasu trzeba aby sie obyc z kazdym akcentem. Szybko sie po prostu nie da. A i tak jak ktos czasem czystym Dundonianem do mnie mowil nie zawsze udawalo mi sie go zrozumiec. Na marginesie, o ile rozumiem Twoja potrzebe rozumienia szkockiego akcentu to nie bardzo rozumiem po co sie chcesz uczyc mowic w tym dialekcie? Szkoci przeciez czysty angielski zrozumieja. Obsluchaj sie, pytaj ich o slowka ktorych nie rozumiesz i za jakis czas nie bedziesz mial problemu ze zrozumieniem. "These days a paranoid may be defined as someone who has some idea of what's really going on"
|
Adacymru | Post #5 Ocena: 0 2011-10-17 18:44:26 (14 lat temu) |
Konto usunięte |
Autorce chyba chodzilo nie o lokalny akcent angielskiego.
Moze tutaj znajdziesz cos dla siebie: Gaelic Edinburgh Conversation Circle http://www.edinburgh.gov.uk/info/20084/gaelic_language_and_cultural_support/914/gaelic_in_the_community/1 Kursy jezyka info
Ada
|
|
|
Richmond | Post #6 Ocena: 0 2011-10-17 19:55:53 (14 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Ada, tak myslalam po przeczytaniu tematu. Ale tresc pierwszego postu sugeruje, ze chyba chodzi o angielski.
http://en.wikipedia.org/wiki/Scots_language "Not to be confused with Scottish English or Scottish Gaelic." Podsumowujac, trudno wyczuc o co chodzi ![]() Carpe diem.
|
defcon1 | Post #7 Ocena: 0 2011-10-17 20:06:40 (14 lat temu) |
Z nami od: 19-06-2010 Skąd: |
Cytat: 2011-10-17 18:44:26, Adacymru napisał(a): Autorce chyba chodzilo nie o lokalny akcent angielskiego. Byc moze ale male szanse na to. Ile osob mowi Gaelic w Szkocji? Przez 5 lat nie spotkalem sie z ani jedna osoba ktora umie mowic w tym jezyku, raz slyszalem w pociagu. Raczej chodzi o Scots, ktory nie jest szkockim angielskim jak sugerujesz. I z tego co wiem w Scots raczej nie uczy sie w szkolach a na pewno nie na uczelniach ![]() Co innego zrozumienie Scots, to jak juz pisalem wyzej wymaga czasu jak nauka kazdego jezyka. "These days a paranoid may be defined as someone who has some idea of what's really going on"
|
Satya1 | Post #8 Ocena: 0 2011-10-18 10:47:47 (14 lat temu) |
Z nami od: 15-08-2010 Skąd: Edinburgh |
Hej, dzieki za odzew. W ramach wyjasnien chodzi mi o nauke takiego szkockiego jakim sie mowi w okolicach Ediego. Te ich rozne wyrazenia jak np. nae botther (czy jakos tak), typowo szkockie slowka ktorych czesto uzywaja (wee-maly)poprostu kogos kto ze mna bedzie gadal regolarnie i bede mogla sie od niego nauczyc takiego POTOCZNEGO jezyka jakiego uzywaja. Co mi da ze znam angielski na jakims komunikatywnym poziomie jak nie rozumiem polowy ludzi w szkole ktorzy mowia obecnym jezykiem jaki uzywa mlodziez. Dlatego szukam kogos mlodego. Mnie moze i rozumieja, ale co ztego jak ja i ch nie?? Dodam ze jestem tu 2 lata i zastanawiam sie ile potrzebuje czasu? Bardzo sie niecierpliwiue, chcialabym juz rozumiec wszystko a jak pomysle ze znowu nie zrozumiem kogos w szkole to ogarnia mnie strach..;( Do Trainspotting juz mialam podejscia ale jak zrozumialam 30% to tyle (bez napisow). Rzeczywiscie moze na jakims forum kogos zagadac? Ze szkoly niechce, poco ma sie ktos dowiedziec.
Acha, w szkole jestem juz 1.5 miesiaca. Jest lepiej troche, ale jeszcze czuje ze jestem w czarnej d...e. Musze uczyc sie rzeczy na bierzaco na przedmioty i nie moge sobie pozwolic na to zeby jezyk mnie stopowal i blokowal. pozatym mam czasem ta blokade zeby rozmawiac ze szkotami, dlatego chce tez sie z kims takim spotykac zeby ta blokada minela. [ Ostatnio edytowany przez: Satya1 18-10-2011 10:51 ] |
|