MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

J. szkocki-poradzcie

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Satya1

Post #1 Ocena: 0

2011-10-17 12:59:50 (14 lat temu)

Satya1

Kobieta

Z nami od: 15-08-2010

Hej wszystkim, szukam kogos- szkota lub szkotke do udzielania mi prywatnych lekcji tak 2 h w tyg. I pytanie do was, czy to waszym zdaniem dobrysposob na szybki progres w tym jezyku? Chodzi mi generalnie o nauke ich akcentu i specyficznych wyrazen. Angielski jako taki mam, tylko ten SZKOCKI. Jak najszybciej, Chodze do szkoly ze szkotami i jest mi teraz to niezbedne zeby sibie poradzic. Czy znacie moze jakichs milych mlodych szkotow lub szkotki tak okolo 25 lat, z okolicy ediego/musselburgha, ktorzy byliby ew chetni poswiecic 2 h/tyg na takie korki. Ile powinnam zaplacic za takie nieformalne lekcje. Chodzi mi zeby GADAC i zeby ktos mi mowil jakie robie bledy. Dzieki!

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWWNumer gadu-gadu

krakn

Post #2 Ocena: 0

2011-10-17 17:34:37 (14 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Naucz się twardego akcentu niemieckiego i mów po angielsku i masz szkocki :-):-):-)

a na poważnie to ci tylko temat podbijam

mój pomysł to może jednak szukaj pomocy na stronach szkockich watpie by tu był jakiś szkot, predzej centus krakowski co go wygnali
że szkocji za
rozrzutnosc ;-):-):-)
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

karjo1

Post #3 Ocena: 0

2011-10-17 17:53:54 (14 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

A poszukaj lokalnych for, pogadaj ze Szkotami w szkole.
Chyba latwiej Ci w edim znalezc Szkota na rozmowe niz Kraknowi wyslac wsparcie z Londka ;).
Ewentualnie szukaj korepetytora sy-ab&hl=en&source=hp&q=edinburgh+scottish+tutor&pbx=1&oq=edinburgh+scottish+tutor&aq=f&aqi=&aql=1&gs_sm=s&gs_upl=0l0l1l1251l0l0l0l0l0l0l0l0ll0l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=9f75178bb8882800&biw=1024&bih=601" target="_blank">http://www.google.co.uk/#sclient=psy-ab&hl=en&source=hp&q=edinburgh+scottish+tutor&pbx=1&oq=edinburgh+scottish+tutor&aq=f&aqi=&aql=1&gs_sm=s&gs_upl=0l0l1l1251l0l0l0l0l0l0l0l0ll0l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=9f75178bb8882800&biw=1024&bih=601

Do góry stronyOffline

defcon1

Post #4 Ocena: 0

2011-10-17 18:01:56 (14 lat temu)

defcon1

Mężczyzna

Z nami od: 19-06-2010

Ogladnij "Trainspotting" i "Acid House" na pewno pomoze w nauce szkockiego :)
Po 5-ciu latach pobytu w Szkocji latwiej rozumiem Szkota niz niektore angielskie akcenty, ktore brzmia jakby z ustami pelnymi klusek mowili.

Generalnie czasu trzeba aby sie obyc z kazdym akcentem. Szybko sie po prostu nie da. A i tak jak ktos czasem czystym Dundonianem do mnie mowil nie zawsze udawalo mi sie go zrozumiec.

Na marginesie, o ile rozumiem Twoja potrzebe rozumienia szkockiego akcentu to nie bardzo rozumiem po co sie chcesz uczyc mowic w tym dialekcie? Szkoci przeciez czysty angielski zrozumieja.

Obsluchaj sie, pytaj ich o slowka ktorych nie rozumiesz i za jakis czas nie bedziesz mial problemu ze zrozumieniem.
"These days a paranoid may be defined as someone who has some idea of what's really going on"

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Adacymru

Post #5 Ocena: 0

2011-10-17 18:44:26 (14 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Autorce chyba chodzilo nie o lokalny akcent angielskiego.

Moze tutaj znajdziesz cos dla siebie:

Gaelic Edinburgh Conversation Circle

http://www.edinburgh.gov.uk/info/20084/gaelic_language_and_cultural_support/914/gaelic_in_the_community/1

Kursy jezyka

info
Ada

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #6 Ocena: 0

2011-10-17 19:55:53 (14 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Ada, tak myslalam po przeczytaniu tematu. Ale tresc pierwszego postu sugeruje, ze chyba chodzi o angielski.

http://en.wikipedia.org/wiki/Scots_language

"Not to be confused with Scottish English or Scottish Gaelic."

Podsumowujac, trudno wyczuc o co chodzi ;-)
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

defcon1

Post #7 Ocena: 0

2011-10-17 20:06:40 (14 lat temu)

defcon1

Mężczyzna

Z nami od: 19-06-2010

Cytat:

2011-10-17 18:44:26, Adacymru napisał(a):
Autorce chyba chodzilo nie o lokalny akcent angielskiego.

Byc moze ale male szanse na to. Ile osob mowi Gaelic w Szkocji? Przez 5 lat nie spotkalem sie z ani jedna osoba ktora umie mowic w tym jezyku, raz slyszalem w pociagu.

Raczej chodzi o Scots, ktory nie jest szkockim angielskim jak sugerujesz. I z tego co wiem w Scots raczej nie uczy sie w szkolach a na pewno nie na uczelniach :) wiec nauka mowienia w dialekcie, moim zdaniem nie ma sensu bo kazdy Szkot (przynajmniej tych, ktorych ja spotkalem) rozumie czysty angielski choc oczywiscie nauka kazdego jezyka jest jak najbardziej rozwojowa.

Co innego zrozumienie Scots, to jak juz pisalem wyzej wymaga czasu jak nauka kazdego jezyka.
"These days a paranoid may be defined as someone who has some idea of what's really going on"

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Satya1

Post #8 Ocena: 0

2011-10-18 10:47:47 (14 lat temu)

Satya1

Kobieta

Z nami od: 15-08-2010

Hej, dzieki za odzew. W ramach wyjasnien chodzi mi o nauke takiego szkockiego jakim sie mowi w okolicach Ediego. Te ich rozne wyrazenia jak np. nae botther (czy jakos tak), typowo szkockie slowka ktorych czesto uzywaja (wee-maly)poprostu kogos kto ze mna bedzie gadal regolarnie i bede mogla sie od niego nauczyc takiego POTOCZNEGO jezyka jakiego uzywaja. Co mi da ze znam angielski na jakims komunikatywnym poziomie jak nie rozumiem polowy ludzi w szkole ktorzy mowia obecnym jezykiem jaki uzywa mlodziez. Dlatego szukam kogos mlodego. Mnie moze i rozumieja, ale co ztego jak ja i ch nie?? Dodam ze jestem tu 2 lata i zastanawiam sie ile potrzebuje czasu? Bardzo sie niecierpliwiue, chcialabym juz rozumiec wszystko a jak pomysle ze znowu nie zrozumiem kogos w szkole to ogarnia mnie strach..;( Do Trainspotting juz mialam podejscia ale jak zrozumialam 30% to tyle (bez napisow). Rzeczywiscie moze na jakims forum kogos zagadac? Ze szkoly niechce, poco ma sie ktos dowiedziec.
Acha, w szkole jestem juz 1.5 miesiaca. Jest lepiej troche, ale jeszcze czuje ze jestem w czarnej d...e. Musze uczyc sie rzeczy na bierzaco na przedmioty i nie moge sobie pozwolic na to zeby jezyk mnie stopowal i blokowal. pozatym mam czasem ta blokade zeby rozmawiac ze szkotami, dlatego chce tez sie z kims takim spotykac zeby ta blokada minela.

[ Ostatnio edytowany przez: Satya1 18-10-2011 10:51 ]

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer gadu-gadu

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,