MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Szkocja... praca, nauka i zycie?

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

damianos1

Post #1 Ocena: 0

2010-02-26 22:18:57 (15 lat temu)

damianos1

Mężczyzna

Z nami od: 26-02-2010

Witam wszystkich,
Mamy pewien kłopot z chłopakami odnośnie wyjazdu do Szkocji.
Kłopot ten polega bardziej na małym rozeznaniu co się dzieje aktualnie tam na miejscu. Strasznie dużo informacji z wszelkich for jest przestarzałe (posty 3-4 letnie). Szukamy aktualnych informacji bo wiadomo, że kryzys i w ogóle... Mam nadzieje, że znajdzie się kilka miłych i życzliwych osób, którzy mają pewne informacje i podzielą się nimi z nami. Oto przedstawienie naszej sytuacji:
Chcemy we trójkę pojechać zaraz po maturze do Szkocji i tam pójść na studia, jednak przedtem chcielibyśmy się dowiedzieć od "obiektywnych obserwatorów" czy w ogóle warto tam jechać, (czy lepiej studiować w Polsce) jak jest z pracą, czy łatwo jest ją dostać (jak jest zimą, a jak w czasie wakacji). Nie jesteśmy bardzo wybredni interesowała by nas taka praca, aby chociaż pokryć koszty utrzymania i studiowania. Ciekawi nas również jak wygląda sprawa lokum czy ceny są bardzo wygórowane? Odnośnie studiowania to które ze szkół polecacie? (może macie jakieś doświadczenia związane z jakaś szkoła, która by nas jakoś pokierowała, którą uczelnie wybrać). Może ktoś napisać co powinniśmy wiedzieć jeszcze o przebywaniu tam, itp. (interesują nas jak najwięcej informacji tego typu).
Mamy jeszcze taki problem, tzn. trochę za późno się obudziliśmy i już nie możemy zmienić deklaracji maturalnych na rozszerzoną maturę z angielskiego. Także wychodzi na to że będziemy musieli wyrobić certyfikat IELTS, (aby nas mogli przyjąć na studia)a w tym roku już się raczej nie wyrobimy z nauka do matury i jeszcze do tego certyfikatu, ponieważ papiery na uczelnie trzeba złożyć do 30 czerwca bodajże, i mamy teraz problem czy wyjechać teraz do Szkocji (zaraz po maturce) i tam podjąć się jakiejś pracy oraz w międzyczasie szkolić język, czy lepiej zostać w Polsce i zrobić ten certyfikat i następnie wyjechać za rok na studia. Denerwuje nas to że rok w plecy ale no cóż... Mieliśmy też pomysł żeby zacząć w Polsce studia (1 rok w Polsce) i później dokończyć w Szkocji, ale raczej ciężko by było to zrobić... Trochę jesteśmy zmieszani może macie jakieś pomysły co moglibyśmy zrobić w naszej sytuacji? Jak zagospodarować ten rok, aby nie był „zmarnowany”?
Bardzo prosimy o rady i wszelkie informacje związane z naszą sytuacją jak i życiem w Szkocji, będziemy wdzięczni za każdy post/odpowiedz chociażby na jedno z pytań.
Pozdrawiam serdecznie

[ Ostatnio edytowany przez: damianos1 26-02-2010 22:20 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Adacymru

Post #2 Ocena: 0

2010-02-27 00:10:43 (15 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Troche belkotu w tym zapytaniu....Czy jedziecie na studia czy pierwszym celem jest praca? Z wypowiedzi nie jest to zbyt jasne. Co chcecie studiowac, to zalezec bedzie od uczelnie, ktora ma dany kierunek, sprawdzaliscie? Bo albo przeoczylam, albo nie podane, stad pytanie czy studia sa na pierwszym miejscu w planach.

Dlaczego wlasnie szkocja? Czy kierunek studiow i lokalizacja uczelni to sugeruja? jesli tak, to pytanie o uczelnie jest zbedne jakoby teraz.

Rok poswiecony na nauke nidgy nie jest stracony, tym bardziej, ze przygotowanie tylko poprawi szanse.

Sa uczelnie w Polsce, ktore maja w zakresie wymiane ze Szkocja, byla jedna osoba tutaj, ktora mowila, ze tak wlasnie znalazla sie w Szkocji na studiach, ale "sie zbyla".

Powodzenia zycze, przykro mi, ale nie moge byc bardziej pomocna.
Ada

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2010-02-27 08:34:17 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

damianos1

Post #4 Ocena: 0

2010-02-27 09:34:54 (15 lat temu)

damianos1

Mężczyzna

Z nami od: 26-02-2010

Dziękujemy za wszelkie opinie i informacje.
Do Adacymru:
Chcielibyśmy zacząć studia nawet w tym roku ale z uwagi na brak
certyfikatu już się nie wyrobimy, aby załapać się w tym roku.
Szkocja dlatego, że można tam studiować bezpłatnie dzięki dofinansowaniu z SAAS, kierunek jaki chcielibyśmy skończyć to Management with... (do uzgodnienia). ;-)

Do góry stronyOffline

Darecki90

Post #5 Ocena: 0

2011-02-20 15:26:38 (14 lat temu)

Darecki90

Mężczyzna

Z nami od: 20-02-2011

Witam mam podobna sytuacje

Chciałbym sciagnac do szkocji Dziewczyne , chodzi do 1 klasy szkoly sredniej w Polsce czyli ma juz rocznikowo 17 lat czyli przyjechalemtutaj niedawno mialem tyle szczescia ze znalazlem mieszkanie i prace i nie mam zamiaru wracac do Polski wiem ze jezeli ona przyjedzie to nie bedzie nam lekko ale mysle ze sobie poradzimy
Mieszkam aktualnie w Dundee i raczej wolal bym nie zmieniac miejsca zamieszkania .
Mam tez pare pytan
1czy College w dundee jest bezplatny bo staralem sie zdobyc te informacje na internecie ale puki co w tej kwesti jest luka .
2Czego ten college bedzie wymagal odniej tzn dokumenty jakies certyfikaty i jak wazna jest znajomosc jezyka ?
3 czy istnieja jakies poziomy nauczania jezeli chodzi o angielski
bo dziewczyna podstawy ma ale to napewno za malo ( odrazu ja wysle na jakies kursy jezykowe)
4 czy trudno jest sie dostac do tego collegu ? (jezeli tak to jak bardzo , tu prosze o jakies przyblizenie do tego tematu )
5 Jezeli przyjedzie to ma obowiazek odrazu stawienia sie do szkoly w jej wieku (1994r) czy bedzie mogla poswiecic rok na prace i nauke jezyka i nie bedzie z tego tytulu zadnych nieoprzyjemnosci
6 to prosba o polecienie czy lepiej by zaczela szkole na full czy na part time . Z gory dziekuje , wiem ze to sporo pytan i tak napewno z czasem nasuna mi sie nastepne bo tutejszy system jest jak dla mnie zagmatwany.
Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

aneczkaz1

Post #6 Ocena: 0

2011-02-20 16:54:08 (14 lat temu)

aneczkaz1

Kobieta

Z nami od: 14-12-2010

Idz do collegu i sie wypytaj. Najprosciej bedzie...
Jestem breastmate. :D

Do góry stronyOffline

monsieur1985

Post #7 Ocena: 0

2011-02-20 16:58:10 (14 lat temu)

monsieur1985

Mężczyzna

Z nami od: 13-04-2010

W UK nie ma żadnego obowiązku kształcenia się po ukończeniu 16 lat !!!!

Do góry stronyOffline

forumuser

Post #8 Ocena: 0

2011-02-20 16:59:56 (14 lat temu)

forumuser

Mężczyzna

Z nami od: 31-12-2008

rozmawiałeś kiedyś ze Szkotem?

Do góry stronyOffline

Darecki90

Post #9 Ocena: 0

2011-02-22 12:33:14 (14 lat temu)

Darecki90

Mężczyzna

Z nami od: 20-02-2011

Napewno do Collegu trafie po bardzoej szczegolowe informacje , na chwile obecna nie mam zbytnio na to czasu . Tak rozmawialem z ich angielski to belkot ale do ograniecia

Czyli przyjezdzajac tutaj nie musi odrazu isc do collegu moze poswiecic ten rok na szlifowanie jezyka . To dobrze :-)

Czekam na wiecej odpowiedzi

pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,