MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Secret millionaire w Szkocji

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 9 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 7 | 8 | 9 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

jarek_jan

Post #1 Ocena: 0

2009-05-11 09:35:05 (16 lat temu)

jarek_jan

Mężczyzna

Z nami od: 11-03-2009

Wczoraj ogladalem program 'secret millionaire'. Byl tam przedstawiony problem polskiej rodziny, ktora mimo, ze maz pracowal miala olbrzymi klopoty. Nie mieli pieniedzy nawet na jedzenie i zywnosc dostarczala im organizacja charytatywna. Facet nie mial kasy nawet na autobus i szedl piechota do pracy godzine. Robi sie bardzo przykro jak sie oglada takie sceny. Oczywiscie wszystko skonczylo sie happy endem (przynajmniej narazie) bo dostali £13 000 aby sobie wynajac lepsze mieszkanie. Ogladajac takie sceny w Szkocji zastanawiam sie, czemu ludzie nie wroca do PL lub jesli tam nie maja wsparcia rodziny nie przeprowadza sie do innego regionu UK. Dodam, ze program byl robiony w Dundee. A moze ktos ogladal ten program i mieszka w tym miescie i moze napisac czy rzeczywiscie jest to taka oaza biedy w UK?
Jarek

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

goskauk

Post #2 Ocena: 0

2009-05-11 09:46:58 (16 lat temu)

goskauk

Kobieta

Z nami od: 05-02-2008

Ja tez ogladalam ten program i troche sie zdziwilam.Nie wiemy ile chlopak zarabial ale jakies benefity chyba dostawali wiec powinno wystarczyc a szczegolnie jak sie ma dzieci.Ja rozumiem ze ta instytucja pomaga ludziom bardzo biednym w Dundee ale troche przesady,akurat ta Polska para miala tylko 2 czy 3 dzieci ale oni pomagaja tez Szkodzkiej rodzinie z 8 dzieci,gdzie facet stracil prace ,a gdzie benefity na tyle osob?wszystko idzie na wodke i papierosy i narkotyki,niestety.A co do Polakow to powinni wrocic do domu albo przeniesc sie na poludnie UK gdzie wiecej placa.
pit-y,benefity itp.

Do góry stronyOffline

Numer Skype

Superlover

Post #3 Ocena: 0

2009-05-11 10:05:21 (16 lat temu)

Superlover

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 21-03-2009

Cytat:

2009-05-11 09:35:05, jarek_jan napisał(a):
Ogladajac takie sceny w Szkocji zastanawiam sie, czemu ludzie nie wroca do PL lub jesli tam nie maja wsparcia rodziny

Myslisz że w PL mieliby lepiej? I porzućmy proszę mit o "wsparciu rodziny". Dorośli ludzie którzy sami mają dzieci mieliby co, wrócić na garnuszek mamusi? Na wsparcie rodziny można może liczyć jak się ma lat 18-20 ale nie przez całe życie, a nawet jak można to człowiek ma swoją godność i raczej nie pójdzie po "wsparcie" z maminej emerytury.

Nie oglądałem, ale jeżeli jak piszesz ojciec pracował to nie rozumiem dlaczego było im tak źle. Być może nie dostawali żadnych pieniędzy dla rodziny, ale to już wina rządu który celowo utrudnia Polakom ich otrzymanie, tylko że tego przecież nie powiedzą w tv.
Kto za młodu nie był socjalistą, ten na starość zostanie świnią :)

Do góry stronyOffline

Strona WWW

BORYS05

Post #4 Ocena: 0

2009-05-11 10:16:45 (16 lat temu)

BORYS05

Mężczyzna

Z nami od: 21-01-2009

Cytat:

2009-05-11 10:05:21, Superlover napisał(a):
Cytat:

2009-05-11 09:35:05, jarek_jan napisał(a):
Ogladajac takie sceny w Szkocji zastanawiam sie, czemu ludzie nie wroca do PL lub jesli tam nie maja wsparcia rodziny

Myslisz że w PL mieliby lepiej? I porzućmy proszę mit o "wsparciu rodziny". Dorośli ludzie którzy sami mają dzieci mieliby co, wrócić na garnuszek mamusi? Na wsparcie rodziny można może liczyć jak się ma lat 18-20 ale nie przez całe życie, a nawet jak można to człowiek ma swoją godność i raczej nie pójdzie po "wsparcie" z maminej emerytury.

Nie oglądałem, ale jeżeli jak piszesz ojciec pracował to nie rozumiem dlaczego było im tak źle. Być może nie dostawali żadnych pieniędzy dla rodziny, ale to już wina rządu który celowo utrudnia Polakom ich otrzymanie, tylko że tego przecież nie powiedzą w tv.

I TU zgadzam się z tobą co do słowa !!!!!!!!!!!!
Dobrze napisane nic dodać nic ująć!
Pozdrawiam!

Do góry stronyOffline

jarek_jan

Post #5 Ocena: 0

2009-05-11 10:26:39 (16 lat temu)

jarek_jan

Mężczyzna

Z nami od: 11-03-2009

Cytat:

2009-05-11 10:05:21, Superlover napisał(a):

Nie twierdze, ze ktos kto ma tu prace i ledwo wiaze koniec z koncem ma zaraz jechac do Polski i zyc na garnuszku rodziny. Chodzilo mi raczej o ten konkretny przypadek, kiedy ludzie nie maja na jedzenia dla dzieci i licza tylko na pomoc charytatywna. Kazdy pochodzi z innego domu i moze liczyc na inna pomoc. Nie sadze, aby rodzice mlodych ludzi byli juz na emeryturze. Jestem pewien, ze gdybym ja byl w podobnej sytuacji to rodzina by mnie sila sciagnela. Gdyby ktos z moich bliskich byl w potrzebie i nie mial na jedzenie tez bym dal miejsce do spania i cos na obiad. Mowimy przeciez o skrajnej sytuacji, jaka zostala tam pokazana. Moze jestem naiwny ale wydaje mi sie, ze na dluzsza mete kazdy kto chce pracowac i jest zdrowy poradzi sobie w zyciu i utrzyma swoja rodzine. A w takich chwilach gdzie wszystko sie nie uklada trzeba liczyc chwilowo na benefity, pomoc rodziny itp.
Jarek

Do góry stronyOffline

Superlover

Post #6 Ocena: 0

2009-05-11 10:34:52 (16 lat temu)

Superlover

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 21-03-2009

No właśnie nie mogę zrozumieć skąd się wzięła skrajność ich sytuacji skoro nawet nie są bezrobotni ?!
Próbowałem znaleźć ten program na stronie channel4, niestety (jeszcze?) go tam nie ma, jak się pojawi to obejrzę i może coś zrozumiem...
Kto za młodu nie był socjalistą, ten na starość zostanie świnią :)

Do góry stronyOffline

Strona WWW

mojarodzinka

Post #7 Ocena: 0

2009-05-12 00:01:01 (16 lat temu)

mojarodzinka

Kobieta

Z nami od: 11-05-2009

Dziekuję za miłe słowa, nie krytykę. To my jesteśmy tą rodzina pokazaną w tv wczoraj. Na imię mam Malgosia, mamy 3 dzieci tu w Szkocji, w Polsce został najstarszy syn (kończy gimnazjum). Oboje z mężem pracowaliśmy jako przedstawiciele medyczni, ja urodziłam dzieci (rok po roku), męża zwolniono.. Gdy urodziło nam się najmłodsze dziecko, mąż dostał wypowiedzenie ponieważ wykorzystał 2 tygodnie opieki na żonę po cięciu cesarskim. Nie spodobalo się to szefom i po powrocie zastał wypowiedzenie na biurku. Postanowilismy spróbować w kraju przyjaznym rodzinie...benefity, zgadzam sie sa one jedynie pomostem dobrym na starcie, tyle tylko, że trzeba je najpierw dostawać...my czekamy 7 miesięcy i końca nie widać. Na naszym przykładzie apeluję do Was kochani abyście zawsze mogli liczyc na siebie, abyście mogli być samowystarczalni, ale do tego potrzebne jest jak sie okazuje tutejsze wykształcenie. Unia Europejska pokrywa koszty nauki,na szczęście. Do dzieła a efekty po latach. To bardzo trudne, ale wierzcie mi możliwe. Pozdrawiamy Wszystkich bardzo serdecznie. PS> To naprawdę wspaniały kraj, bo daje nadzieje i możliwości.

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #8 Ocena: 0

2009-05-12 00:16:57 (16 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Mam nadzieje, ze wasze zycie sie polepszylo, bo o to chyba chodzilo ofiarodawczyni, i nie chodzilo jej o polepszenie materialne tylko, ale pomoc w odzyskaniu nadzieji, radosci z dzieci, i spokojnego miejsca dla calej rodziny. Oczywiscie program pokazal tylko odrobine spotkan z wasza rodzina, ale widac bylo, ze cos specjanego potrafila ta pani dostrzec w was, i chyba to jej wieksza sprawilo radosc moc pomoc. Takie przynajmniej bylo moje odczucie.
Powodzenia
Ada

Do góry stronyOffline

omarek86

Post #9 Ocena: 0

2009-05-12 00:57:36 (16 lat temu)

omarek86

Mężczyzna

Z nami od: 16-04-2009

uwiezcie mi jest to mozliwe ze ma sie prace a nie ma sie pieniedzy. dziwne ale jak najbardziej prawdziwe.

teraz to juz dobranoc

Do góry stronyOffline

krycha23

Post #10 Ocena: 0

2009-05-12 01:02:38 (16 lat temu)

krycha23

Mężczyzna

Z nami od: 12-01-2009

Jak widac,nie wszystko jest takie proste w zyciu jak na papierze.Widzialem ostatnie 10 min. programu z dzisiejszej wieczornej transmisji.
Goraco Was pozdrawiam,karty sie odwroca!

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 9 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 7 | 8 | 9 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,