MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Jak nadac pesel dziecku urodzonemu w Szkocji

« poprzednia strona

Strona 3 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

Str 3 z 3

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Edina1212

Post #1 Ocena: 0

2010-02-20 23:01:38 (15 lat temu)

Edina1212

Kobieta

Konto zablokowane

Z nami od: 07-02-2010

Nie macie tak zle, w Edinburghu Konsulat od dwoch lat remontuje toalete-w ogle jej tam nie ma.Dziecka nie ma jak przewinac, nie ma miejsca, zeby wypelnic wniosek.Iteresantow obsluguje sie przez okienko, wymiarow 50*50.
Pesel, plus drugi paszport dla dziecka przez konsulat to koszt okolo 170f, wiec chyba latwiej wyrobic go przez konsulat, niz leciec do Polski.Na stronce internetowej pewnie takie informacje sa podane.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

doritos

Post #2 Ocena: 0

2010-02-20 23:52:03 (15 lat temu)

doritos

Kobieta

Z nami od: 10-12-2009

Cytat:

2010-02-15 20:46:13, midian25 napisał(a):
Nie wiem co byłoby prostsze-występować o pesel przez konsulat czy załatwić w czasie pobytu w Polsce,razem z paszportem.
Jednak znając polskie realia to trochę potrwa,chociażby samo nadanie peselu.
Mój jedyny problem to to,że moja córka nie jest jeszcze w Polsce zameldowana bo troszeczkę to zaniedbałam w czasie ostatniego pobytu.
Pomimo tego że do wizyty w Polsce mam jeszcze kilka mcy to już się cieszę na myśl o bieganinie po urzędach...
Dlatego właśnie zastanawiam się czy nie byłoby prościej przez konsulat,tylko niestety moja wiedza w tym temacie jest zerowa:(

Zeby wyrobic dziecku pesel musisz je najpierw zameldowac,bez tego ani rusz.Tak przynajmniej miala moja kolezanka;-)

Do góry stronyOffline

Strona WWW

doritos

Post #3 Ocena: 0

2010-02-20 23:58:38 (15 lat temu)

doritos

Kobieta

Z nami od: 10-12-2009

Pierwszy paszport dla dziecka wydawany jest na podstawie odpisu skróconego lub zupełnego aktu urodzenia wystawionego przez polski Urząd Stanu Cywilnego. Dokument ten uzyskuje się poprzez dokonanie rejestracji dzieci urodzonych na terenie Wielkiej Brytanii (tj. poprzez dokonanie tzw. transkrypcji/umiejscowienia brytyjskiego aktu urodzenia) w urzędzie stanu cywilnego w Polsce, według ostatniego miejsca zamieszkania jednego z rodziców. W uzasadnionych przypadkach (ale tylko dla dzieci poniżej 1 roku życia) konsul może wystawić paszport na podstawie brytyjskiego aktu urodzenia w odpisie zupełnym (tzw. Certifed Copy), pod warunkiem, że nazwisko dziecka zostało nadane zgodnie z polskim kodeksem rodzinnym.
Do wydania drugiego paszportu niezbędny jest polski akt urodzenia. Dziecku może być nadany numer PESEL, ale można wydać kolejny paszport tymczasowy roczny bez numeru PESEL dla dziecka poniżej 5 roku życia urodzonego na terytorium Wielkiej Brytanii do czasu ukończenia 5 lat.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Strona 3 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,