|
|
---|---|
agnes0 | Post #1 Ocena: 0 2007-10-16 01:44 (18 lat temu) |
Z nami od: 15-10-2007 |
Od niedawna pracuje legalnie w UK,w Polsce mam synka,ktoremu jak sie okazuje nie przysluguje bezplatna opieka medyczna. Bardzo prosze o podpowiedz co zrobic bedac i pracujac legalnie w UK, aby moje dziecko mialo prawo korzystac z bezplatnej sluzby zdrowia w PL. Prosze o wszelkie informacje co mam zrobic w tej sytuacji, gdzie sie udac,co wypelnic..?
![]() |
baska4321 | Post #2 Ocena: 0 2007-10-16 09:12 (18 lat temu) |
Z nami od: 30-05-2007 |
witaj.jesli dziadkowie dziecka pracuje ,to wiem ze napewno moga zglosic w swojej pracy ,ze chca dopisac wnuka do swojego ubezpieczenia i moze twoj synekkozystac z bezplatnej opieki zdrowotnej ,ktore pokrywa ubezpieczenie twojegorodzica.Nie wiem czy mozna ,ale chyba tak 0pryzpisac dziecko do siostry,bratalub inneg dalszego czlonka rodziny.Napewno moga rodzice
|
Anette | Post #3 Ocena: 0 2007-10-16 10:19 (18 lat temu) |
Z nami od: 09-10-2007 |
hi Agnes,nie martw sie,sprawa prosta,moje dziecko jest ubezpieczone przy babci(mojej mamy)rencie,zadzwonila do Zus-u,umowila sie na spotkanie,wziela pesel i ksiazeczke zdrowia dziecka,swoje zaswiadczenie o rencie,wszystko mamcia zalatwila sama w jeden dzien
![]() Wazne!wyslij mamie,jesli to ona opiekuje sie Tw.dzieckiem w Polsce oswiadczenie,ze upowazniasz ja do reprezentowania dziecka podczas Twego pobytu za granica,w sprawach leczenia i edukacji.Takie upow.jest wazne pol roku(napisz date od-do),wiec musisz pamietac o tym,bo w razie pobytu dziecka w szpitalu,w razie zgody na wycieczki i inne,nie bedziesz musiala nagle jechac do Polski! pozdrawiam ![]() |
Huba | Post #4 Ocena: 0 2007-10-16 11:13 (18 lat temu) |
Z nami od: 31-05-2007 Skąd: London |
Generalnie dzieci ubezpieczone sa w polsca z ustawy nie rozumiem dlaczego odmowiono leczenia. Rozwiazaniem moze byc europejska karta ubezpieczenia ktora upowaznia do podstawowych swiadczen zdrowotnych na terenie UE tzw EHIS. Po wypelnieniu formularza na stronie www dostaniesz karte dla siebie i najblizszych czlonkow rodziny czyli dzieci: http://www.dh.gov.uk/en/Policyandguidance/Healthadvicefortravellers/index.htm
Na stronie znajdziesz informacje jakiego rodzaju swiadczenia sa obejmowane tym ubezpieczeniem. Karta nic nie kosztuje, nie ma zadnych oplat miesiecznych wydawana jest na okres 5 lat. |
|