Chcesz to sobie czekaj az cie zezre cos od srodka i dopiero wtedy idz do lekarza,ale pamietaj ze moze byc za puzno, a placz i lament nie pomoga.
Ja mam dla kogo zyc..dlatego dbam o to co najwzaniejsze w zyciu

Zycze duzoo zdrowia

Str 8.2 z 10 |
|
---|---|
martunia2302 | Post #1 Ocena: 0 2013-06-21 11:04:07 (12 lat temu) |
Z nami od: 18-10-2010 Skąd: Londyn |
Zdrowie mamy tylko jedno,i nie widze nic zlego w tym ze ktos chce zapowbiec chorobom!
Chcesz to sobie czekaj az cie zezre cos od srodka i dopiero wtedy idz do lekarza,ale pamietaj ze moze byc za puzno, a placz i lament nie pomoga. Ja mam dla kogo zyc..dlatego dbam o to co najwzaniejsze w zyciu ![]() Zycze duzoo zdrowia ![]() |
ewamik | Post #2 Ocena: 0 2013-06-21 11:11:02 (12 lat temu) |
Z nami od: 30-10-2007 Skąd: London |
Cytat: 2013-06-21 10:04:43, basialiv napisał(a): Idac Twoim tokiem myslenia to powinno sie rowniez chodzic do kardiologa, zeby sprawdzic czy nic z sercem sie nie dzieje, do prokotologa, zeby tez zagladnal tam gdzie trzeba, do laryngologa, neurologa itd... Jak masz zachorowac, to zachorujesz na cos, czego sie zupelnie nie bedziesz spodziewac i badanie sie u ginekologa to jak liczenie na szostke w totolotka, ze to akurat cie uchroni przed czyms (nie mowie o robieniu cytologii, mowie o badaniu ginekologicznym zeby nie bylo nieporozumien) Samoobserwacja i swiadomosc wlasnego ciala to podstawa, nikt nie zna go tak dobrze, jak ty sama. Zreszta kazdy niech robi co chce, ja sie nie wtracam, tylko widze ze Polacy to narod hipochondrykow, lubiacych nabijac kabze lekarzom. Wystarczy przyjrzec sie reklamom w polskiej telewizji (70% z nich to reklamy lekow). Siedzisz sobie jesz obiad a tam ci krzycza o jakiejs grzybicy pochwy. Masakra. Cytologia to jedno,a usg macicy to drugie.Do tego usg piersi. Gdy ide do ginekologa,to chce kompletnego badania. Nie mam na liscie wszystkich lekarzy i biegam od jednego do drugiego. Raz w roku okulista(nosze szkla),ginekolog i badanie krwi oraz proby watrobowe. Jesli dokuczaloby mi serce,poszlabym do kardiologa. Genetycznie jestem obciazona rakiem jelita grubego,tak wiec musze uwazac i jesli cos bedzie odbiegalo od normy,musze isc do lekarza. Moj dobry kolega zmarl rowniez na raka jelita grubego.Mial 34lata . Nie biore lekow. Nie biore nawet witamin. Jedynie teraz zazywam witA ,bo musze. Nie lubie w towarzystwie rozmawiac o chorobach. Mam kolezanke,ktora wiecznie jedt chora,pogoda zle na nia wplywa,opowiada o swoich dolegliwosciach itd. Mowie o profilaktyce. |
Post #3 Ocena: 0 2013-06-21 11:47:13 (12 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
AnnaBannana | Post #4 Ocena: 0 2013-06-21 12:56:48 (12 lat temu) |
Z nami od: 30-05-2013 Skąd: Shrewsbury |
Wahania nastroju na tydzień przed okresem to bardzo normalne! Poczekaj z tydzień i zobacz czy jest jakaś różnica. Hormony na każdego działajainaczej i sama znając swoje ciało musisz sprawdzić jaki maja na ciebie wpływ a potem zdecydować czy jesteś z tym happy
![]() |
ciotkaluta | Post #5 Ocena: 0 2013-06-21 18:02:52 (12 lat temu) |
Z nami od: 19-06-2013 Skąd: matlock |
do basialiv
ja także unikałam lekarzy jak zarazy i chodziłam tylko wtedy gdy musiałam.badania krwi od zawsze miałam z wysokim ob więc coś sie musiało dziać ale w polsce wysłali do ginekologa,dentysty,zrobili usg brzucha i nic nie znalezli.więc stwierdzili że wszystko ok. przyjechałam do angli 6 lat temu,zaraz się zapisałam do gp i od razu dostałam wezwanie na cytologie.(w polsce miałam 3 miesiące wcześniej ale gp chciał tutaj też to poszłam) i co się okazało że miałam guza na szyjce macicy,który rozwijał się już dość długo czego w polsce nie wykryli!! od razu miałam wymrażanie bo szybko zamieniłby sie w raka a to jeszcze nie wszystko bo od tego czasu musze chodzić często na cytologie.raz czułam się słaba więc myslałam że mam anemie i poprosiłam o badanie krwi,dostałam od gp forme (bez problemu)i znowu rewelacja bo wyniki przyszły niekorzystne- celiakia i immunologiczne zapalenie wątroby- choroby genetyczne rozwijające się od URODZENIA!! no oczywiście w polsce nikt nie wpadł na pomysł prób wątrobowych.teraz mam leczenie gratis do końca życia.osobiście uważam że idąc do lekarza raz na rok po badanie krwi lub żeby pomacał to i owo nie zaszkodzi.gdyby nie badanie krwi,które sobie zrobiłam od tak sobie to by mnie już na świecie nie było( chyba żebym przeszczep wątroby miała) i dziewczyny piszące tutaj mają racje że robią sobie full wypas badania raz do roku,bo ja też mam dla kogo żyć więc też sie badam kiedy uznam to za stosowne ![]() marlena
|
|
|
ewamik | Post #6 Ocena: 0 2013-06-21 18:17:12 (12 lat temu) |
Z nami od: 30-10-2007 Skąd: London |
Gdy jade do POlski,to idę do labolatorium i sama za wszystko płace.Próby wątrobowe,OB itd. Koszt mały.Nie chce mi się łazic po lekarzach.
Jeszcze z Londynu dzwonie do mojego ginekologa i umawiam sie na wizytę. Gdy moje dziewczynki miały iśc do szkoły,poszłam z nimi do okulisty. Ot,takie zwykłe badaie. Teraz też pójdę,bo od ostatniego badania minęło kilka lat. Na wszelki wypadek zrobię im badanie krwi. Jakiś czas temu w POlsce jeździł taki autobus-labolatorium. Chodziło głównie o badanie dzieci przeciwko białaczce. Można powiedzieć,że w obecności kamer tv w jednym autobusie jednego dnia, u dwójki dzieci,badanie krwi było feralne. Dzieci nie miały żadnych objawów. A ha..na próby wątrobowe skierował mnie mój ginekolog zanim wypisał mi recepte na antykoncepcje. Dał również skierowanie na krzepliwośc krwi i OB. Bez podstawowych badań nie chciał przepisać antykoncepcji. Powiedział mi ,że hormony zagęszczają krew,pytał czy w rodzinie ma ktoś żylaki itd. Nie każdy o to pyta. Dziewczyny biora antykoncepcje bez zrobienia badań. Gdybym miała coś z wątroba,to nie przepisałby mi nic |
queenOfChocolat | Post #7 Ocena: 0 2013-06-21 18:54:17 (12 lat temu) |
Z nami od: 23-02-2010 Skąd: male... |
na kontrole chodzi sie po to zeby wczesnie wykryc to, co im pozniej wykryte jest trudniejsze do wyleczenia. niestety ale kazdy nowotwor im w pozniejszym stadium wykryty tym mniejsze rokowania na wylecznie. rak moze sie rozwijac kilka dobrych lat, bez wiekszych objawow w samopoczuciu, za to moze byc do wykrycia przy kontrolnych badaniach.
moj tato unikal lekarzy jak ognia, az pewnego razu zabrala go karetka i niestety juz nie wrocil do domu, moze gdyby raz do roku poszedl na badania by jeszcz zyl...teraz to se mozna gdybac...niestety, rak byl silnieszy. moja ciotka byla na wycieciu znamienia na plecach, ot tak, jednego dnia przy okazji odbierania recepty dla babci pokazala go dermatologowi. ciotka po zabiegiu dobrze sie czula, pomyslala ze jak szpital nie wzywa jej na wizyte to wszystko jest dobrze. po prawie dwoch! latach zemdlala, zabrala ja karetka, zrobili badania, okazalo sie ze to rak skory. i wiecie co? jak odebrala wyniki z badania tego co wycieli przed dwoma laty to byla bliska mordu. juz wtedy wyniki wyszly pozytywne....ale szpital mial w dupie zadzwonic, wyslac list, zwlaszcza ze dane kontaktowe mieli. dobrze ze rowijal sie w miare powoli, od trzech lat wyniki ma dobre...ale jak bylby zlosliwy to pewnie nie byloby jej teraz wsrod zywych.... u mojej mamy kilka lat temu podczas wizyty kontrolnej wykryto guzka w macicy, odrazu operacja, leczenie i do teraz wizyty co kilka miesiecy. ale dzieki lataniu co roku do lekarza by pozowlic mu zajrzec gdzie reszta nie moze zyje! i ja tez co roku poddaje sie tym nieprzyjemnym badaniom gdzyz z zycia mam przyklady ze warto. jesli nie chcesz Twoj wybor, ale nie zniechecaj innych, bo to nie ty bedziesz mi kwiaty na grob przynosic i klnac na to, ze na badania nie pogonilas. co innego latac jak zaboli paluszek czy glowka przez dzien poboli...wtedy mozna sie smiac i wyzywac od hipochondryka. ale nie osobe ktora raz na rok idzie do lekarza na kontrole, czy tez z powaznymi objawami. |
Aquarius | Post #8 Ocena: 0 2013-07-03 12:15:55 (12 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 12-05-2009 Skąd: Wolverhampton |
Cytat: 2013-06-21 18:54:17, queenOfChocolate napisał(a): na kontrole chodzi sie po to zeby wczesnie wykryc to, co im pozniej wykryte jest trudniejsze do wyleczenia. niestety ale kazdy nowotwor im w pozniejszym stadium wykryty tym mniejsze rokowania na wylecznie. rak moze sie rozwijac kilka dobrych lat ...a jeżeli badania kontrolne niczego nie wykazuja? moja Zona, okaz zdrowia i energii, w miare regularne badania i wizyty lekarskie i nagle szok |
paula28 | Post #9 Ocena: 0 2013-12-05 10:53:45 (11 lat temu) |
Z nami od: 01-01-1970 |
witam,
Czy ktos moze mi napisac jak wyglada wizyta kiedy pierwszy raz sie idzie do lekarza po tabletki antykoncepcyjne? dodam ze mam wizyte u lekarza, nie bralalm nigdy wczesniej tabletek,i nie wiem czy on bedzie mnie badal, kierowal na jakies badania czy co? dziekuje pozdrawiam |
agarudii | Post #10 Ocena: 0 2013-12-05 10:56:21 (11 lat temu) |
Z nami od: 30-08-2011 Skąd: trolford ;-) |
najprawdopodobniej przepisze ci tabletki i juz. wizyta potrwa jakies 3 min.
Błogosławiony ten, co nie ma nic do powiedzenia, a pomimo to milczy.
|