Str 7.2 z 10 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
Agapanthus |
Post #1 Ocena: 0 2013-06-20 16:44:55 (12 lat temu) |
Z nami od: 19-06-2013 Skąd: Londyn |
Cytat:
2013-06-20 16:40:40, Agapanthus napisał(a):
Cytat:
2013-06-20 13:37:53, basialiv napisał(a):
wracajac do tematu ginekologa, mam 26 lat i nigdy nie mialam badania zadnego oprocz USG jak bylam mlodsza i cytologii ostatnio. Po co wy chodzicie, kiedy nic wam nie dolega? Chyba nie jest to zbyt przyjemne? Do kardiologa tez regularnie chodzicie, tak profilaktycznie? I gastrologa i urologa? Czy to jest jakas polska obsesja? Jakos Angielki chodza tylko kiedy maja jakis problem, i zyja i rodza zdrowe dzieci. [ Ostatnio edytowany przez: <i>basialiv</i> 20-06-2013 13:38 ]
A po co w takim razie robiłaś USG i cytologię? Obsesję jakąś masz?  Poczytaj trochę o profilaktyce, bo chyba stąd te Twoje pytania wynikają... A Angielki nie tyle, że nie chodzą regularnie do ginekologa, ale badania okresowe robi tu GP, a do ginekologa który w UK urzęduje jedynie w szpitalu lub prywatnej klinice chodzą faktycznie dopiero w przypadku wystąpienia jakiegoś problemu, o którym w jakiś sposób muszą się najpierw dowiedzieć, nie sądzisz?
A co do przyjemności z wizyty u jakiegokolwiek lekarza, stwierdzenie dość abstrakcyjne jak na 26-latkę. Niektóre zabiegi u kosmetyczki też nie są przyjemne, a kobiety chodzą  Ciekawe dlaczego...
|

|
 |
|
|
AnnaBannana |
Post #2 Ocena: 0 2013-06-20 17:18:58 (12 lat temu) |
Z nami od: 30-05-2013 Skąd: Shrewsbury |
Diety rownież próbowałam, wiele razy! Zero słodyczy,kawy, herbaty, alkoholu, ostrych rzeczy czy takaway'ow. Oprócz tego pilam ziolka które ponoc pomagaja na tradzik, stosowalam specjalne mydla i kremy. Dodam ze niepale. Po paru miesiącach oprócz tego ze byłam zazwyczaj pare kg lżejsza poprawy jesli chodzi o tradzik nie było.
Jesli chodzi o ciagle chodzenie do lekarzy to nasz naród tak już ma! Mam znajoma która urodziła w UK po czym pojechała do Pl i zrobiła dziecku wszystkie możliwe badania włącznie z pomiarem kości (?!) a wszystko tak na wszelki wypadek....
|

|
 |
|
Agapanthus |
Post #3 Ocena: 0 2013-06-20 17:19:38 (12 lat temu) |
Z nami od: 19-06-2013 Skąd: Londyn |
Właśnie wyczytałam, że na początku czerwca br. wycofano Cilest ze sprzedaży, więc jeśli któraś z Was je bierze, sugeruję kontakt z lekarzem.
|

|
 |
|
basialiv |
Post #4 Ocena: 0 2013-06-21 07:47:18 (12 lat temu) |
Z nami od: 01-01-1970 |
Cytat:
2013-06-20 16:40:40, Agapanthus napisał(a):
A po co w takim razie robiłaś USG i cytologię? Obsesję jakąś masz?  Poczytaj trochę o profilaktyce, bo chyba stąd te Twoje pytania wynikają... A Angielki nie tyle, że nie chodzą regularnie do ginekologa, ale badania okresowe robi tu GP, a do ginekologa który w UK urzęduje jedynie w szpitalu lub prywatnej klinice chodzą faktycznie dopiero w przypadku wystąpienia jakiegoś problemu, o którym w jakiś sposób muszą się najpierw dowiedzieć, nie sądzisz?
USG robilam bo mialam bole brzucha, a cytologie bo mi GP tu przyslal wezwanie. Czyli mialam jakis problem, a nie chodze i je sobie kaze wyszukiwac.
GP robi okresowe badania ginekologiczne?? Pierwsze slysze.
|

|
 |
|
ewamik |
Post #5 Ocena: 0 2013-06-21 08:56:15 (12 lat temu) |
Z nami od: 30-10-2007 Skąd: London |
Dlaczego mówisz,że jeśli ktoś robi sobie badania profilaktyczne,to wyszukuje sobie choroby?
Wielu chorobom można zapobieć,robiąc wcześniej badania.
Zwykłe badanie krwi,moczu,próby wątrobowe,moga nam pomóc.
Idąc Twoim tokiem myślenia,to nie warto również chodzić do ginekologa.
Szukać sobie choroby typu-rak szyjki macicy,bądź też mięśniaki??
Raz w roku chodze do ginekologa. Badanie full service łącznie z usg piersi.
Gdy mówiłam o tym komus tam,to spotykałam się z uśmieszkami. Słyszałam -choroby sobie szukasz? Nie łaź po lekarzach,to będziesz zdrowa." "tobie chyba podoba się tak rozbierac przed obcym chłopem"
Wiele kobiet widzi lekarza,gdy idzie rodzić dziecko.
Mój ginekolog opowiadał o pacjentce,która miała chorobliwie zazdrosnego męża. Przyjeżdżał po nia po pracy itd.
Nie wolno jej było chodzic do ginekologa.
Ona odwiedzała lekarza w czasie godzin pracy. Wcześniej uzgadniała z szefem i dosłownie na 30min znikała. Lekarz był przygotowany co do minuty. Mąz o niczym nie wiedział.
Tak..w UK to GP ,a raczej pielęgniarka GP pobiera wymaz i robi badania.
|

|
 |
|
|
AnnaBannana |
Post #6 Ocena: 0 2013-06-21 09:19:51 (12 lat temu) |
A czytałas ten post o raku piersi?! Babka poszła na kontrolne badania i wszystko było ok. Po paru dniach nagle sam pod prysznicem wyczula guzek. Jesli chodzenie na full service raz do roku sprawia ze jesteś spokojniejsze i czujesz sie lepiej to super! Najczęściej jednak twój własny organizm da ci znać jak coś jest nie tak! Pozdrawiam
|

|
 |
|
ewamik |
Post #7 Ocena: 0 2013-06-21 09:39:16 (12 lat temu) |
Z nami od: 30-10-2007 Skąd: London |
Cytat:
2013-06-21 09:19:51, AnnaBannana napisał(a):
A czytałas ten post o raku piersi?! Babka poszła na kontrolne badania i wszystko było ok. Po paru dniach nagle sam pod prysznicem wyczula guzek. Jesli chodzenie na full service raz do roku sprawia ze jesteś spokojniejsze i czujesz sie lepiej to super! Najczęściej jednak twój własny organizm da ci znać jak coś jest nie tak! Pozdrawiam
Ja pisałam ten post. Ta kobieta,to ciocia mojego męża.
Guzek rósł w zastraszającym tempie. Wszystkie badania były robione na cito.
Ciocia przeszła amputacje piersi,chemioterapie. Widziałam ją 2 mies temu. Czuje się dobrze. Minęło parę lat juz ale ona jest pod stała opieką lekarzy.
|

|
 |
|
AnnaBannana |
Post #8 Ocena: 0 2013-06-21 09:54:04 (12 lat temu) |
Super ze z ciocia męża jest lepiej! Zastanawiajace jest jednak czemu żadne z badań nic niewykrylo....
|

|
 |
|
basialiv |
Post #9 Ocena: +1 2013-06-21 10:04:43 (12 lat temu) |
Z nami od: 01-01-1970 |
Idac Twoim tokiem myslenia to powinno sie rowniez chodzic do kardiologa, zeby sprawdzic czy nic z sercem sie nie dzieje, do prokotologa, zeby tez zagladnal tam gdzie trzeba, do laryngologa, neurologa itd... Jak masz zachorowac, to zachorujesz na cos, czego sie zupelnie nie bedziesz spodziewac i badanie sie u ginekologa to jak liczenie na szostke w totolotka, ze to akurat cie uchroni przed czyms (nie mowie o robieniu cytologii, mowie o badaniu ginekologicznym zeby nie bylo nieporozumien) Samoobserwacja i swiadomosc wlasnego ciala to podstawa, nikt nie zna go tak dobrze, jak ty sama.
Zreszta kazdy niech robi co chce, ja sie nie wtracam, tylko widze ze Polacy to narod hipochondrykow, lubiacych nabijac kabze lekarzom. Wystarczy przyjrzec sie reklamom w polskiej telewizji (70% z nich to reklamy lekow). Siedzisz sobie jesz obiad a tam ci krzycza o jakiejs grzybicy pochwy. Masakra.
|

|
 |
|
Richmond |
Post #10 Ocena: 0 2013-06-21 10:56:30 (12 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Cytat:
2013-06-21 10:04:43, basialiv napisał(a):
Wystarczy przyjrzec sie reklamom w polskiej telewizji (70% z nich to reklamy lekow). Siedzisz sobie jesz obiad a tam ci krzycza o jakiejs grzybicy pochwy. Masakra.
Na to jest prosta metoda, wylaczyc TV w czasie obiadu
Jako dziecko lekarza, musze potwierdzic, ze Polacy uwielbiaja sie leczyc, dyskutowac o wynikach badan (ile ja sie nasluchalam ...), szukac chorob. Ale nie widze nic zlego w tym, ze ktos robi sobie badania kontrolne, to jego sprawa, tak dlugo jak nie zatruwa tym zycia innym. Carpe diem.
|

|
 |
|