MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Eutanazja

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

Str 2 z 3

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

iwona38

Post #1 Ocena: 0

2024-10-22 22:10:07 (6 miesięcy temu)

iwona38

Kobieta

Z nami od: 20-04-2007

Dawid ale to wcale nie stawia cie w roli eksperta i nie wiesz jak te osoby sie do tego przygotowywaly.

Emeryt no mijasz sie z prawda, nawiaze tu do pary bylego premiera Holandii i jego zony, ktorzy poddali sie eutanazji bo chcieli razem umrzec.
To naglosniony przypadek, a o ilu nie uslyszelismy?

Wyrazenie woli eutanazji, kiedy jest sie zdrowym na umysle to nie to samo co wypisanie sie z tzw. rejestru, co rownaloby sie rowniez z mozliwoscia decydowania o twoim losie przez innych, np lekarzy czy tez rodzine.
Dla jasnosci ja nie chce odmawiac prawa do odejscia z tego swiata ludziom cierpiacym ale zdecydowanie sprzeciwiam sie legalizacji samobojstwa. Zaburzenia psychiczne nalezy leczyc, a tu chyba klania sie oszczedzanie na ludziach potrzebujacych pomocy i ktorych w wiekszosci przypadkow mozna z powodzeniem leczyc. Dla panstwa taniej jest pozbyc sie takich ludzi, nie ponoszac kosztow ich leczenia. I dopoki to sie odbywa za ich zgoda to moze moznaby to jeszcze przelknac ale ja obawiam sie, ze ci ludzie nie beda podejmowac decyzji samodzielnie.
Nie kupuje w Amazonie.

Do góry stronyOnline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Gwontownik

Post #2 Ocena: 0

2024-10-23 05:42:49 (6 miesięcy temu)

Gwontownik

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2020

Wszem i wobec wiadomo o standardach jakie obowiązują. Wypowiadają się lekarze w tym temacie, a mianowicie. W Polsce istnieje coś takiego jak szacowanie kosztów i nikt nie będzie miał wątpliwości czy wybrać leczenie starszego człowieka, czy młodszego. Ponadto obowiązują jakieś potajemnie wprowadzone zasady, że ofiary wypadku traktować należy jako zasobnik na organy i priorytetem jest transplantacja a nie ratowanie życia. Choć transplantacja też jest ratowaniem życia to w gestii i sumieniu lekarza zostaje do podjęcia decyzja cz pozwolić na rozwój transplantologii czy ponieść koszty bez posiadania wizjii ogólnego finału leczenia. A co jeśli wyleczymy takiego pacjenta ponosząc spore nakłady, a on stwierdzi że życie na takim poziomie to nie dla niego i zażyczy sobie eutanazje? W pierwszej kolejności należy wprowadzić jasne zasady leczenia, najlepiej holistycznego a nie objawowego, Do póki ten problem nie zostanie rozwiązany rzetelnie to każdą eutanazje można uznać za medyczne zabójstwo. Do czasu kiedy nie wyeliminujemy patologii w środowisku medycznym odnośnie wzajemnego krycia błędów i pomyłek. Do czasu kiedy priorytetem zostaną jasno ustalone i nie decyzja lekarza będzie czy pacjenta ratować czy na organy przeznaczyć bo np.jego czas pracy na dziś jest zbyt krótki do osiągnięcia celu. W obecnej służbie zdrowia jest wiele problemów moralnych i etycznych do rozwiązania, a fakt wprowadzenia eutanazje czy dyskusji o takiej możliwości jest poroniony. To nie jest zachowanie wywodzące się z naszego kręgu kulturowego i dopókitakim będzie zawsze kontrowersyjnym pozostanie.

[ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 23-10-2024 05:59 ]

Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.

Do góry stronyOffline

Maat17

Post #3 Ocena: 0

2024-10-23 06:36:12 (6 miesięcy temu)

Maat17

Kobieta

Z nami od: 18-02-2021

Moja ciocia/najstarsza córka opiekowała się babcią do śmierci.
Babcia płakała miesiącami, że chce umrzeć. Miała gangrenę na palcu, postąpiło do całej stopy. Żaden lekarz nie chciał obciąć, czytaj brać na siebie odpowiedzialności. Kobieta błagała, by obcinać, płakała by umrzeć, płakała cały czas, bo ją noga bolała, miała podawane różne bardzo przeciwbólowe i morfinę w kropelkach też.
Prawie dwa lata tego cierpienia, w końcu dostała bacteraemie i organy “wysiadły”.

Druga miała bypassy, nie wiem po co kroili w wieku 87 lat, chyba tylko dla kasy.
Noga nigdy się nie zagoiła po graficie.

Oprócz tego to mieliśmy 3 samobojstwa w rodzinie.
Jedeno miało ponad 4 proby, drugie dwie a trzecie “udane”.

Sama jestem za euthanasia.
Żeby to jeszcze drogie nie było.
Każdy szuka promocji, tu też.

Do góry stronyOffline

iwona38

Post #4 Ocena: 0

2024-10-23 06:54:38 (6 miesięcy temu)

iwona38

Kobieta

Maat czy twoim zdaniem lekarzowi, ktory nie chcial sie podjac amputacji powinno sie obciac jaja czy moze pozwolic babci na eutanazje?
O drugiej babci z bajpasami to ty chcialabys decydowac, czy moze jednak to ona powinna miec decydujace zdanie? Nawet jesli tobie leczenie wydaje sie bez sensu?
Nie kupuje w Amazonie.

Do góry stronyOnline

Maat17

Post #5 Ocena: 0

2024-10-23 08:20:47 (6 miesięcy temu)

Maat17

Kobieta

Z nami od: 18-02-2021

Dyskutować z Tobą Ivona nie będę.,
Przedstawiłam jak to u mnie w rodzinie było.
Pozdrawiam.

Do góry stronyOffline

iwona38

Post #6 Ocena: 0

2024-10-23 08:46:03 (6 miesięcy temu)

iwona38

Kobieta

Ale nie odpowiedzialas na pytanie a o to wlasnie toczy sie tu dyskusja. Czy chcialabys podjac decyzje za kogos innego? Czemu uciekasz od odpowiedzi?

Nie wystarczy powiedziec, ze jest sie za eutazja tylko dostrzec wszystkie jej konsekwencje.

[ Ostatnio edytowany przez: iwona38 23-10-2024 08:50 ]

Nie kupuje w Amazonie.

Do góry stronyOnline

jolantina

Post #7 Ocena: 0

2024-10-23 12:44:35 (6 miesięcy temu)

jolantina

Kobieta

Z nami od: 17-11-2008

David, nie ty jeden masz/miales w otoczeiniu osoby, ktore popelily samobojstwo, lub probowaly. I owszem, sa to zarowo decyzje pod wplywem impulsu, jak i planowae od dawna. Natomiast ze szkoly pamietam, (statystyki z poczatku 21 w) zdecydowana wiekszosc osob, ktore chce popelic samobojstwo wysyla sygnaly, ktore ogramna czesc otoczenia bagatelizuje, ba, nawet wysmiewa jawnie, lub po katach.
Nie jestem fanatyczym ornonca zycia, daleko mi do ruchu prolife,
i z pewnoscia jest wiele przypadkow, gdzie eutanazja to ratubek przed zyciem w niewymownym cierpieniu, ale jestem przekoanana, ze nadarza sie znow okazja, zeby pod pieknym tytulem i przy aplauzie spoleczestwa zrobic nieco porzadku z niewygodnymi dla niektorych obywatelami. I ie mam a mysli jakis teoretykow spiskowych.
Diabla oszukac nie grzech

Do góry stronyOffline

jolantina

Post #8 Ocena: 0

2024-10-23 12:49:03 (6 miesięcy temu)

jolantina

Kobieta

Z nami od: 17-11-2008

Cytat:

2024-10-22 08:31:00, Richmond napisał(a):
Jakos nie slyszalam czy nie czytalam o naduzywaniu prawa do eutanzacji w Szwajcarii czy Holandii.

Moze dlatego tez, ze sa to narody dosc pragmatyczne. Zimniejszy chow, iz narody slowianskie, wiec i moze faktycznie miejsze emocje temu towarzysza, a tez jak Iwona napisala, raczej nie jest to temat do chwaliartykulow.
Diabla oszukac nie grzech

Do góry stronyOffline

Emeryt56

Post #9 Ocena: 0

2024-10-24 01:36:39 (6 miesięcy temu)

Emeryt56

Mężczyzna

Z nami od: 15-01-2018

Iwona piszesz że ja się mijam z prawdą ale nie zacytowałaś w "którym miejscu ?.
Domyślam że o to miałaś na myśli ? "To nie jest prawda że: "eutanazji tam poddaja sie ludzie wcale nie umierajacy tylko kto chce"."
Emeryt no mijasz sie z prawda, nawiaze tu do pary bylego premiera Holandii i jego zony, ktorzy poddali sie eutanazji bo chcieli razem umrzec.

Odnośnie byłego Premiera Holandi to czytałem :Były premier Holandii Dries van Agt poddał się wraz ze swoją żoną eutanazji. Oboje mieli po 93 lata. Para od pewnego czasu zmagała się z problemami zdrowotnymi. Były premier w 2019 roku doznał wylewu krwi do mózgu. Od tamtej pory nie odzyskał w pełni zdrowia.
Hmm... to że razem chcieli odejść z tego świata to tu chyba nie miało znaczenia bo okazami zdrowia nie byli.
Tak jak już wspominałem słowo "eutanazja" w wielu językach prawie tak samo się pisze ale w szczegółach nie to samo znaczy.
Dodam że ja odnoszę sie do stanu prawnego w Kanadzie w prowincji Quebec. Często dodaję że tu chodzi o prowincję Quebec bo w tej prowincji mają prawo do "uchwalania" po swojemu.

Ps. Moje wpisy nie służą do przekonanie do "mojej" prawdy ale do wymiany zadań.

Do góry stronyOffline

Studentka22

Post #10 Ocena: 0

2024-10-25 00:02:09 (6 miesięcy temu)

Studentka22

Kobieta

Konto zablokowane

Z nami od: 24-10-2024

Koleżanka poleciła mi stronę gdzie jak się chcę ruchać to można znaleźć partnera w 5 minut, i faktycznie. Ta strona nazywa się ZNAMCIE.PL

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Strona 2 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,