W związku z tym, że coraz więcej producentów żywności, ustawodawców chcą nas oszukać "w imię naszego zdrowia i dla naszego dobra" proponuję zamieszczać tutaj tego typu odkrycia.
Na początek artykuł który używa każdy z nas.
Sól kuchenna lub zwykłe NaCl.
Występuje w różnej postaci. Czysta, morska, kamienna, himalajska i różne mieszanki przypraw z solą.
Niby sól jest solą i na czym się zastanawiać. Otóż przepisy dopuszczają do dodawania do soli środków anty zbrylających w ilości do 20 mg/kg. Na każdym opakowaniu jest wyszczególnione co w nim jest. W UK najczęściej jas napisane "Anti cacking agent",, a w Europie E535 lub E536.
Czym jest ten 'tajemniczy agent'?
Jest to żelazocyjanek potasu lub sodu (w zależności od tego które Exxx)
Czym jest ta substancja i jaki ma wpływ na człowieka.
karta charakterystyki produktu chemicznego.