MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Rozpoznanie krwotok mózgowy wypis ze szpitala

« poprzednia strona

Strona 3 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

Str 3 z 3

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Rivamaor

Post #1 Ocena: 0

2021-07-30 07:00:35 (4 lata temu)

Rivamaor

Kobieta

Z nami od: 31-05-2020

Cytat:

co ci pisze na discharge letter? jaka diagnioza?
TIA? haemorrhage? w jakiej czesci glowy?
jaki lek? 1? statin?

Discharge diagnosis: cerebral haemorrhage-SNMUKEMED 409860011 Pewnie to jakis opis ale ja nie kapuję nic z tych cyferek itd tylko krwawienie mózgowe.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Maat17

Post #2 Ocena: 0

2021-07-30 09:26:06 (4 lata temu)

Maat17

Kobieta

Z nami od: 18-02-2021

Moze zakodowany opis.
Obrazek

Do góry stronyOffline

Rivamaor

Post #3 Ocena: 0

2021-08-10 22:42:30 (4 lata temu)

Rivamaor

Kobieta

Z nami od: 31-05-2020

Wybieram sie do GP,czy mogę prosić żeby mi dali np odpis z wyniku badania krwi?czy tutaj takie cos się stosuje?nie wiem czy mogę wymagać/prosić o skierowanie do neurologa jest szansa?chciałabym się jakoś przygotować żeby mnie nie zbyli.Mam status pre setled,czy w takim razie korzystanie ze specjaslistów musiałabym płacić i ile?

Do góry stronyOffline

PannaZMokraGlow

Post #4 Ocena: 0

2021-08-11 10:10:39 (4 lata temu)

PannaZMokraGlowa

Konto usunięte

Cytat:

2021-08-10 22:42:30, Rivamaor napisał(a):
Wybieram sie do GP,czy mogę prosić żeby mi dali np odpis z wyniku badania krwi?czy tutaj takie cos się stosuje?nie wiem czy mogę wymagać/prosić o skierowanie do neurologa jest szansa?chciałabym się jakoś przygotować żeby mnie nie zbyli.Mam status pre setled,czy w takim razie korzystanie ze specjaslistów musiałabym płacić i ile?

Wypisu GP zwykle nie daje tylko informuje Cie czy wszystko w normie.
O skierowanie do neurologa jak najbardziej mozesz prosic i przy pre-settled masz NHS za darmo. Natomiast jesli dostaniesz skierowanie to jednak przygotuj sie na kolejke do neurologa, czesto ciagnie sie taka miesiacami. Prywatnie specjalisci sa dostepni ale sa bardzo drodzy.

Do góry stronyOffline

ATPol20

Post #5 Ocena: 0

2021-08-11 19:54:16 (4 lata temu)

ATPol20

Kobieta

Z nami od: 28-07-2021

Moga wydrukowac wyniki krwi zapytaj się żeby to zrobili- zwykle recepcjonistka, w szpitalu Powinni ci powiedzieć że będziesz mieć konsultacje z neurologiem po czterech do sześciu tygodni po udarze, sprawdź sobie także wypis bo tamto może być napisane i zapytaj się GP czy coś o tym wie, pozdrawiam

Do góry stronyOffline

hants

Post #6 Ocena: 0

2021-08-11 22:30:51 (4 lata temu)

hants

Mężczyzna

Z nami od: 28-03-2006

Przed wszystkim serdecznie współczuję Ci sytuacji i życze dużo zdrówka.

Być może trzeba będzie regularnie monitorować parametr INR. Na pewno warto doprowadzić do porządku cisnienie. Tak z pamięci - krwiotoki to mniej niż 20% wszytkich "wylewów"i częściej są śmiertelne, ale jesli to już przeżyłaś, to masz o wiele większe szanse na powrót do prawie pełnego zdrowia.

Warunkiem jest szybka, intensywna rehabilitacja i regularne kontrole u GP.

Nie wiem, czy jest sens pakować się w wydatki związane z neurologiem - podczas mojej krótkiej kariery na "stroke unit" główny nacisk był na cisnienie krwi i rehabilitację (PT było więcej niż nas pielęgniarzy). OT zrobił już Tobą assessment - wygląda na to, że wszystko jest w porządku.

Zwróć uwagę na przełykanie - jeśli się krztusisz przy czystych płynach, możesz potrzebować zagęszczaczy - tym zajmuję się speech and language therapist. (Warto na to zwrócić uwage by uniknąć np zapalenia płuc).

Co do samych wyników krwi - poproś pielęgniarkę żeby Ci zrobiła printscreena. Wyjatkowo dociekliwemu pacjentowi bym nie odmówił.

W ostateczności możesz sobie zrobić morfologię prywatnie - nie kosztuje to aż tak wiele (choć i tak koszmarnie sporo! Np tu <a href="https://atlanticclinic.co.uk/pricing-tables/" target="_blank" target="_new">https://atlanticclinic.co.uk/pricing-tables/</a>;)

Powodzenia i trzymaj się!

[ Ostatnio edytowany przez: hants 11-08-2021 22:32 ]

Chcieć to znaczy móc!

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWW

hants

Post #7 Ocena: 0

2021-08-11 22:42:23 (4 lata temu)

hants

Mężczyzna

Z nami od: 28-03-2006

I tak na marginesie. Kazdemu pacjentowi po pobycie w szpitalu daje się tzw Discharge Summary (zwane również HMR). Tam z reguły opisane jest wszystko: co zdiagnozowano, jak to leczono, co przepisano i jesli są - to tzw follow upy do specjalistycznych klinik. Z reguły ten paier jest wrzucany do siatki wraz z zapasem leków na 14 dni. Drugą kopię wypisu ZAWSZE wysyłąmy do GP. Nie ma szans, by pacjenta wypisać ze szpitala i nie dać mu tego papieru - to po prostu niemożliwe (no chyba, że sam ucieka ;) Dlaczego niemożliwe? Bo istnieje prawny obowiązek wręczenia pacjentowi 14 dniowego zapasu lekarstw. Tych lekarstw farmaceuta nie może wydać bez podpisanej kopii HMR.

Oj, ile to juz razy pacjenci się wkurzali, bo np apteka nie wyrobiła na czas z dostarczeniem leków....

[ Ostatnio edytowany przez: hants 11-08-2021 23:00 ]

Chcieć to znaczy móc!

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWW

Strona 3 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,