Str 3 z 3 |
|
---|---|
Rivamaor | Post #1 Ocena: 0 2021-07-30 07:00:35 (4 lata temu) |
Z nami od: 31-05-2020 Skąd: vicino oxford |
Cytat: co ci pisze na discharge letter? jaka diagnioza? TIA? haemorrhage? w jakiej czesci glowy? jaki lek? 1? statin? Discharge diagnosis: cerebral haemorrhage-SNMUKEMED 409860011 Pewnie to jakis opis ale ja nie kapuję nic z tych cyferek itd tylko krwawienie mózgowe. |
Maat17 | Post #2 Ocena: 0 2021-07-30 09:26:06 (4 lata temu) |
Z nami od: 18-02-2021 Skąd: New Kingdom |
Moze zakodowany opis.
![]() |
Rivamaor | Post #3 Ocena: 0 2021-08-10 22:42:30 (4 lata temu) |
Z nami od: 31-05-2020 Skąd: vicino oxford |
Wybieram sie do GP,czy mogę prosić żeby mi dali np odpis z wyniku badania krwi?czy tutaj takie cos się stosuje?nie wiem czy mogę wymagać/prosić o skierowanie do neurologa jest szansa?chciałabym się jakoś przygotować żeby mnie nie zbyli.Mam status pre setled,czy w takim razie korzystanie ze specjaslistów musiałabym płacić i ile?
|
PannaZMokraGlow | Post #4 Ocena: 0 2021-08-11 10:10:39 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2021-08-10 22:42:30, Rivamaor napisał(a): Wybieram sie do GP,czy mogę prosić żeby mi dali np odpis z wyniku badania krwi?czy tutaj takie cos się stosuje?nie wiem czy mogę wymagać/prosić o skierowanie do neurologa jest szansa?chciałabym się jakoś przygotować żeby mnie nie zbyli.Mam status pre setled,czy w takim razie korzystanie ze specjaslistów musiałabym płacić i ile? Wypisu GP zwykle nie daje tylko informuje Cie czy wszystko w normie. O skierowanie do neurologa jak najbardziej mozesz prosic i przy pre-settled masz NHS za darmo. Natomiast jesli dostaniesz skierowanie to jednak przygotuj sie na kolejke do neurologa, czesto ciagnie sie taka miesiacami. Prywatnie specjalisci sa dostepni ale sa bardzo drodzy. |
ATPol20 | Post #5 Ocena: 0 2021-08-11 19:54:16 (4 lata temu) |
Z nami od: 28-07-2021 Skąd: WY |
Moga wydrukowac wyniki krwi zapytaj się żeby to zrobili- zwykle recepcjonistka, w szpitalu Powinni ci powiedzieć że będziesz mieć konsultacje z neurologiem po czterech do sześciu tygodni po udarze, sprawdź sobie także wypis bo tamto może być napisane i zapytaj się GP czy coś o tym wie, pozdrawiam
|
|
|
hants | Post #6 Ocena: 0 2021-08-11 22:30:51 (4 lata temu) |
Z nami od: 28-03-2006 Skąd: Solent |
Przed wszystkim serdecznie współczuję Ci sytuacji i życze dużo zdrówka.
Być może trzeba będzie regularnie monitorować parametr INR. Na pewno warto doprowadzić do porządku cisnienie. Tak z pamięci - krwiotoki to mniej niż 20% wszytkich "wylewów"i częściej są śmiertelne, ale jesli to już przeżyłaś, to masz o wiele większe szanse na powrót do prawie pełnego zdrowia. Warunkiem jest szybka, intensywna rehabilitacja i regularne kontrole u GP. Nie wiem, czy jest sens pakować się w wydatki związane z neurologiem - podczas mojej krótkiej kariery na "stroke unit" główny nacisk był na cisnienie krwi i rehabilitację (PT było więcej niż nas pielęgniarzy). OT zrobił już Tobą assessment - wygląda na to, że wszystko jest w porządku. Zwróć uwagę na przełykanie - jeśli się krztusisz przy czystych płynach, możesz potrzebować zagęszczaczy - tym zajmuję się speech and language therapist. (Warto na to zwrócić uwage by uniknąć np zapalenia płuc). Co do samych wyników krwi - poproś pielęgniarkę żeby Ci zrobiła printscreena. Wyjatkowo dociekliwemu pacjentowi bym nie odmówił. W ostateczności możesz sobie zrobić morfologię prywatnie - nie kosztuje to aż tak wiele (choć i tak koszmarnie sporo! Np tu <a href="https://atlanticclinic.co.uk/pricing-tables/" target="_blank" target="_new">https://atlanticclinic.co.uk/pricing-tables/</a> ![]() Powodzenia i trzymaj się! [ Ostatnio edytowany przez: hants 11-08-2021 22:32 ] Chcieć to znaczy móc!
|
hants | Post #7 Ocena: 0 2021-08-11 22:42:23 (4 lata temu) |
Z nami od: 28-03-2006 Skąd: Solent |
I tak na marginesie. Kazdemu pacjentowi po pobycie w szpitalu daje się tzw Discharge Summary (zwane również HMR). Tam z reguły opisane jest wszystko: co zdiagnozowano, jak to leczono, co przepisano i jesli są - to tzw follow upy do specjalistycznych klinik. Z reguły ten paier jest wrzucany do siatki wraz z zapasem leków na 14 dni. Drugą kopię wypisu ZAWSZE wysyłąmy do GP. Nie ma szans, by pacjenta wypisać ze szpitala i nie dać mu tego papieru - to po prostu niemożliwe (no chyba, że sam ucieka
![]() Oj, ile to juz razy pacjenci się wkurzali, bo np apteka nie wyrobiła na czas z dostarczeniem leków.... [ Ostatnio edytowany przez: hants 11-08-2021 23:00 ] Chcieć to znaczy móc!
|