Str 4 z 7 |
|
---|---|
karjo1 | Post #1 Ocena: 0 2021-06-19 22:46:19 (4 lata temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Nie musi to byc koniecznie wyciag z watroby wieloryba, by byc przyswajalnym, wartosciowym uzupelnieniem diety.
|
AbacusII | Post #2 Ocena: 0 2021-06-19 22:51:22 (4 lata temu) |
Z nami od: 12-05-2021 Skąd: Londyn |
Cytat: 2021-06-19 22:37:39, sqlserver napisał(a): Cytat: 2021-06-19 22:12:56, karjo1 napisał(a): Co do suplementacji, dziwi mnie, ze chyba nikt nie wspomnial o jednym z najstarszych i skutecznych, o tranie czy brakach/suplementacji witamin z grupy B. Niestety jak nie jesteś Eskimosem na Grenlandii to tran widziałaś tylko na reklamach Kiedyś tran był z wątroby wieloryba, teraz już ze wszystkiego co z wody wyłowią, jeśli to nie jest gościu z przechlaną wątrobą Chociaż kto wie Ja jako dzieciak pilem tran, nie lubilem tego (duza stolowa lyzka) , ale pamietam ,ze ciocia babcia i mamcia, tego pilnowały . |
sqlserver | Post #3 Ocena: 0 2021-06-19 22:52:34 (4 lata temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 07-01-2019 Skąd: yorkshire |
Cytat: 2021-06-19 22:46:19, karjo1 napisał(a): Nie musi to byc koniecznie wyciag z watroby wieloryba, by byc przyswajalnym, wartosciowym uzupelnieniem diety. Czy jak złapią gęś ze stłuszczone wątrobą to będzie z niej tran czy foie gras. Czy wino zrobione z landrynek, a znam typów co takie robili, jest równie dobre co z francuskich winogron i jest winem moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział
w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia
artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez
|
karjo1 | Post #4 Ocena: 0 2021-06-19 23:30:37 (4 lata temu) |
Tran nie jest przypadkiem tluszczem z wieloryba, foki i ryb dorszowatych?
Poza tym chyba mamy dosc bogaty w witaminy olej z ryb, podobnie latwo przyswajalny i generalnie zdrowsze uzupelnienie diety niz syntetyki? Zupelnie inny sklad i procedura niz taki pasztet z gesich watrobek czy landryny na wino. |
sqlserver | Post #5 Ocena: 0 2021-06-20 00:05:52 (4 lata temu) |
Cytat: 2021-06-19 23:30:37, karjo1 napisał(a): Tran nie jest przypadkiem tluszczem z wieloryba, foki i ryb dorszowatych? Poza tym chyba mamy dosc bogaty w witaminy olej z ryb, podobnie latwo przyswajalny i generalnie zdrowsze uzupelnienie diety niz syntetyki? Zupelnie inny sklad i procedura niz taki pasztet z gesich watrobek czy landryny na wino. Jeżeli czytasz definicje na wiki to tak ale i ślimak jest rybą. W Europie nie można sprzedawać produktów pochodnych od zwierząt pod całkowita ochrona a takimi są wieloryby wiec zmieniono definicje tranu, proste i skuteczne. Niestety nawet z olejem z dorsza a tymbarskiej rekina tabletki sprzedawane w aptekach maja niewiele wspólnego i to ze zawierają koncentrat z … czegoś tam to i tak okazuje się ze ilość jest na poziomie homeopatycznej moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział
|
|
|
karjo1 | Post #6 Ocena: 0 2021-06-20 09:53:47 (4 lata temu) |
Nie do konca tak. Jak definicja zostala po czesci zmieniona, tak dorszowate maja chyba najwyzszy poziom witaminy D, sa ogolnie dostepne, stad rozwiniecie okreslenia.
I nie zmienia to za bardzo faktu, iz tran/olej z ryb (jak zwal tak zwal) jest jedna ze zdrowszych suplementacji. Foki sa jednym z bardziej tradycyjnych skladnikow w diecie Eskimosow ![]() |
sqlserver | Post #7 Ocena: 0 2021-06-20 09:56:58 (4 lata temu) |
Tran nie jest suplementem, tak samo jak schabowe ale tabletka ze schabowego by już była suplementem szczególnie jeżeli w swoim składzie by zawierała mniej niż 1% schabu. Mam nadzieje ze to porównanie pomoże zrozumieć o czym pisze
moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział
|
karjo1 | Post #8 Ocena: 0 2021-06-20 10:04:44 (4 lata temu) |
Moim zdaniem suplementacja obejmuje wszelkie rodzaje celowego uzupelniania diety o skladniki, jakich normalnie nie uzywamy w jadlospisie.
Nie tylko kolorowe dropsy z przemyslowej produkcji. PS.Ide na kawe, bo moze i pomrocznosc jasna dopadla ![]() |
sqlserver | Post #9 Ocena: 0 2021-06-20 10:18:41 (4 lata temu) |
Cytat: 2021-06-20 10:04:44, karjo1 napisał(a): Moim zdaniem suplementacja obejmuje wszelkie rodzaje celowego uzupelniania diety o skladniki, jakich normalnie nie uzywamy w jadlospisie. Nie tylko kolorowe dropsy z przemyslowej produkcji. PS.Ide na kawe, bo moze i pomrocznosc jasna dopadla ![]() Czyli zgodnie z twoja definicja tabletki nie są suplementami jeżeli ktoś je zjada codziennie tak jak dla mnie nie jest suplementem olej z oliwek którym skraplania sałatkę. Nomen omen efekt jest taki sam bo twoje żelowe dropsy z tranem to olej z oliwek w którym pływał jakiś dorsz Pijesz kawę, po co suplementuj, weź tabletkę ![]() moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział
|
AbacusII | Post #10 Ocena: 0 2021-06-20 12:32:20 (4 lata temu) |
Z nami od: 12-05-2021 Skąd: Londyn |
Cytat: 2021-06-19 19:16:03, sqlserver napisał(a): Cytat: 2021-06-19 18:15:03, AbacusII napisał(a): Cytat: 2021-06-19 16:47:53, Maat17 napisał(a): Ja nie lubie tabletek. Cale szczescie, ze nie mam recepty.... Ja absoltnie unikam tabletek , nawet jak mni miażdży czerep inmadło migreny staram sie nie brac ! Po prostu staram sie stosowac naturalne metody .I juz odpowiadam na pytanie : dlaczego jesz witaminy,to tez tabletki . Wg mnie witaminy choc podejrzewam ze maja jakis procent smieci chemicznych to nie sa produktem majacym zadziałać na jakis czynnik chorobowy we mnie .Witamina ma uzupelnic brak ..witaminy we mnie i tyle . Jest wygodnijsza do zastosowanai niz specjalna dieta, ktorej nie mam szansy zastowac przy moim trybie pracy . Błędne założenie, jeżeli coś nazywa się witamina to nie znaczy ze jest zdrowe dla organizmu, po pierwsze to są związki syntetyczne i to ze coś powstaje z czosnku, oleju z wątroby czy trawy to bajki na poziomie tej ze karma dla kotów jest robiona z łososia, może jest ale w mniej niż 1% Po drugie do syntezy tego wszystkiego zatrudniona jest wątroba i nerki, jak porozmawiasz z hepatologiem na temat wątroby to pierwsza rzeczą której ci odradzi to alkohol a następnie suplementów. Po trzecie są związki które wzajemnie na siebie wpływają i np przyjmując dodatkowy magnez wypieramy potas który jest również ważny ![]() Wiedza spisana w necie ? Fajna,mozna na niej budować virtualny wizerunek ![]() Ale tak poza tym ,jest jak napis na płocie "dupa" pomacasz z wiarą i ci drzazga w rękę wejdzie ![]() Staram sie nie korzystać w kwestiach mojego zdrowia z tej netowej wieedzy bez weryfikacji u doświadczonych wiarygodnych osób,zawodowo związanych z tematem.Zdaje sie na dietetyczkę i jej zalecenia . |