Fajnie, że firma daje taki benefit.
Jesteś w zdecydowanej mniejszości.
Wyobraź sobie, że po 10 latach pracy z tym benefitem zmieniasz pracę na lepszą i nowy pracodawca nie płaci za chorowanie, a w dodatku Twoje zdrowie nie koniecznie pozwala na zrobienie IP.
Fajnie, że bédziesz miał wtedy oszczędności.
Nie każdy, a właściwie mało kto ma tak dobre warunki pracy jak Ty, więc nie każdy pracodawca coś musi.
Wiem, że w każdym przypadku pracodawca może podważyć zasadność przebywanja na zwolnieniu, jeśli ma ku temu uzasadniony powód. Ma nawet odpowiednie narzędzia by to zrobić.
Płacenie za chorowanie nie jest w tym kraju obowiązkiem (tak to nazwałeś) firmy, a wyłącznie jej dobrą wolną.
Jest to jeden z elementów zatrzymania dobrego pracownika.
Jeśli ktoś nie jest wystarczająco dobry, to nawet ten benefit nie powstrzyma pracodawcy od pozbycia się go.
Jedyne co pracodawca musi w tym kraju, to mieć papiery spełniające warunki obowiązującego prawa.
Cytat:
2021-01-17 02:07:09, kubusandpuchatek napisał(a):
Moj pracodawca mnie nie wysmieje bo mam pol roku platnego chorobowego, W poprzedniej firmie mialem rok. Sprwdzilem na wkasnym przypadku chorobowym ze zarowno poprzedni jak i aktualny placil pelna wyplate przez kilka miesiecy chorobowego.Oczywiecie musialem miec papierek od doktora.
6 mcy, to fajny "deferred period".
"Utrata pracy" zapewne jest płacona, jeśli stracisz ją z winny pracodawcy, bo w przeciwnym razie ubezpieczalnie by pobankrutowały.
Przykład, który podałem wyżej (z fotką) pokazuje, że można się przyjechać na prostej sprawie.
Czasem warto z kimś konkretnie porozmawiać, by nie płacić w kosmos.
"zrobienie" ubezpieczenia przez internet, w wielu przypadkach powoduje, ludzie (mam na myśli obcokrajowców) oprócz widocznych na pierwszy zrzut oka haczyków, na które nie zwrócą uwagi, mają dodatkowe koszty zwiazane z wynajęciem kogoś do wypełnienia dokumentów claima. Wyszukiwarka, to martwe narzédzie, bez uczuć, jak agent ubezpieczeniowy.
Wszukiwarka nie analizuje Twoich słów by rozwinąć być może istotny w Twoim przypadku wątek, który wklepujesz na klawiaturze. Nie powie jak wysokie IP Tobie wystarczy, byś nie miał kosztów wyższych, niż potrzebujesz.
Cytat:
2021-01-17 02:30:50, daavid napisał(a):
Znalazłem wyszukiwarkę na moneysupermarket. Można się ubezpieczyć od choroby, wypadku i utraty pracy, choć to ostatnie jest niedostępne z powodu covid-19. Nie che jednak z tej wyszukiwarki korzystać bo chcą email i nr telefonu. Macie coś lepszego? Tak z ciekawości chciałem sobie popatrzeć. Może warto coś wsiąść. Mój pracodawca płaci mi za 6 miesięcy chorobowego, więc za taki okres mogę mieć obsuwę.
[ Ostatnio edytowany przez: <i>tomaszzet</i> 17-01-2021 07:56 ][edit][ Ostatnio edytowany przez: tomaszzet 17-01-2021 08:17 ]
Polityczny inaczej. Czytam w radiu bajki dla dzieci.