MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Nowa karta EKUZ / EHIC od 1 stycznia 2021

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 8 z 20 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 7 | 8 | 9 ... 18 | 19 | 20 ] - Skocz do strony

Str 8 z 20

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Wielim

Post #1 Ocena: 0

2020-12-28 17:22:40 (5 lat temu)

Wielim

Mężczyzna

Z nami od: 03-09-2013

Anglicy na tym stracą bo nie moga sobie zrobic tej nowej karty a obywatele Unii juz tak . A kest jeszcze zapis na stronie rzadowej , cytuje

Taking food and drink into EU countries
You will not be able to take meat, milk or products containing them into EU countries from 1 January 2021.

There are some exceptions, for example certain amounts of powdered infant milk, infant food, or pet food required for medical reasons. Check the rules about taking food and drink into the EU on the European Commission website.

To co nawet kanapki z szynką nie moge wziasc w podroz do Polski ?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Kanonier30

Post #2 Ocena: 0

2020-12-28 17:25:18 (5 lat temu)

Kanonier30

Konto usunięte

@Gal, a to nie tak. Nie obrażam się. Po prostu @Panna ma rację. Przekazuje info, jakimi dzisiaj bombardują Nas wszystkie serwisy.
Ja zaś doszukuję się 'drugiego dna' i wchodzę w szczegóły, które nie mają żadnego znaczenia dla Innych. Nafaszerowałem się kiedyś wiedzą na temat Unii Europejskiej i funkcjonowania poszczególnych organów, agencji. Tak naprawdę, to ta wiedza nie była mi nigdy potrzebna. Dla mnie samego, to może i owszem. Rozumiałem bardziej szczegółowe artykuły czy felietony w prasie czy w serwisach branżowych.... Natomiast na Forum, to te zagadnienia są tylko galimatiasem. Kogo to obchodzi?

Co do aplikowania o posadki, to ja już miałem 5 minut. Nie sądzę, że będę miał kolejne. Najśmieszniejsze jest to, że pisząc o Europie, o Unii, to teraz będę mieszkał w kraju de facto poza Unią, poza Single Market, poza Customs Union. Taki żarcik od życia :-] Nawet spierniczać stąd nie mogę, ale często o tym myślę... miałem przenieść się do Kanady. Potem planowałem wyprowadzkę na Wyspy Owcze - zacząłem uczyć się duńskiego. Teraz myślę o wyjeździe do Szwajcarii... tak jest, gdy nie ma się Domu. Nie ma się swojego miejsca na Ziemi.
Wielką Brytanię próbowałem polubić. Starałem się. W efekcie złożyłem pozew przeciwko UK do Trybunału w Strasburgu. Kiepsko to więc wyszło.
*DONT_KNOW*

[ Ostatnio edytowany przez: Kanonier30 28-12-2020 17:42 ]

Do góry stronyOffline

PannaZMokraGlow

Post #3 Ocena: 0

2020-12-28 17:38:16 (5 lat temu)

PannaZMokraGlowa

Konto usunięte

Cytat:

2020-12-28 17:25:18, Kanonier30 napisał(a):
Taki żarcik od życia :-] Nawet spierniczać stąd nie mogę, ale często o tym myślę.

A dlaczego do Polski nie mozesz? Raczej nie chce Ci sie.

Do góry stronyOffline

Kanonier30

Post #4 Ocena: 0

2020-12-28 17:43:55 (5 lat temu)

Kanonier30

Konto usunięte

Do Polski, to chyba z racji urodzenia się w Rzeczpospolitej. Nic tam mnie nie czeka. Nikt też na mnie nie czeka.
Pomijam fakt, że jako inwalida, to miałbym życie na krawędzi (finansowej).

Do góry stronyOffline

PannaZMokraGlow

Post #5 Ocena: 0

2020-12-28 17:44:41 (5 lat temu)

PannaZMokraGlowa

Konto usunięte

Cytat:

2020-12-28 17:22:40, Wielim napisał(a):
Anglicy na tym stracą bo nie moga sobie zrobic tej nowej karty a obywatele Unii juz tak . A kest jeszcze zapis na stronie rzadowej , cytuje

Taking food and drink into EU countries
You will not be able to take meat, milk or products containing them into EU countries from 1 January 2021.

There are some exceptions, for example certain amounts of powdered infant milk, infant food, or pet food required for medical reasons. Check the rules about taking food and drink into the EU on the European Commission website.

To co nawet kanapki z szynką nie moge wziasc w podroz do Polski ?

Nabial zawsze byl unijny, a przynajmniej byly duze obostrzenia wzgledem importu. Ja w 2003 r sprzedawalam tu turecki nabial z Niemczech, bo z Turcji nie mozna bylo sprzedawac, a niektore klientki skarzyly sie ze bezskutecznie probuja znalezc wschodnioeuropejski twarog.

Po prostu wychodzimy z Unii.

Do góry stronyOffline

Wembley27

Post #6 Ocena: 0

2020-12-28 17:48:59 (5 lat temu)

Wembley27

Konto usunięte

Kanonier : nasz dom jest tam gdzie nasze serce czuje sie dobrze....na swoim kawalku świata czlowiek powinien czuć się wspaniale ...

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #7 Ocena: 0

2020-12-29 12:30:06 (5 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Dostałam maila, ze nie moga potwierdzic moje statusu i mam dosłać wiecej dokumentów na email. Na drzewo z tym.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

tomaszzet

Post #8 Ocena: 0

2020-12-29 13:22:26 (5 lat temu)

tomaszzet

Mężczyzna

Z nami od: 09-05-2010

Cytat:

2020-12-29 12:30:06, Richmond napisał(a):
Dostałam maila, ze nie moga potwierdzic moje statusu i mam dosłać wiecej dokumentów na email. Na drzewo z tym.

Aplikowałem wczoraj wieczorem.
To jest jakiś żart.
Wstępnie napisali, że mogę składać wniosek, a na końcu, że mam im udowadniać moje prawo do bycia w tym ku(rniku).
Wygląda na to, że certyfikat nie załatwia wszystkiego :-]:-]:-]
Polityczny inaczej. Czytam w radiu bajki dla dzieci.

Do góry stronyOffline

kaktusak

Post #9 Ocena: 0

2020-12-29 13:33:08 (5 lat temu)

kaktusak

Mężczyzna

Z nami od: 11-03-2019

Wyslalem aplikacje 23/12 i dzis dostalem odpowiedz ze mnie nie znalezli w systemie settled (nie dziwne jako ze sie naturalizowalem) i zeby im doslac info potwierdzajace naturalizacje i obywatelstwo EU przed naturalizacja. Wyslalem im skany pl paszportu i certyfikatu naturalizacji, ciekawe co odpiszna. Jak narazie wyglada to na niezbyt dopracowany system, jak zaczna recznie potwierdzac te statusy to troche im to zajmie:)

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #10 Ocena: 0

2020-12-29 13:36:33 (5 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Do tego wysyłasz dokumenty emailem, do nie wiadomo kogo.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Strona 8 z 20 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 7 | 8 | 9 ... 18 | 19 | 20 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,