MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Nowa karta EKUZ / EHIC od 1 stycznia 2021

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 7 z 20 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 6 | 7 | 8 ... 18 | 19 | 20 ] - Skocz do strony

Str 7 z 20

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

ZlotaPerla1

Post #1 Ocena: 0

2020-12-28 15:02:09 (4 lata temu)

ZlotaPerla1

Konto usunięte

Nie wiem, to nic nie boli ;-) dostałam potwierdzenie po godzinie.
Ważna informacja, że wymagane jest contribution w niektórych (pewnie większości) krajów, to w sumie ... napęd na plastik i koszta niepotrzebne ...
Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

andypolo

Post #2 Ocena: 0

2020-12-28 15:04:30 (4 lata temu)

andypolo

Mężczyzna

Z nami od: 27-03-2010

Cytat:

2020-12-25 22:08:40, cris82 napisał(a):
po co zaznaczasz ze masz brytyjskie obywatelstwo? jaki jest tego sens kto to niby sprawdzi hehe
wiadomo ze to opcja dla obywateleli pochodzacych z krajow ktore sa dalej w unii

Po to, że mając brytyjskie obywatelstwo nie aplikuje się o settled status. Wysyłając aplikację o nową kartę EHIC sprawdzają czy masz settled status. Aplikując jako dual nationality otrzymasz e-maila z prośbą o dostarczenie kopii obywatelstwa polskiego i brytyjskiego oraz miejsca pobytu w UK.

[ Ostatnio edytowany przez: andypolo 28-12-2020 15:05 ]

Do góry stronyOffline

PannaZMokraGlow

Post #3 Ocena: 0

2020-12-28 15:18:00 (4 lata temu)

PannaZMokraGlowa

Konto usunięte

Cytat:

2020-12-28 14:51:40, Matt96 napisał(a):
Ja już jestem skołowany, na BBC i Daily Mail piszą że karty wydane przed końcem 2020 są ważne do końca daty ważności karty wg nowej umowy po brexitowej to po co mam aplikować o nową kartę jak moja jest ważna do marca 2023 , może ktoś to wyjaśnić .

Article SSCI.75 mowi, ze przez okres ktorego ramy czasowe zostana okreslone pozniej, European Health Insurance Cards pozostana wazne wedlug daty ich waznosci.

Umowe przeglosowala juz UE. UK bedzie glosowac w najblizsza srode.

Do góry stronyOffline

Matt96

Post #4 Ocena: 0

2020-12-28 15:40:35 (4 lata temu)

Matt96

Mężczyzna

Z nami od: 04-01-2016

Cytat:

2020-12-28 15:18:00, PannaZMokraGlowa napisał(a):
Cytat:

2020-12-28 14:51:40, Matt96 napisał(a):
Ja już jestem skołowany, na BBC i Daily Mail piszą że karty wydane przed końcem 2020 są ważne do końca daty ważności karty wg nowej umowy po brexitowej to po co mam aplikować o nową kartę jak moja jest ważna do marca 2023 , może ktoś to wyjaśnić .

Article SSCI.75 mowi, ze przez okres ktorego ramy czasowe zostana okreslone pozniej, European Health Insurance Cards pozostana wazne wedlug daty ich waznosci.

Umowe przeglosowala juz UE. UK bedzie glosowac w najblizsza srode.

. Dzięki Panna, to znaczy że nie muszę narazie aplikować o nową kartę , piszą też że UK wyda nowa kartę o nazwie Global Health Insurance Card która ma zastąpić EHIC card i ma być tez ważna w UE .

Do góry stronyOffline

Kanonier30

Post #5 Ocena: 0

2020-12-28 15:55:41 (4 lata temu)

Kanonier30

Konto usunięte

@Panna... nie słyszałem, aby Parlament Europejski głosował w sprawie tej umowy dzisiaj czy wczoraj. Nie skąd masz takie informacje? Według prawa i Traktatów, to później jeszcze przegłosować muszą parlamenty narodowe wszystkich krajów członkowskich oraz Rada Europejska.
Na razie akceptacja jest 'provisional'...
-----
Co do reszty dyskutantów - nie musicie o nic aplikować. Mnie, jak sądzę nie tylko, nie obchodzi czy wyślecie wnioski czy nie. Czy wolicie posiłkować się bzdurami na temat brytyjskiej Global card ... :-]

Załóżcie nowy wątek na temat brytyjskich dobrodziejstw dla mieszkańców Wielkiej Brytanii. To jest wątek dotyczący Europejskiej Karty Ubezpieczenia Zdrowotnego dla obywateli krajów Unii Europejskiej, którzy do 31 grudnia 2020 mają miejsce zamieszkania/rezydencji w Zjednoczonym Królestwie.

-----
Dla pozostałych poddaję ponownie link do aplikacji:

Nowa EHIC dla obywateli Unii

[ Ostatnio edytowany przez: Kanonier30 28-12-2020 16:00 ]

Do góry stronyOffline

dominikaaa

Post #6 Ocena: 0

2020-12-28 16:14:55 (4 lata temu)

dominikaaa

Z nami od: 30-03-2008

Dzięki za onformację. Zaaplikowałam.

Do góry stronyOffline

PannaZMokraGlow

Post #7 Ocena: 0

2020-12-28 16:16:05 (4 lata temu)

PannaZMokraGlowa

Konto usunięte

Cytat:

2020-12-28 15:55:41, Kanonier30 napisał(a):
@Panna... nie słyszałem, aby Parlament Europejski głosował w sprawie tej umowy dzisiaj czy wczoraj. Nie skąd masz takie informacje?

No rece mi opadaja. Moze powinnam przestac wierzyc moim newsom na telefon.

Cytat:

Załóżcie nowy wątek na temat brytyjskich dobrodziejstw dla mieszkańców Wielkiej Brytanii. To jest wątek dotyczący Europejskiej Karty Ubezpieczenia Zdrowotnego

A do kazdej jednozdaniowej dygresji teraz trzeba bedzie zakladac nowy watek?

Do góry stronyOffline

PannaZMokraGlow

Post #8 Ocena: 0

2020-12-28 16:37:51 (4 lata temu)

PannaZMokraGlowa

Konto usunięte

Jeszcze przekleje odpowiedz tutaj dla wyjasnienia.

Cytat:

2020-12-28 15:55:41, Kanonier30 napisał(a):
@Panna... nie słyszałem, aby Parlament Europejski głosował w sprawie tej umowy dzisiaj czy wczoraj. Nie skąd masz takie informacje?

To byl The Independent.
https://www.independent.co.uk/news/uk/politics/brexit-deal-eu-agreement-boris-johnson-b1779486.html?amp&utm_source=upday&utm_medium=referral

Ambasadorowie europejscy daja umowie zielone swiatlo, na podstawie czego umowa moze wejsc w zycie od 1. stycznia pomimo iz parlament bedzie obradowal dopiero w lutym.

Do góry stronyOffline

Kanonier30

Post #9 Ocena: 0

2020-12-28 16:56:33 (4 lata temu)

Kanonier30

Konto usunięte

@Panna - z całym szacunkiem - nie będę w tej chwili wyjaśniał, co oznacza różnica pomiędzy zgodą ambasadorów, a ratyfikowaniem Umowy. To idzie dalej, bo trzeba też rozróżniać czym jest Rada Unii Europejskiej, czym Rada Europejska, czym Komisja Europejska.

Dostajesz prosty news - z Independent, Daily Mail, BBC, Daily Express (...) - przyjmujesz. W ten sposób obecnie są podawane informacje. Czytelnik ma mieć krótko, zrozumiale. Prosto.

W podsumowaniu, to może interpretowanie w ten sposób rzeczywistości, jest najlepsze. Wchodzenie w szczegóły, to marnowanie czasu. Żyjemy w czasach, gdzie wiedza nie jest potrzebna. Nie daje pieniędzy, nie daje perspektyw. Stąd rządzą Nami idioci, a miernoty ustalają prawa. Zarówno w UK, jak i w EU.

Zatem ok...niech będzie. Unia zaakceptowała Umowę. Moja wina, zamykam gębę. Przepraszam.

[ Ostatnio edytowany przez: Kanonier30 28-12-2020 16:58 ]

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #10 Ocena: 0

2020-12-28 17:07:03 (4 lata temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

Kanonier przestan marudzic i sie obrazac, tylko zrob cos z tym. Zmien stan rzeczy. Aplikuj na jakas rzadowa posadke a potem sie pnij, bedziesz mial realny wplyw na te ich policy.

Ja juz dla rzadu pracuje; )
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

Strona 7 z 20 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 6 | 7 | 8 ... 18 | 19 | 20 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,