MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Nowa karta EKUZ / EHIC od 1 stycznia 2021

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 5 z 20 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ... 18 | 19 | 20 ] - Skocz do strony

Str 5 z 20

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Wilki2

Post #1 Ocena: 0

2020-12-23 19:16:33 (4 lata temu)

Wilki2

Mężczyzna

Z nami od: 15-12-2019

Cytat:

2020-12-23 17:35:59, Kanonier30 napisał(a):
PS
@Wiki2 W którym miejscu wyczytałeś ,że aplikować można TYLKO do 31 grudnia?

-----

Otwórz pierwszą stronę tematu. To jest mój wpis, któremu towarzyszy zdjęcie strony NFZ. Wraz z wzorem nowej karty.

Następnie przeczytaj punkt 2.

[ Ostatnio edytowany przez: <i>Kanonier30</i> 23-12-2020 17:51 ]

Nie jestem pieniaczem jak to pięknie ująłeś :). Lubię tylko zawsze mieć konkret ze źródłem bo internet pełen jest różnych półprawd i g..prawd. Kartę też sobie wyrabiam choć staram się również mieć ubezpieczenie. Wklejka ze strony NFZ jest mało wiążąca w rozmowie z NHSem.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Adacymru

Post #2 Ocena: 0

2020-12-23 22:28:11 (4 lata temu)

Adacymru

Konto usunięte

Dostałam maila, ze nie mogą mnie w systemie odnaleźć...:-]*DONT_KNOW* ciekawe czy to błąd w systemie, czy przypadkowe podknięcie?
Ada

Do góry stronyOffline

andypolo

Post #3 Ocena: 0

2020-12-24 00:21:18 (4 lata temu)

andypolo

Mężczyzna

Z nami od: 27-03-2010

Cytat:

2020-12-23 22:28:11, Adacymru napisał(a):
Dostałam maila, ze nie mogą mnie w systemie odnaleźć...:-]*DONT_KNOW* ciekawe czy to błąd w systemie, czy przypadkowe podknięcie?

A masz podwójne obywatelstwo? Bo jeśli masz, a aplikowałaś jako obywatel unii, pewnie nie wypełniałaś aplikacji o pobyt stały więc cię nie ma w systemie.

Poza tym nie rozumiem dlaczego obywatel unii mieszkający, pracujący w UK od lat będzie miał darmowe leczenie, gdy wyjedzie do Europy na wakacje, a brytyjczyk nie.

[ Ostatnio edytowany przez: andypolo 24-12-2020 00:26 ]

Do góry stronyOffline

stanislawski

Post #4 Ocena: 0

2020-12-24 00:30:57 (4 lata temu)

stanislawski

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

No właśnie - co np. z dziećmi mającymi podwójne obywatelstwo?

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Adacymru

Post #5 Ocena: 0

2020-12-24 00:56:38 (4 lata temu)

Adacymru

Konto usunięte

Dzieci mozesz dopisac do swojego wniosku, tak jak partnera, malzonka, etc.

To jest karta dla obywateli Uni na pokrycie kosztów nagłego leczenia w krajach Uni, UK z uni wychodzi, więc nie mogą sami o takie udogodnienia ubiegać. Jesteśmy dalej obywatelami Uni, i aplikujesz tam gdzie jesteś rezydentem.

PS czekam na odpowiedz co im brakuje w moim statusie, tym bardziej ze poprzednio im nie przeszkadzało w aplikacji o karte.
Ada

Do góry stronyOffline

kaktusak

Post #6 Ocena: 0

2020-12-24 09:03:01 (4 lata temu)

kaktusak

Mężczyzna

Z nami od: 11-03-2019

Mysle ze obywatel eu z uk bedzie mial darmowe (nie takie darmowe bo pewnie refundowane przez uk) bo eu to wymusila w tym withdraw agreement. Milo by byo jakby to kraje eu pokryly swoim obywatelom jak odwiedzaja ojczyzne ale taka szczodrosc nie przejdzie:)

Do góry stronyOffline

Wilki2

Post #7 Ocena: 0

2020-12-24 09:24:18 (4 lata temu)

Wilki2

Mężczyzna

Z nami od: 15-12-2019

Cytat:

2020-12-24 09:03:01, kaktusak napisał(a):
Mysle ze obywatel eu z uk bedzie mial darmowe (nie takie darmowe bo pewnie refundowane przez uk) bo eu to wymusila w tym withdraw agreement. Milo by byo jakby to kraje eu pokryly swoim obywatelom jak odwiedzaja ojczyzne ale taka szczodrosc nie przejdzie:)

No oczywicie zla Polska :) . Podatki pacisz w UK a Polska ma zwracac koszty za twoje leczenie, za nauké w szkolach i jeszcze paré opcji mozna znalezc.

Troché od tematu odbieglem. Moja aplikacja wyslana choc ciagle wydaje mi sie ,ze nie ma ograniczenia do konca roku w aplikowaniu. Wskazywac moze miedzy innymi na to opcja dodania partnera ,ktory przyjedzie do UK po 31.12. Warunkiem bedzie ,ze wasz zwiazek mial poczátek przed koncem roku 2020. Troche to daje pole do naciagania.

[ Ostatnio edytowany przez: Wilki2 24-12-2020 09:37 ]

Do góry stronyOffline

Kanonier30

Post #8 Ocena: 0

2020-12-24 09:56:17 (4 lata temu)

Kanonier30

Konto usunięte

@Wiki2... Moja aplikacja wyslana choc ciagle wydaje mi sie ,ze nie ma ograniczenia do konca roku w aplikowaniu.

Nie będę się spierał, bo całkiem być może - masz rację. Jest taka informacja zaczerpnięta przeze mnie ze stron polskiego NFZ (dla polskiej służby zdrowia etc). Jak dodana we wpisie na pierwszej stronie.
W Umowie o Wyjściu, w rozdziale o Prawach Obywatelskich nie znalazłem żadnych informacji, aby podać jako uzasadnienie. Nie znam rozporządzeń do Umowy itd. Dlatego nie będę dalej podawał tej wiadomości, jako niepotwierdzonej. Na pewno lepiej jest przesłać aplikację do końca grudnia - dla własnego spokoju (to już moja, prywatna sugestia)

@andypolo ... Poza tym nie rozumiem dlaczego obywatel unii mieszkający, pracujący w UK od lat będzie miał darmowe leczenie, gdy wyjedzie do Europy na wakacje, a brytyjczyk nie.

Jest to wytłumaczone w Umowie o Wyjściu...chodzi o zachowanie praw, jakie mieliśmy pomiędzy 2004-2020, jako obywatele Unii. Aby Brexit tych praw nie odebrał obywatelom Unii. Na Brexit bowiem, w tym rozumieniu, nie mieliśmy również wpływu, jako imigranci (zdecydowana większość, bez obywatelstwa UK)

Natomiast napiszę tak... niewiele praw, przywilejów miał imigrant z EU w Wielkiej Brytanii. Dobrze, że możemy choć takie, niewielkie 'plusy' z obywatelstwa EU zachować.

[ Ostatnio edytowany przez: Kanonier30 24-12-2020 10:06 ]

Do góry stronyOffline

stanislawski

Post #9 Ocena: 0

2020-12-24 10:07:42 (4 lata temu)

stanislawski

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

Zrobione.
Niemniej aplikacja niedopracowana. W przypadku jednej osoby pyta o podwójne obywatelstwo - w przypadku drugiej nie. Trzeba wybrać: albo UK albo EU.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

galadriel

Post #10 Ocena: 0

2020-12-25 09:19:47 (4 lata temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

Wlasnie doczytalam, ze w brexitowej umowie jest cos o przedluzeniu tej karty/ ubezoieczenia po wyjciu z unii. Karte wciaz lepiej aplikowac do konca grudnia , bo my zuczki nie wiemy jesscze czy przedluza karte czyto bedzie cos nowego/ nowe ubezoieczenie, ( ani dla kogo) tak czy inaczej pomysleli o tym w swiim agreement.

[ Ostatnio edytowany przez: galadriel 25-12-2020 09:25 ]

Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

Strona 5 z 20 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ... 18 | 19 | 20 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,