2020-03-28 16:04:06, kubusandpuchatek napisał(a):
Nie ma MOT skutkuje niewaznym ubezpieczeniem. A to moze byc problemem w razie wypadku , niewazne z czyjej winy.
Oczywiście

Str 3 z 4 |
|
---|---|
ZlotaPerla1 | Post #1 Ocena: 0 2020-03-28 17:27:08 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2020-03-28 16:04:06, kubusandpuchatek napisał(a): Nie ma MOT skutkuje niewaznym ubezpieczeniem. A to moze byc problemem w razie wypadku , niewazne z czyjej winy. Oczywiście ![]() ![]() Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA
|
Wielim | Post #2 Ocena: 0 2021-01-11 09:45:56 (4 lata temu) |
Z nami od: 03-09-2013 Skąd: Londyn |
Witam. Mam zarys planow ze moze pojadę do Polski samochodem na Wielkanoc. Czy dojdzie do skutku czy nie to chciałbym sie przygotowac , nigdy nie bylem samochodem poza uk wiec mam kilka pytan , zwlasacza teraz pi okresie przejsciowym .
Rozumiem ze w samochodzie powinny byc trojkat , gasnica I kamuzelka , taki zestaw pewnie jest w Halfordsie. Czy na samochod trzeba jakąś naklejke nakleic ? Dokumenty to rozumiem - dokument ubezpieczenia , MOT i V5 , czy ubezpieczenie musi byc przetlumaczone ? Prawo jazdy - zarowno ja i zona mamy prawka wydane w UK , ja w ogole zdawalem w uk egzaminy i nie ma mnie i nie bylo w zadnych polskich systemach. Czy teraz po okresie przejściowym trzeba jakies dodatkowe dokumenty w podroz do Europy ? Obiła mi sie o uszy zielona karta . Co to takiegp i czy musze to miec ? Czy jest cos jeszcze na co musze zwrocic uwage ? Dziekuje |
Misia13 | Post #3 Ocena: 0 2021-01-11 10:01:02 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
International driving licence.
Zielona karta to ubezpieczenie na Europe. Do zostawu dolaczyla bym gasnice powder ABC, first aid kit. Naklejki GB. |
Wielim | Post #4 Ocena: 0 2021-01-11 10:07:59 (4 lata temu) |
To skad mam wziasc ta zieloną kartę? U mnie w ubezpieczeniu jest napisane ze mam ubezpieczenie na Europe typu third party a jak chce taki sam level jak w UK czyli full to jest jakaś mała doplata . Ale to fizycznie musze mieć jakąś karte czy wystarczy wydrukowane ubezpieczenie gdzie jest napisane ze mam na Europe ?
Te International driving licence to nie jest mi potrzebne , na stronie rzadowej mozna przeczytać: Driving in Europe You do not need an IDP to drive in the EU, Switzerland, Norway, Iceland or Liechtenstein if you have a photocard driving licence issued in the UK. You might need an IDP to drive in some EU countries and Norway if you have either: a paper driving licence a licence issued in Gibraltar, Guernsey, Jersey or the Isle of Man |
Gwontownik | Post #5 Ocena: 0 2021-01-11 10:08:24 (4 lata temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
Testy na alkohol są wymagane we Francji. Ale jak kupisz zestaw to powinien je zawierać.
Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|
|
|
Wielim | Post #6 Ocena: 0 2021-01-11 10:14:50 (4 lata temu) |
Mam alkomat taki zwykly prosty z Halfords kupiony 2-3 lata temu. Na stronie mojego ubezpieczyciela jest napisane ze mam polisę na Europe ale jak chce ulepszyc albo chce green card to musze do nich zadzwonić, wyrobienie karty trwa do 5 dni . Jak już będę wiedzieć bardziej ze jade niz nie jade to zadzwonię na poczatku marca
|
Gwontownik | Post #7 Ocena: 0 2021-01-11 10:15:32 (4 lata temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
Jeszcze safety jacket I zestaw żarówek zapasowych.
Sprawdź daty ważności testów i gaśnicy. [ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 11-01-2021 10:22 ] Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|
ZlotaPerla1 | Post #8 Ocena: 0 2021-01-11 10:25:55 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Test na Covid w dwie strony do 72h prze wyjazdem - tu to koło £150 w Polsce 500zł.
Ubezpieczenia się nie tłumaczy, przeważnie wszystkie miały third party w EU bo UK była w EU 😎 możliwe, że to dalej obowiązuje do końca tej polisy - zielona karta to third party, więc nie potrzebujesz, ale ja bym się upewniła 😜 pewnie sami nie wiedzą. W zimie obowiązkowe opony zimowe w Niemczech - trzeba by sprawdzić do kiedy. Nalepek GB żadnych nie potrzebujesz 😜 można na światła kupić, bo rażą samochody z naprzeciwka. Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA
|
Wielim | Post #9 Ocena: 0 2021-01-11 10:32:16 (4 lata temu) |
Co do testow na covid , jezeli na Wielkanoc dalej takie beda to nigdzie nie jade , nie mam zamiaru brac udzialu w tym cyrku i jeszcze za to płacić... pojadę najwyżej na wakacje, cos czuje , ze bedzie ciezko o tanie loty, ponoc Ryanair redukuje drastycznie ilosc lotów od 28 marca
Dzieki za odpowiedzi [ Ostatnio edytowany przez: Wielim 11-01-2021 10:47 ] |
Richmond | Post #10 Ocena: 0 2021-01-11 11:02:08 (4 lata temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Polecam strone rzadowa z lista wymaganych dokumentow.
https://www.gov.uk/guidance/driving-in-the-eu Przy "poprzednim" Brexit wystapilam o zielona karte do ubezpieczyciela i dostalam ja. Brexit zostal przesuniety, wiec nie uzylam jej nigdzie. A te kamizelki, naklejki, itp to kwestia przepisow w roznych krajach plus przepisy w kraju rejestracji samochodu. Na stronie AA jest dobry przewodnik: https://www.theaa.com/european-breakdown-cover/driving-in-europe/country-by-country Zapasowe zarowki, nie maja zastosowania w wielu nowych samochodach, nikt nie wozi zapasowego reflektora xenon albo LED ![]() Warto przeczytac instrukcje samochodu, tam bedzie napisane czy da sie przelaczyc swiatla na Europe lub moze byc informacja, ze nie ma takiej potrzeby. A niektore auta same przestawiaja sie w obie strony, na podstawie lokalizacji z nawigacji. Carpe diem.
|