MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Wirus z Chin, koronawirus

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 590 z 594 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 589 | 590 | 591 | 592 | 593 | 594 ] - Skocz do strony

Str 590 z 594

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

daavid

Post #1 Ocena: 0

2024-08-27 12:26:11 (9 miesięcy temu)

daavid

Mężczyzna

Z nami od: 12-03-2007

Kiedyś takie dane były w książce telefonicznej. Dzisiaj nimi się handluje.

Do góry stronyOnline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

iwona38

Post #2 Ocena: 0

2024-08-27 12:40:41 (9 miesięcy temu)

iwona38

Kobieta

Z nami od: 20-04-2007

Ale kiedys nie podawales swoich danych jak chciales cos kupic. Teraz wszedzie musisz podac swoje dane. Dzisiaj czytalam na jakiejs polskiej stronie artykul ostrzegajacy, ze jak przelewasz pieniadze zonie czy mezowi to uwazaj, co wpisujesz w tytule, bo sie fiskus zainteresuje. Ktos naprawde na leb juz upadl. Kiedy skonczy sie ta epidemia strachu?
Nie kupuje w Amazonie.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #3 Ocena: 0

2024-08-27 13:28:31 (9 miesięcy temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Cytat:

2024-08-27 12:23:37, iwona38 napisał(a):
Kiedy w Polsce upadal komunizm, przez mysl mi nie przeszlo, ze dozyje czasow, kiedy ludzie beda obawiac sie podawac swoje dane personalne i to wyrazajac np. swoje niezadowolenie. Niedlugo bedziemy sie podpisywac i tlumaczyc na kogo oddalismy swoj glos 😅
Moze to smiesznie brzmi ale wcale bym sie nie zdziwila.

Nigdy nie wiadomo kto wyciagnie Twoje publiczne dane w przyszlosci i do czego zostana uzyte. Popelnisz moze jakies drobne przestepstwo albo bedzie jakis inny powod, zeby ktos nagle zaczal pisac o Tobie w gazecie i zaczna grzebac w necie i wyszukiwac wszystko, co moze byc uzyte przeciwko Tobie lub by miec wiecej czytelnikow artykulow w gazecie. To taki przyklad.

Teraz jest duzo latwiej zbierac dane niz w czasie komunizmu.

Tak off-topic w temacie publicznych petycji.
Carpe diem.

Do góry stronyOnline

iwona38

Post #4 Ocena: 0

2024-08-27 13:41:24 (9 miesięcy temu)

iwona38

Kobieta

Dokladnie to mialam na mysli. Niestety komunizm nigdy nie upadl, a teraz tylko to widac jak na dloni. Idziemy w kierunku chin i to w bardzo szybkim tempie. Ludzie sa slepi.
Nie kupuje w Amazonie.

Do góry stronyOffline

xxxx1234

Post #5 Ocena: 0

2024-08-27 14:15:59 (9 miesięcy temu)

xxxx1234

Mężczyzna

Z nami od: 27-03-2020

Cytat:

2024-08-27 12:17:07, Richmond napisał(a):
Przy petycjach w UK imie i nazwisko sa potem widoczne publicznie. NIe wiem jak na tej stronie. W kazdym razie nie wiadomo jak te dane sa przychowywane na tej polskiej stronie i kto ma do nich dostep.

Jak robie zakupy w necie, to firmy podlegaja pod ICO i dostaja kary za zgubienie danych.

[ Ostatnio edytowany przez: <i>Richmond</i> 27-08-2024 12:19 ]

I co z tego, że firmy dostają kary, myślisz że to dla kogoś problem. Nie wiem jak jest teraz, ale kiedyś w PL można było kupić bazy danych np. z ZUSu. Nie wiem jak jest w UK, ale w Polsce nie ma tajemnicy bankowej i byle urzedas, może sprawdzić ile kto ma na koncie, z tym ludzie nie mają problemu, ale mają problem z tym, że ktoś będzie miał imię i nazwisko.

Handel danymi kwitnie i to zupełnie legalnie chociaż by wśród firm maklerskich oczywiście jak szukałem dla siebie maklera i nie chciałem, żeby makler u którego mam konto brał udział w tym procederze to nie było łatwe zadanie. Oczywiście to się nie odbywa na zasadzie, że xxxx ma konto warte tyle i tyle i posiada aktywa yyyy, ale sprzedają np. dane o transakcjach klientów.

Poza tym idziemy w stronę obrotu bezgotówkowego i to właśnie po to, żeby tajemnica o transakcjach takich ludzi jak Ty, albo ja znikła i sama biernie bierzesz w tym udział (pamiętam nasza wymianę zdań na temat płacenia za toaletę na autostradzie w Holandii), a z drugiej strony problemem jest to, że ktoś będzie miał Twoje imię i nazwisko bo podpisalas petycję. Jest tutaj jakiś brak konsekwencji w Twoim działaniu.

Do góry stronyOnline

iwona38

Post #6 Ocena: 0

2024-08-27 15:57:51 (9 miesięcy temu)

iwona38

Kobieta

Tu nie o handel danymi chodzi, bo to najmniejszy problem. Przypomnijcie sobie afere w Anglii, z czarna, tajna lista nazwisk zwiazkowcow, przekazywana sobie przez pracodawcow, ktorych nikt nie chcial zatrudnic.
Nie kupuje w Amazonie.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #7 Ocena: 0

2024-08-27 16:21:54 (9 miesięcy temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Cytat:

2024-08-27 14:15:59, xxxx1234 napisał(a):
Poza tym idziemy w stronę obrotu bezgotówkowego i to właśnie po to, żeby tajemnica o transakcjach takich ludzi jak Ty, albo ja znikła i sama biernie bierzesz w tym udział (pamiętam nasza wymianę zdań na temat płacenia za toaletę na autostradzie w Holandii), a z drugiej strony problemem jest to, że ktoś będzie miał Twoje imię i nazwisko bo podpisalas petycję. Jest tutaj jakiś brak konsekwencji w Twoim działaniu.

Znacznie trudniej jest uzyskac dostep do danych o transakcjach na karcie kredytowych, w porownaniu do zwyklego wyszukiwania na sieci, gdzie sa pewne dane publiczne, jak te podpisywane petycje.

Ostatnio tez niestety musialam zaplacic karta za toalete w Belgii, bo nie mialam monet, dopoki nie wyplacilam gotowki w bankomacie w Niemczech i nie rozmienilam pieniedzy.
Carpe diem.

Do góry stronyOnline

iwona38

Post #8 Ocena: 0

2024-08-27 16:38:36 (9 miesięcy temu)

iwona38

Kobieta

Mialam podobnie w Kolobrzegu, az sie z dziadem poklocilam, bo mialam 5zl a toaleta 4zl i automat nie wydawal reszty. Zaplacilam karta ale az mnie trzeslo, zeby automat reszty nie wydawal no chore. Pomijam fakt, ze pelno miejsc sprzedajacych jedzenie a nawet piwo jest bez toalety.
Nie kupuje w Amazonie.

Do góry stronyOffline

xxxx1234

Post #9 Ocena: 0

2024-08-27 17:34:59 (9 miesięcy temu)

xxxx1234

Mężczyzna

Z nami od: 27-03-2020

Rich jasne, że jest trudniej, ale nie jest to niemożliwe, a może się tak stać, że pewna grupa ludzi, która będzie chciała komuś zaszkodzić dostanie te dane tylko o nie prosząc i nie pomogą tu żadne regulacje ani kary, a dowodem może być to co napisała wcześniej Iwona, a takich sprawy zadki kiedy wychodzą na światło dzienne.

Jasne zgadzam się z Tobą, że jest ujawnienie swoich danych, a raczej poglądów podpisując tą petycje, może być kosztem w przyszłości, ale z drugiej strony i tak jak napisałaś, że nigdy nie wiadomo kto wyciągnie Twoje dane w przyszłości i w jakim celu. Tylko tutaj jest pytanie czy w takiej sytuacji wyprzesz się swoich poglądów, bo dla moje poglądy w sprawie szeroko rozumianego covidu nigdy nie będą powodem do wstydu tylko do dumy, a jeśli istnieje jakaś lista "potencjalnych wywrotowców" to za swoje poglądy wyrażane chociaż by na tym forum z pewnością już na niej jestem i podpisanie tej petycji niczego nie zmieni w moim przypadku 😜

Dzięki Rich za zwrócenie uwagi bo faktycznie dla kogoś to może być zbyt duży koszt i nie chce by jego dane były łatwo dostępne w sieci

Do góry stronyOnline

daavid

Post #10 Ocena: 0

2024-08-27 20:08:08 (9 miesięcy temu)

daavid

Mężczyzna

Z nami od: 12-03-2007

Z tymi petycjami jest jeszcze jeden problem. W tym przypadku jest elektronicznie i być może nie da się z tym za dużo wykombinować, nie wiem, ale jak się coś podpisywało na kartce papieru to osoba zbierająca później mogła sobie z tym kombinować i koniec końców można było zostać osobą która np. jest na liście poparcia dla np. jakiegoś Kononowicza.

[ Ostatnio edytowany przez: daavid 27-08-2024 20:08 ]

Do góry stronyOnline

Strona 590 z 594 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 589 | 590 | 591 | 592 | 593 | 594 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,