MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Wirus z Chin, koronawirus

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 574 z 594 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 573 | 574 | 575 ... 592 | 593 | 594 ] - Skocz do strony

Str 574 z 594

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Maat17

Post #1 Ocena: 0

2024-01-09 23:59:22 (rok temu)

Maat17

Kobieta

Z nami od: 18-02-2021

Cytat:

2024-01-09 23:27:11, gosian napisał(a):
Objawy somatyczne to nie jest czasem rodzaj depresji objawiający się, że czuje się różne choroby? I ogólnie jak to zdiagnozować?

To jest tak, że zawsze szukasz czegoś.
“Coś z głowa nie tak”/podłoże psychologiczne.

….ale Dominikana chyba wie o tym.

No to jeszcze dopisze…
Szukajac…

“Who is the NHS Health Check for?

The check is for people who are aged 40 to 74 who do not have any of the following pre-existing conditions:

heart disease
chronic kidney disease
diabetes
high blood pressure (hypertension)
atrial fibrillation
transient ischaemic attack
inherited high cholesterol (familial hypercholesterolemia)
heart failure
peripheral arterial disease
stroke
currently being prescribed statins to lower cholesterol
previous checks have found that you have a 20% or higher risk of getting cardiovascular disease over the next 10 years
You should have regular check-ups if you have one of these conditions. Your care team will be able to give you more information about this.”

…ale jak jesteś w miarę normalny to:

“How do I get an NHS Health Check?

If you’re aged 40 to 74 and do not have a pre-existing health condition, you should be invited to an NHS Health Check by your GP or local council every 5 years.

If you think you are eligible but have not been invited, contact your GP surgery to find out if they offer NHS Health Checks or contact your local council to find out where you can get an NHS Health Check in your area.

Some pharmacies also offer NHS Health Checks.”

Czyli lipa.:m
:m

[ Ostatnio edytowany przez: Maat17 10-01-2024 00:29 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

rafald

Post #2 Ocena: 0

2024-01-10 00:04:57 (rok temu)

rafald

Mężczyzna

Z nami od: 04-01-2008

Cytat:

2024-01-09 23:31:13, iwona38 napisał(a):
Po tym co widzialam to np. opieka w razie cancer tu jest zdecydowanie lepsza.

Pewnie ma to też jakiś wpływ na 5 lat dłuższą średnią życia w porównaniu do PL.

No i nie porównujmy polskiej prywatnej służby zdrowia do brytyjskiego GP. Tu też za pieniądze masz skierowanie do specjalisty "na jutro" i dużo szerszy wachlarz badań.

Do góry stronyOnline

Richmond

Post #3 Ocena: 0

2024-01-10 07:48:16 (rok temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Cytat:

2024-01-09 23:31:13, iwona38 napisał(a):
Po tym co widzialam to np. opieka w razie cancer tu jest zdecydowanie lepsza.
Ja nigdy nie mialam problemow tutaj z gp, mimo, ze mieszkalam w roznych miejscach. Jedyne co zauwazylam to, ze trzeba mowic co sie chce uzyskac. Nie powinno sie chodzic do gp z nadzieja, ze sie powie "panie doktorze zle sie czuje i nie wiem co mi jest". Przed wizyta musisz sie dokladnie przygotowac zeby przedstawic wszystkie symptomy a najlepiej zapytac o badania jakie chcesz zeby ci zlecono. Ja mialam tak za kazdym razem. Wiem, ze to gp powinien wiedziec czego potrzebujesz ale jesli za kazdym razem trafiasz do innego lekarza to im tez jest trudno kontynuowac diagnostyke jesli nie wiedza jakie masz syptomy. Pamietajmy, ze to my najlepiej znamy swoj organizm.[edit]

To co to za lekarz, jak pacjent musi przygotować się na wizytę z listą badań, które chce.

Ja bralam przez swoja firmę ltd pełną diagnostykę w Prescan, ale pod koniec roku zamknęli oddzial w UK.

Dostalam od GP wezwanie na badania jak skończyłam 40 lat. Mąż nigdy nic nie dostal od nich.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

iwona38

Post #4 Ocena: 0

2024-01-10 09:59:10 (rok temu)

iwona38

Kobieta

Z nami od: 20-04-2007

No sama napisalas to samo, ze bralas CALA diagnostyke, to ci ja zrobili. Jak idziesz z grypa to nie mowisz, ze chcesz cala diagnostyke tylko mowisz objawy. To nie wina lekarza tylko systemu, on ma ci dac badania tylko na to co moze podejrzewac, ze ci jest. Jak mu powiesz, ze nie wiesz co ci jest i nie umiesz powiedziec co cie niepokoi, to jak ma cie zdiagnozowac? Zaden lekaz nie zleci ci odrazu tomografii komputerowej, rowniez prywatny. To ty musisz obserwowac swoj organizm bo lekarz ma tylko kilka minut na wywiad z toba.
Bo potem moze byc placz, ze zaufalam lekarzowi, co to za lekarz, bo nie znalazl tego co mi bylo.
Daleka jestem od obrony lekarzy ale to tez sa tylko ludzie, czasami pracujacy po 12 godzin i myslacy tylko o tym zeby wreszcie pojsc do domu.
Nie kupuje w Amazonie.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #5 Ocena: 0

2024-01-10 11:57:44 (rok temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Każdy akapit w mojej wypowiedzi był o czym innym. Prescan był usługa prewencyjną, a nie z powodu choroby. Nie ma to nic wspólnego z wizytą u GP (z którego nie korzystam).
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

iwona38

Post #6 Ocena: 0

2024-01-10 13:38:48 (rok temu)

iwona38

Kobieta

Z nami od: 20-04-2007

Ja sie odnioslam tylko do twojej wypowiedzi "co to za lekarz itd..."
No i tyczyla sie wszystkich tych, ktorzy korzystaja z gp a smiem powiedziec, ze jest ich znakomita wiekszosc.
Nie kupuje w Amazonie.

Do góry stronyOffline

kinga77

Post #7 Ocena: 0

2024-01-10 21:54:56 (rok temu)

kinga77

Kobieta

Z nami od: 04-08-2008

Cytat:

2024-01-09 22:43:24, gosian napisał(a):
Mi na spotkaniu pobrali krew z palca zeby sprawdzić cholesterol. Mimo że od kilku lat mam anemię to nikt nie zlecił badań krwi. Cholesterol wyszedł lekko podwyższony,ale drugi w normie to super nic nie trzeba robić.. do tego nie palę i mało piję okaz zdrowia..a jak jeszcze usłyszała że na basen chodzę raz w tygodniu ojejciu...rewelacja.. już więcej nie pójdę bo zmarnowali mój czas tylko..

Gosian opanuj ta anemie ja nie wiedzialam ze ja mialam i wyladowalam w szpitalu w stanie krytczycznym co skończyło sie transfuzja ,a GP zignorowal objawy na dwa lata przed tym powiedzial ze mam atak paniki i przepisal na uspokojenie.Szczerze mowiac to nie czuje sie juz do konca sobą pomimo ze wyniki w normie,nie raz mi sie w glowie kreci, ,ale oni twierdza ze to od cisnienia tym razem eeh duzo by pisc,moze mi zrylo psyche bo nie raz boje sie wyjść z chaty

Edit
Skad wiesz ze masz anemie skoro badan nie zlecili,ja bym cisnela ich o badania

[ Ostatnio edytowany przez: kinga77 10-01-2024 21:57 ]

Do góry stronyOffline

gosian

Post #8 Ocena: 0

2024-01-10 22:13:08 (rok temu)

gosian

Kobieta

Z nami od: 06-09-2007

Bo niby mnie leczą na nią.. to wygląda w skrócie tak. Od kilku lat źle się czuje.co wizyta w Polsce to kolejne badania krwi bo coś musi być nie tak. Gp wysyłał raz w roku na moją prośbę tylko na podstawowe. W końcu odkryłam że mój organizm nie magazynuje żelaza czyli była niska ferrytyna...no od około 3 lat jak mi spada dostaję żelazo w tabletkach na 3 miesiące.. podniesie poziom na kilka miesięcy i znowu spada i tak koło się zamyka...a ja jak się czułam tak się czuję...
Byle do wiosny

P.s Kinga mi na ból głowy wciskali psychotropy.. tu na wszystko jak paracetamol rozdawaja.. podziękowałam. Mam nadzieję że kontrolujesz swoje badania

[ Ostatnio edytowany przez: gosian 10-01-2024 22:16 ]

Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.

Do góry stronyOffline

dominikaaa

Post #9 Ocena: 0

2024-01-10 22:50:28 (rok temu)

dominikaaa

Z nami od: 30-03-2008

A mnie zawsze tutaj zastanawiało jak tutaj funkcjonują kobiety bez ginekologa. Bo w Polsce jak chce to ide. Oczywiście pozostają wizyty w kraju. Ale tutejsze kobiety? Fakt - są te ich walk in kliniki ale nigdy się nie spotkałam aby tam można było zrobić usg. Pielęgniarka też nie wyśle na usg prewencyjnie.

Do góry stronyOffline

kinga77

Post #10 Ocena: 0

2024-01-10 22:58:13 (rok temu)

kinga77

Kobieta

Z nami od: 04-08-2008

Gosian wspoczuje,u mnie anemia budowala sie jak to okreslili ,przez lata ,ciaze ,obfite okresy etc,tak twierdzą, teraz ich pocisnelam o badania krwi no i wyszlo ze jest lekko ponizej normy ,ale to nie jest według nich jeszcze poziom (122) zeby sie od tego w glowie krecilo,w każdym razie ide za tydzień do lekarza i zobaczymy

W szpitalu bylam rok temu od tamtej pory sa na kazde moje zawołanie,ale nikomu nie przyjdzie do głowy zeby z ich strony kontrolowac robia to jak ja poproszę o badania ale przyznaje ze bez problemów wtedy

Do góry stronyOffline

Strona 574 z 594 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 573 | 574 | 575 ... 592 | 593 | 594 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,