Str 388 z 594 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
dominikana36 |
Post #1 Ocena: 0 2020-06-23 23:14:35 (5 lat temu) |
Z nami od: 21-03-2016 Skąd: Quinton |
Cytat:
2020-06-23 22:07:54, karjo1 napisał(a):
Obawiam sie, ze niestety, taka forma 'ratowania' gospodarki, jest jak najbardziej dopuszczalna.
Przy tym wiekszosc tubylcow zostaje na Wyspach, wiec bedzie jak bedzie.
Nie chce mi sie juz nawet komentowac tego...mi do biura wejsc nie mozna bez uzasadnienia na pismie, dzieci maja ograniczony dostep do zajec rekreacyjnych, edukacyjnych i socjalnych , nie moge zobaczyc klienta a “pol naroda“ bedzie sobie moglo grupowo walic gaz na publicznych chodnikach lamiac wszystkie zasady higieniczne i spoleczne. Ciekawe czy beda mogli korzystac z toalet w lokalach czy w ramach ratowania gospodarki obszczywanie bram I murkow po prostu wejdzie do kanonu zachowan...
|

|
 |
|
|
galadriel |
Post #2 Ocena: 0 2020-06-24 07:58:30 (5 lat temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
a najlepsze, ze w Pl i innych panstwach od dawna funkjonuje opcja "ogrodkow" i ma sie dobrze. Jestem ciekawa jak to bedzie wygkladalo tutaj.
Zawsze przeciez moga sobie kupic zgrzewke piwa w sklepie i wypic na lawce. Taniej przeciez. Czy ze sklepu to nielegalne i musi byc z restauracji, zeby na tej lawce? : D Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|

|
 |
|
iwona38 |
Post #3 Ocena: 0 2020-06-24 08:30:14 (5 lat temu) |
Z nami od: 20-04-2007 Skąd: Anglia |
Sluchajcie a tak z innej beczki, moze ktos wie? Kto jest zwolniony z kwarantanny w UK? Chodzi mi konkretnie o to kto miesci sie w tzw. pracownikach kluczowych? Czy pracownik np. Supermarketu tez sie w to wlicza? Wiem ze np. dostawcy zywnosci w to sie zaliczaja ale czy pracownicy takich sklepow tez? Nie kupuje w Amazonie.
|

|
 |
|
Richmond |
Post #4 Ocena: 0 2020-06-24 08:51:21 (5 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Link do oficjalnego dokumentu z lista wykluczen
http://www.legislation.gov.uk/uksi/2020/568/pdfs/uksi_20200568_en.pdf Carpe diem.
|

|
 |
|
dominikana36 |
Post #5 Ocena: 0 2020-06-24 09:21:00 (5 lat temu) |
Cytat:
2020-06-24 07:58:30, galadriel napisał(a):
a najlepsze, ze w Pl i innych panstwach od dawna funkjonuje opcja "ogrodkow" i ma sie dobrze. Jestem ciekawa jak to bedzie wygkladalo tutaj.
Zawsze przeciez moga sobie kupic zgrzewke piwa w sklepie i wypic na lawce. Taniej przeciez. Czy ze sklepu to nielegalne i musi byc z restauracji, zeby na tej lawce? : D
Pewnie I ogrodki akurat sa super. Zreszta w Europie wiekszosc lokali z ogrodkami dziala calorocznie, nie da zalezne od pogoda bo maja namioty, koce, lampy grzewcze itd. Mialam nawet nadzieje, ze tu sie w koncu pojawia duzo liczniej. Ale niestety pomysl jest na droge na skroty- po prostu zalegalizujmy sprzedaz na ulice, bez zadnego zaplecza
Ja sama lubie sobie posiedziec na zewnatrz przy stoliku z kawa czy czyms innym. Tu nie chodzimy do pubow prawie wcale wlasnie dlatego, ze trzeba siedziec w srodku. Wszystko jest dla ludzi ale z glowa.
I nie podoba mi sie parcie na masowe uzywanie plastikow- na litosc boska, czy teraz w ramach ochrony przed wirusem wykonczymy srodowisko? Wirus minie predzej czy pozniej a kiedy rozloza sie te masy kubeczkow na piwo😩
|

|
 |
|
|
karjo1 |
Post #6 Ocena: 0 2020-06-24 09:42:44 (5 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
I nie tylko o same kubki chodzi.
Ilosc smieci walajacych sie wszedzie po centrach, w okolicach sklepow, fast food jest koszmarna.
Mam wrazenie, ze normalnie juz bylo, na poczatku lockdown, czysciej, spokojniej.
No i ciekawe statystyki, po cudownie niskich danych, skok na 280 zejsc, wiekszosc po domach opieki i domach prywatnych.
A Borys oglasza, ze wezmie na siebie odpowiedzialnosc za druga fale...
Odwazny, drugiej fali nie bedzie, wszystko podepnie sie plynnie pod jedna i te sama.
|

|
 |
|
dominikana36 |
Post #7 Ocena: 0 2020-06-24 10:04:21 (5 lat temu) |
Cytat:
2020-06-24 09:42:44, karjo1 napisał(a):
I nie tylko o same kubki chodzi.
Ilosc smieci walajacych sie wszedzie po centrach, w okolicach sklepow, fast food jest koszmarna.
Mam wrazenie, ze normalnie juz bylo, na poczatku lockdown, czysciej, spokojniej.
No i ciekawe statystyki, po cudownie niskich danych, skok na 280 zejsc, wiekszosc po domach opieki i domach prywatnych.
A Borys oglasza, ze wezmie na siebie odpowiedzialnosc za druga fale...
Odwazny, drugiej fali nie bedzie, wszystko podepnie sie plynnie pod jedna i te sama.
Zgadza sie. Myslalam, ze chociaz to wszystko nauczy troche spoleczenstwo porzadku I higieny. Niestety nie. I jak ma byc taki brud to ja tez juz chyba wole ograniczenia.
Tych danych to ja juz dawno nie sledze.. sa juz tak zmanipulowane wszedzie, ze to nie ma sensu. Trump oficjalnie powiedzial, ze zeby miec mniej przypadkow to trzeba mniej testowac ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif ) Nastepny zwolennik prostych rozwiazan...
Dzieci nie chodza do szkol, nauczanie nie istnieje a tu szal bo puby otwieraja.. moze by najpierw szkoly I edukacje zabezpieczyc? Ale im glupsze spoleczenstwo tym latwiej nim obracac...
|

|
 |
|
kaktusak |
Post #8 Ocena: 0 2020-06-24 10:06:47 (5 lat temu) |
Z nami od: 11-03-2019 Skąd: Manchester |
280 bo chyba ponad 100 doliczono wczoraj zejsc z przeszlosci, niektore z nich jeszcze z kwietnia
(wiem ze daily mail ale duzo informujacych statystyk, nie ma co wrzucac jednej liczby i panikowac).
https://www.dailymail.co.uk/news/article-8451247/Britain-announces-56-Covid-19-deaths-preliminary-toll.html
Nie pod drodze mi z Torysami/ich statystykami ale nie popadajmy w paranoje, zmiany liczb z dnia na dzien wynikaja ze sposobu ich generowania/liczby testow/zaliczenia smierci do covid/lub nie
Sam od poczatku epidemi ogladam codziennie
https://covidgraph.com/#comorbidities
ale na rubryke total deaths patrze z przyrozeniem oka, panuje w niej pewnie calkowita wolnosc jak rozne kraje zaliczaja smierc do covid/nie, wystarczy popatrzec na liczbe testow w niektorych krajach, jak nie testuja/albo testuja malo to pewnie masa smierci laduje w innych kategoriach.
Co do domow opieki to wystaczy spojrzec na fig 3. To oczywiste ze glowne zniwo bedzie w domach opieki, najwieksza smiertelnosc wsrod ludzi powyzej 90r zycia!. Wiem ze to straszne, ale sam mam w rodzinie (moja i zony) jedna osobe powyzej 80r. zycia, cala reszta zmarla, czesto duzo wczesniej, w kraju z podobno o wiele zdrowszym stylem zycia?? i o wiele lepsza od NHS/Social care opieka - Polsce. Tutaj ludzie dozywaja 90r. zycia (dzieci pewnie maja wtedy w okolicach 70 lat wiec same zaczynaja wymagac opieki) i laduja w domach opieki, dla covid'a perfekcyjnym srodowisku.
|

|
 |
|
karjo1 |
Post #9 Ocena: 0 2020-06-24 10:52:55 (5 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Iwona, Richmond w 4 poscie od gory odpowiedziala, tylko doczytac  .
Ciezko oceniac temat szkol, skoro PPE niepolecane, niewskazane, bo dzieci sie wystrasza.
No i jak tu ogarnac tzw.deep clean, czyli normalne sprzatanie, wytarcie klamek, krzesel, stolow, przynajmniej 1x dziennie sprzatniecie toalet, uzupelnienie mydla w podajniku, przeciez to awykonalne przy kilkuset dzieciach na placowke.
O ilosci opiekunow na zmniejszone grupy uczniow nie wspominajac.
Straszne to jest podejscie pracownikow NHS, sektora 'care', to jest jednym z glownych powodow tak wysokich wskaznikow.
Manipulacja statystykami swoja droga.
|

|
 |
|
iwona38 |
Post #10 Ocena: 0 2020-06-24 11:10:23 (5 lat temu) |
Z nami od: 20-04-2007 Skąd: Anglia |
Sorry za dwa posty cos mi sie pokickalo. Dzieki za odpowiedz. Nie kupuje w Amazonie.
|

|
 |
|