Str 110 z 594 |
|
---|---|
karjo1 | Post #1 Ocena: 0 2020-03-20 22:47:19 (5 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Gdyby tak bylo, ze brak zamowien online czy odlegle terminy wynikaja z nadmiaru zakupow obline (zakladajac, ze w magazynach jest towar), to powinno byc widac vany dostawcze.
Zazwyczaj bylo co najmniej kilka u nas na wsi, jak przejezdzalismy.szlismy na spacer. W tej chwili od wczoraj widzialam jeden woz Tesco i pojemniki tez srednio wypelnione (mijalam otwarty van w trakcie dostawy). |
Wilki2 | Post #2 Ocena: 0 2020-03-20 22:47:22 (5 lat temu) |
Z nami od: 15-12-2019 Skąd: gdzieśtu |
Cytat: 2020-03-20 22:28:37, Adacymru napisał(a): Supermarkety teraz błagaja żeby nie kupować a miesiąc temu jak się chciało jedna rzecz, to wciskali druga i trzecia , byle pieniądze od ludzi wyciągnąć. Jak nie mają kierowców na dostawy, to niech p9dwoja wyplaty i znajdą chętnych do dodatkowej pracy. Ale...to by się wiązało z mniejszymi zyskami dla nich. Ludzie nie wykupują bo są złośliwi, ale żeby rodzinie zapewnić jedzenie w razie jakby doszło do zupełnej izolacji,bo wtedy to już będzie za późno myśleć co będziemy jeść jak nie możemy wyjść z domu przez np 2 tygodnie. Polityka supermarketów jest winna sytuacji w sklepach, nie ludzie. Jakbyśmy przed świętami wstrzymywali się z zakupami, jak nas teraz proszą, to plakaliby że zbankrutują bo ludzie nie chcą wydawać pieniędzy. Polityka supermarketów ? Tzn powinni wszyscy trzymać w sklepie pięciokrotne zapasy magazynowe i kierowców z ciężarówkami na wypadek virusa i paniki stadnej. Ciekawe kogo by obciążyli tymi kosztami dodatkowymi. Cała Europa to przechodzi i wszyscy są o krok przed UK. Nigdzie nikogo nie odcinają od zakupów w trakcie kwarantanny. Mam nadzieję ,że w ten weekend wszyscy się nasycą iloscią zrobinych zapasów albo limitem debetowym na karcie i zacznie się sytuacja w sklepach stabilizować. Vany rozwożą towar ze sklepów więc nie mogą wywieźć wszystkiego dla odbiorców online. Najpierw ten towar ktoś musi dowieźć do sklepu a kierowcy ciężarówek nie mogą pracowac 24h na dobę. [ Ostatnio edytowany przez: Wilki2 20-03-2020 22:51 ] |
nEUROn | Post #3 Ocena: +1 2020-03-20 23:01:04 (5 lat temu) |
Z nami od: 09-10-2015 Skąd: UK |
Co do pustych sklepów to każdy jak może chce zabezpieczyć swoją rodzinę bo ta sytuacja to jedna wielka niewiadoma.
Ale są sytuacje gdy człowiek przystaje i widzi że nie każdy ma takie możliwości. Dziś w sklepie wieczorem płakała pielęgniarka bo po 48 godzinach pracy poszła do sklepu by coś kupić do jedzenia do domu a nawet mrożonek nie było. Inna dziewczyna płakała bo jest tancerką i cztery lata temu założyła szkołę tańca i z dnia na dzień wszystko padło. Do tego jej marzenie o pięknym ślubie legło w gruzach i musi wszystko odwołać. Inna dziewczyna płakała bo też miała marzenie o swoim wielkim dniu. Podpisała umowę i dała zaliczkę a teraz mimo że nie wolno robić imprez to firma która miała organizować jej wesele żąda reszty pieniędzy zgodnie z umową mimo że dobrze wiedzą że nie zrealizują tego bo jest zakaz. Po wpłacie będą dopiero prowadzić jakieś rozmowy co dalej. Inna firma jubilerska dostała pismo od właściciela lokalu że ze względu na corona on bardzo życzy im zdrowia i życzy wszystkiego dobrego w biznesie ale przypomina że w przyszłym tygodniu jest termin płatności za lokal i ta płatność nie podlega negocjacji by można było zapłacić w ratach. [ Ostatnio edytowany przez: nEUROn 20-03-2020 23:06 ] |
ZosiaS | Post #4 Ocena: 0 2020-03-20 23:05:55 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Przeczytałam przed chwilą, że: Giant supermarket brands in Cambridgeshire including Tesco and Aldi have relaxed their recruitment criteria to take on extra staff while countering job losses across the county.
Do tego supermarkety zamykają wcześniej, w niektórych przypadkach rezygnują z bycia całodobowymi, żeby mieć czas na rozładowanie i ułożenie na półkach towaru. Dla mnie wniosek jest jeden, robią co mogą, towar jest, ale ilu klientów przypada na jednego pracownika marketu? Dziesiątki, setki? O wspomnianej wcześniej logistyce nie wspomnę. No nie da się. Nie robię zapasów i nie zamierzam robić, chociaż nie wszystko mogłam kupić wczoraj, to nadal mogę wybierać co mam ochotę ugotować i zjeść. Ktoś wspomniał o niemożności zrobienia zakupów przez osoby starsze, chore itp. A co z ludźmi, którzy pracują w służbach mundurowych, opiece zdrowotnej? Jak mają zjeść normalny posiłek, skoro półki są puste kiedy kończą pracę? |
karjo1 | Post #5 Ocena: 0 2020-03-20 23:15:53 (5 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Duze sklepy przeznaczyly godzine przed oficjalnym otwarciem dla tzw. keyworkerow, glownie sluzby zdrowia, kolejne godziny po otwarciu sa przeznaczone dla osob starszych i ich opiekunow.
|
|
|
ZosiaS | Post #6 Ocena: 0 2020-03-20 23:24:08 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2020-03-20 23:15:53, karjo1 napisał(a): Duze sklepy przeznaczyly godzine przed oficjalnym otwarciem dla tzw. keyworkerow, glownie sluzby zdrowia, kolejne godziny po otwarciu sa przeznaczone dla osob starszych i ich opiekunow. Tak, ale podczas gdy osoba starsza może zrobić zakupy rano, to osoba na dyżurze w szpitalu już nie, zwłaszcza jeśli ten dyżur się przedłuża. Rozumiem zapasy, ale magazynowanie w ilościach hurtowych to inna bajka. Rozmawiałam z koleżanką z Polski, ma piwnicę, balkon i szafki wypchane zapasami. Mam nadzieję, że zamiast wyrzucić to wszystko, za kila miesięcy, ugotuje posiłki i nakarmi potrzebujących. [ Ostatnio edytowany przez: ZosiaS 20-03-2020 23:25 ] |
SweetLiar | Post #7 Ocena: 0 2020-03-20 23:28:44 (5 lat temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Jaki procent starszych osób ma opiekunów? Z tego co ja obserwuje to raczej niewielki. Ludzie sami ogarniają sobie codzienne sprawunki i normalnie dają radę, ale ta sytuacja nie jest dla nich normalna. Nawet otwarcie tylko dla nich sklepów we wczesnych godzinach nie załatwia sprawy. Sama mam starszych rodziców i wiem, ile czasu potrafi zająć poranne ”rozchodzenie” bolących nóg czy kręgosłupa. Nie można mierzyć ich siły na nasze. Tu naprawdę są potrzebne jakieś rozwiązania i to szybko, ale w tym społeczeństwie mało kto się przejmuje starcami
Taka wersja obrazkowa powagi sytuacji, może da bardziej do myślenia ![]() [ Ostatnio edytowany przez: SweetLiar 20-03-2020 23:54 ] Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
Misia13 | Post #8 Ocena: 0 2020-03-20 23:53:08 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2020-03-20 14:19:31, Kasia_red napisał(a): The government has banned the parallel export of 80 crucial medicines – including adrenaline, insulin, paracetamol and morphine – to protect supplies during the coronavirus outbreak. The government describes parallel exporting as “when companies buy medicines meant for UK patients and sell on for a higher price in another country, potentially causing or aggravating supply problems”. The department of health said that any company found to be parallel exporting could face tough action from the country’s drug regulator, including the removal of their trading licence. The full list of medicines is here. lista leków Dziekuje. Przejzalam liste.... zobaczymy... troche szkoda. |
teresa2462 | Post #9 Ocena: 0 2020-03-21 05:43:03 (5 lat temu) |
Z nami od: 26-03-2009 Skąd: walia |
Czego szkoda?
Przecież to dobra informacja dla tych co mieszkają w UK. |
Misia13 | Post #10 Ocena: 0 2020-03-21 06:17:50 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2020-03-21 05:43:03, teresa2462 napisał(a): Czego szkoda? Przecież to dobra informacja dla tych co mieszkają w UK. Bo ja kupilam cos z poza I teraz nie wiem czy dostane. Nazwa dodana z data 20-03-2020. Poczekam, zobacze. |