|
|
---|---|
Iwko123 | Post #1 Ocena: 0 2007-01-30 11:52 (18 lat temu) |
Z nami od: 29-01-2007 Skąd: Colne |
Witam wszystkich Mam pytanie czy ktos z was posiada medical card Jak ja zdobyl i czy korzystal z niej w Polsce Prosze o informacje na temat medical card dziekuje i pozdrawiam
![]() Iwona
|
carrot | Post #2 Ocena: 0 2007-01-30 12:44 (18 lat temu) |
Z nami od: 04-01-2007 |
Czesc,
jezeli dobrze zrozumialam chodzi Ci o european health insurance card (taka niebieska karta), ktora upowaznia Cie do korzystania z opieki medycznej na terenie calej unii Europejskiej na koszt NHS. Jezlei tak,to ta karte barzdo prosto zamowic przez internet, potzeebujesz podac IN, date urodzenia i adres, mozna ja od razu zamoiwc dla swojego partnera na jednej apilkacji. Kate dostaniesz poczta w przeciagu 2-3 dni, oczywiscie bezplatnie. Jak to dziala w Polsce, niestety nie wiem,bo nie mialam potrzeby odwiedzenia lekarza, ale mam nadzieje ze ok. Ponizej wklejam linka do strony gdzie mozna o karte sie starac, powodzenia ![]() http://www.dh.gov.uk/PolicyAndGuidance/HealthAdviceForTravellers/GettingTreatmentAroundTheWorld/EEAAndSwitzerland/EEAAndSwitzerlandArticle/fs/en?CONTENT_ID=4114795&chk=Q14Cn7 Ania
|
AGALON | Post #3 Ocena: 0 2007-01-30 13:05 (18 lat temu) |
Konto usunięte |
Medical card a european health insurance card (taka niebieska karta) to zupelnie co innego.
Medical card dostajesz jak jestes zarejestrowana/y u GP i NHS przysylaja Ci ja sami. pozdrawiam |
Nycza | Post #4 Ocena: 0 2007-02-02 20:08 (18 lat temu) |
Z nami od: 25-01-2007 Skąd: Londyn |
witam
jestem zarejstrowana juz u 3 GP w ciagu czterech lat i niestety nie przyslano mi jeszcze medical card czy moze ktos wie dlaczego. Moze trzeba wystapic z jakims wnioskiem do NHS-u Pozdrawiam |
Agnes72 | Post #5 Ocena: 0 2007-08-29 15:44 (18 lat temu) |
Z nami od: 29-08-2007 Skąd: London Greenford |
Hej. Co do Medical Card to tez sobie czekalam,az w koncu tydzien przed wyjazdem do Polski wybralam sie osobiscie do Primary Care Trust. Mieszkam na Ealing wiec poszlam do tego na Ealing.O adres najblizszego Primary Care Trust zapytalam w Council"u. Mozna tez zamowic karty telefonicznie ale to na zasadzie automatycznej sekretarki-musisz podac dane o ktore prosza,a oni do 5 dni te karty przysylaja. Prawda jest taka,ze to Twoja przychodnia powinna Ci takie karty dac. Jest na niej Twoj numer NHS,dane lekarza. Co do korzystania w Polsce z Medical Card-u okulisty i dentysty z nich skorzystalam,zarowno dla siebie jak i dzieci. Nic nie placilam,tylko u dentysty,ale to tak jak kazdy-cos tam zawsze trzeba doplacic.Zycze powodzenia i obys nie musiala zbyt czesto z porad lekarskich korzystac.
![]() Agnes72
|
|
|
malamo | Post #6 Ocena: 0 2007-08-29 16:00 (18 lat temu) |
Z nami od: 14-08-2007 Skąd: londyn |
NHS medical card dostajesz po zarejestrowaniu w przychodni i zawiera ona twoj NHS number nazwisko doktora i twoje dane.Dostalsmy ja (cala moja rodzinka 4 os) w dwa tygodnie po zarejestrowaniu w przychodni.Natomiast moj syn w ciagu miesiacs po urodzeniu.No ale bylo to juz dosc dawno temu.Nie wiem jak jest teraz.
|
Fadime | Post #7 Ocena: 0 2007-08-29 18:03 (18 lat temu) |
Z nami od: 16-08-2007 Skąd: Milton Keynes |
Ja ta karte zamowilam sobie z internetu choc jestem zarejstrowana od 4lat u lekarza ale jak wejdziesz na ten lnik to ci sie otworzy karta gdzie tylko zaznaczysz
Accept i nacisnij continue i wtedy otworzt ci sie karta gdzie bedziesz musiala wpisac swoje dane ale tylko w pola kture sa oznaczone czerwona gwiazdka z boku a numer ktury musisz podac to jasr na twojej karcie od lekarza ktura ci wyslali jak sie zarejestrowalas. WEJC NA TEN LINK I TAM ZAMOW SOBIE KARTE. www.ehic.org.uk/Internet/startApplication.do [ Ostatnio edytowany przez: Fadime 29-08-2007 21:19 ] FADIME
|
kik1976 | Post #8 Ocena: 0 2007-08-29 18:27 (18 lat temu) |
Z nami od: 30-08-2006 Skąd: Neverland |
agnes chyba myslisz pojecia, jest roznica miedzy zwykla medical card, a karta wydawana gdy sie jedzie za granice. ta druga jest na pokrycie wizyt emergency, jesli wtedy nie zaplacilas, to moga sie jeszcze obudzic i wystawic rachunek.a na zwykla karte - nie slyszalam zeby w polsce ona funkcjonowala.
Actus hominis non dignitas iudicentur ..
|
|