MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Prebiotyki

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

Postów: 15

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Adacymru

Post #1 Ocena: 0

2018-02-21 19:12:33 (6 lat temu)

Adacymru

Posty: n/a

Konto usunięte

Stosuje ktos? Polecil mi lekarz GP i narazie stosuje od 3 tygodni inuline (z korzenia cykorii). Ja stosuje Inulin High Grade Prebiotic Fibre Powder Natural Chicory Root (kupilam na Amazonie) i wg zalecen na opakowaniu zalecaja 1 miarke dziennie (jedna lyzeczka) ale czytalam, ze mozna do 3 lyzek dziennie. Zanim zwieksze dawke, sprawdze czy ktos inny stosuje prebiotyki.

Po 3 tygodniach uzywania trudno mi powiedziec czy sa jakies efekty, alemoze to za krotki czas na zmiany. Zamawiac bede Spiruline i Chlorella teraz, ale licze ze inni na forum beda mieli jakies cenne porady.

Ada

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

karjo1

Post #2 Ocena: 0

2018-02-21 19:36:53 (6 lat temu)

karjo1

Posty: 20614

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

A jakiego dzialania sie spodziewalas?
Bo prebiotyki nie daja spektakularnych, widzialnych efektow, po cichu robia swoje i widac to w okresach np. oslabienia organizmu (rzadziej sie zdarza), wzrostu odpornosci, lepszego trawienia, stabilizacji kwasow trawiennych.
No i czas potrzebny na ustabilizowanie sie przewodu pokarmowego tez potrzebny, czasem trwa to miesiacami.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Adacymru

Post #3 Ocena: 0

2018-02-21 19:46:09 (6 lat temu)

Adacymru

Posty: n/a

Konto usunięte

Stabilizacja kwasow to bylby duzy plus, pomoc w obnizeniu (czy ustablizowaniu) poziomu cholesterolu, niektorzy mowia o spokojniejszym snie, i oczywiscie lepsza ogolna odpornosc bylaby mile widziana.

Ada

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

radzik77

Post #4 Ocena: 0

2018-02-21 19:51:41 (6 lat temu)

radzik77

Posty: n/a

Konto usunięte

Co do zalecanych dawek witamin tudziez innych wspomagaczy, to ja mam bardzo mieszane uczucia.
Lekarze/producenci zalecaja bezpieczne dawki ale czy sa one wystarczajace, to juz inny temat. Slyszalem oopinie, ze zalecane dawki witamin sa takie, aby zaleczyc ale nie zapobiegac.

Lekarz zalecil mojej zonie podniesc poziom witaminy D3 i przyjmowac 400iu dziennie. Znowu w kilku innych zrodlach przeczytalem, ze aby podniesc poziom D3, trzeba przyjmowac dawki w okolicak 10,000iu.

Badz tu madry?

Z prebiotykami doswiadczenia nie mam.

Dodaje spiruline i kurkume do napojow samodzielnie przygotowywanych na bazie szpinaku/jarmuzu.
Suplementuje D3+K2MK7 i B12.

Nie chorujemy. W tym roku nawet kataru nie mialem. Zona miala przez ostatni tydzien przeziebienie, alo moglo to byc wywolane niedawnym szczepieniem przeciw rozyczce.

[ Ostatnio edytowany przez: radzik77 21-02-2018 19:55 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

karjo1

Post #5 Ocena: 0

2018-02-21 19:53:37 (6 lat temu)

karjo1

Posty: 20614

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Caly wic polega na powolnosci zmian i czesto po prostu sie ich nie zauwaza, dopiero po namysle i zestawieniu samopoczucia np. rok przed zmiana diety a biezacym, to dostrzega roznice :).
Zdrowia, niech sobie dzialaja.
Poza probiotykami i prebiotykami sa dostepne zestawienia obu - synbiotyki.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Grazia_68

Post #6 Ocena: 0

2018-03-10 17:52:35 (6 lat temu)

Grazia_68

Posty: 3

Kobieta

Z nami od: 20-01-2018

Skąd: London

Najlepsze prebiotyczne bakterie znajdziecie w kapuście kiszonej i ogórkach.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

rafal80

Post #7 Ocena: 0

2018-03-10 19:57:11 (6 lat temu)

rafal80

Posty: 809

Mężczyzna

Z nami od: 26-05-2009

Skąd: Londyn

Ja jestem raczej sceptyczny jeśli chodzi o wszelkie suplementy i podobne specyfiki. Tak na prawdę największą różnicę robią one nie poprzez rzeczywisty wpływ na nasze ciało ale poprzez wpływ na naszą świadomość - robimy coś dobrego dla siebie (a przynajmniej tak myślimy) i to powoduje że się lepiej czujemy. Są oczywiście pewne wyjątki, np. niedobory magnezu wywołane np. długotrwałym stresem, co daje zauważalne fizyczne odczucia ale w większość suplementy to po prostu świetny biznes. No bo przecież zdrowie jest najważniejsze, nieprawda? Tylko głupi by na tym oszczędzał, no nie? Prawda jest taka, że jeśli masz prawidłowo zbilansowaną dietę to nie potrzebujesz żadnych suplementów. A jeśli nie masz prawidłowo zbilansowanej diety to suplementy nie są rozwiązaniem - tutaj przynajmniej ich producenci są szczerzy podając informację: "This is a food supplement which is not a substitute for a balanced diet and healthy lifestyle"

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

andyopole

Post #8 Ocena: 0

2018-03-11 04:25:54 (6 lat temu)

andyopole

Posty: 12806

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Skąd: Oregon

Że względu na obecna konstrukcję moich wnętrzności muszę uzupełniać poziom sodu i potasu. Po prostu brak mi niektórych organów, których zadaniem było te pierwiastki oraz wode zatrzymywać w organizmie. Poza tym zabrakło u mnie bezpowrotnie kilku miliardów rodzajów różnych bakterii zajmujących się trawieniem. Tutejsi, niezawodni Polscy lekarze, zapewniali mi (otrzymywali jako "sample" od producentow) przez kilka lat probiotyki, które pomagały zastąpić te utracone bakterie do czasu, gdy inne organy z mniejszym lub większym powodzeniem starały się zastąpić te juz nieistniejace. Troche pomoglo ale to nie kieliszek wodki, po ktorym robi sie cieplej w kilka minut, potrzeba czasu.
Poza tym to jest chyba różnica prObiotyki a prEbiotyki?
Tak jak ktoś napisał, kwas mlekowy w kiszonkach (znakomite kiszone grzyby), kisić można praktycznie wszystko, Szwedzi robią to ze sledziami, cebula, czosnek, kurkuma to rzeczy znakomicie wspomagajace organizm. Zawsze lepiej niz chemia z fabryki.*BRAVO*

Do góry stronyOnline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

zosiasamosia

Post #9 Ocena: 0

2018-03-11 10:09:49 (6 lat temu)

zosiasamosia

Posty: n/a

Konto usunięte

Cytat:

2018-03-10 17:52:35, Grazia_68 napisał(a):
Najlepsze prebiotyczne bakterie znajdziecie w kapuście kiszonej i ogórkach.


Produkty fermentowane to probiotyki, a nie prebiotyki.

"Najczęściej wykorzystywane prebiotyki to poli- i oligosacharydy, jak inulina i fruktooligosacharydy zawarte w takich warzywach jak: karczochy, szparagi, cykoria czy cebula. Inne źródła prebiotyków to: banan, ziemniaki, por, pomidor oraz czosnek."

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Adacymru

Post #10 Ocena: 0

2018-03-14 18:32:05 (6 lat temu)

Adacymru

Posty: n/a

Konto usunięte

Stosuje i Spiruline i Chlorelle od 3 tygodni, po lyzeczce dziennie. To juz dla mnie jest hard core, bo ani zapach ani smak nie zauracza (troche jakby wode z akwarium pic). Ilunina to jest bezsmakowa wiec zadnego odruchu przy piciu. Efekty detoksu organizmu juz sa, a na inne pewnie trzeba bedzie poczekac.

Radzik jak ty odbierasz smak i zapach spiruliny? Ja probowalam w owocowych mieszankach, sokach etc, ale najlepiej to wychodzi mi rozpuszczenie tego w jak najmniejszej ilosci wody i picie z zatkanym nosem.
Ada

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,