Mialam zrobic swoj ale przepisy jakie mialam proponuja antpnowki, renety czy papierowki, a u mnie w okolicy takih brak. Ktos stosowal lokalne jablka dostepne w UK? MOzecie polecic jaka odmiane najlepiej uzyc?
Postów: 13 |
|
---|---|
Adacymru | Post #1 Ocena: 0 2017-07-09 11:58:01 (8 lat temu) |
Konto usunięte |
Zachecona przeczytanymi na urlopie informacjami pije codziennie ocet jablkowy z woda (czasem tez z miodem, ale obecnie czekam na dostawe).
Mialam zrobic swoj ale przepisy jakie mialam proponuja antpnowki, renety czy papierowki, a u mnie w okolicy takih brak. Ktos stosowal lokalne jablka dostepne w UK? MOzecie polecic jaka odmiane najlepiej uzyc?
Ada
|
grekan | Post #2 Ocena: 0 2017-07-09 12:23:43 (8 lat temu) |
Z nami od: 15-03-2008 Skąd: Londyn Croydon |
...a jakie korzysci dla zdrowia?
|
Adacymru | Post #3 Ocena: 0 2017-07-09 13:18:08 (8 lat temu) |
Konto usunięte |
Ja od dluzszego czasu cierpie na uczucie kwasoty od zoladka, zgaga czy cos innego moze. Nie jest to ciagle uczucie ale Gaviscon to u mnie nie znika z szafki. Pogorszylo sie po serii antybiotykow w zimie, gin i tonic od swieta tylko i to "na wlasne ryzyko". Jestem na pograniczu niedoczynnej tarczycy, a mieszanka octu z woda ma przyspieszyc przemiane materii. Jak narazie od czasu jak zaczelam popijac ta mieszanke to nie musialam dawkowac sobie gavisconu ani raz, i do wczoraj nie mialam wiekszego nawrotu (stosuje od prawie 4 tygodni).
Polecany jest domowy ocet jabkowy, zeby zapewnic brak dodatkow masowej produkcji.
Ada
|
gosian | Post #4 Ocena: 0 2017-07-09 13:33:14 (8 lat temu) |
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
Ada, w jakich proporcjach go pijesz?
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|
Post #5 Ocena: 0 2017-07-09 14:34:27 (8 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
|
|
andyopole | Post #6 Ocena: 0 2017-07-09 16:05:00 (8 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Daj Ci Boże żeby pomogło. Pamiętaj jednak że kwas octowy to jedna z najbardziej niebezpiecznych trucizn. To z czego powstaje nie ma znaczenia bo najprościej mówiąc, w naturze, powstaje ze skwasnialego wina pozostawionego z dostępem powietrza. Podejrzewam, obym się mylił, że w procesie przemysłowym ocet to roztwór kwasu z wodą z dodatkiem aromatu.
Poza tym, neutralizowanie nadkwasoty dodatkiem kwasu wydaje mi się trochę dziwne. |
Adacymru | Post #7 Ocena: 0 2017-07-09 16:41:48 (8 lat temu) |
Konto usunięte |
Nazwa sugeruje kwasowosc ale dziala wlasnie odwrotnie.
Ja stosuje dawke (raz dziennie) 3/4 szklanki ostudzonej przegotowanej wody z jedna lyzka octu jablkowego i lyzeczka miodu (ale mozna i bez miodu).
Ada
|
andyopole | Post #8 Ocena: 0 2017-07-09 17:15:27 (8 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Czyli stara, przewrotny, polska zasada: czym się strules tym się lecz.
![]() |
valis0 | Post #9 Ocena: 0 2017-07-09 17:21:33 (8 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 24-03-2017 Skąd: Birmingham |
Z kwasu jabłkowego stosuje tylko cider. Czy pomaga ? Nie wiem, ale czuję się lepiej
![]() |
jolantina | Post #10 Ocena: 0 2017-07-09 21:10:37 (8 lat temu) |
Z nami od: 17-11-2008 Skąd: Hogwart |
Ada, ja robiłam swego czasu regularnie, z każdego rodzaju jabłek jaki mi wpadł pod rękę, ważne aby były umyte i bez plamek. Do tej pory raz mi się pokrył grzybkami
![]() Zaprzestałam "occić", ale głównie z braku czasu, co jest raczej denną wymówką. Po powrocie z wakacji zamierzam dalej się w tym babrać ![]() Diabla oszukac nie grzech
|