|
---|---|
carm_en | Post #1 Ocena: 0 2016-03-30 21:46:12 (9 lat temu) |
Z nami od: 17-02-2016 Skąd: Swindon |
Cześć, niebawem jadę do UK i oczywiście pojawia się wiele pytań, na które wciąż nie jestem pewna odpowiedzi. Zacznę od początku:
Naturalnie biorę ze sobą zapas wkuć, pasków i insuliny na najbliższe 3 miesiące. Dodatowo wyrobię przed podróżą kartę EKUZ w razie gdyby coś miało się stać (odpukać w niemalowane). Czytałam poprzednie posty jednak jednoznacznie nie uzyskałam odpowiedzi na nurtujące mnie pytania zatem je zadam poniżej z drobnym objaśnieniem moich kroków. Przyjeżdżam, wyrabiam NIN, znajduję pracę. Po pewnym czasie zużywają mi się lekarstwa. Teraz moje pytanie kiedy mogę ubiegać się u GP recept na paski insulinę itd? Druga sprawa czytałam, że recepty póki GP nie wypisze mi exemption card form to są one płatne. Czy leki też są płatne? Pisaliście o tym, że lekarstwa są bezpłatne, jednak na jednym z portali społecznościowych ktoś ostatnio napisał, że poszedł do GP i pielęgniarka powiedziała tej osobie, że przez najbliższe 2 lata najprawdopodobniej będzie płacić za leki. Czy ta Pani przypadkiem nie bredziła? Nigdzie takiej wzmianki nie znalazłam. Pozdrawiam |
David40 | Post #2 Ocena: 0 2016-03-30 21:49:54 (9 lat temu) |
Z nami od: 14-02-2013 Skąd: Gadu gadu |
carm_en najpierw znajdz prace, a pozniej bedziesz sie martwic. zawsze mozesz poleciec do Polski na krotki urlop i pojsc do lekarza w Polsce. Masz juz prace w Angli?
|
carm_en | Post #3 Ocena: 0 2016-03-30 21:53:45 (9 lat temu) |
Jeszcze nie mam, dopiero wyruszam za kilka tygodni, jednak nie chcę jechać w nieznane. Chcę być przygotowana na wszelkie ewentualności. Leki nie są tanie, a ja kroci nie będę zarabiać, więc im szybciej uda mi się zdobyć refundację tym lepiej dla jakości mojego życia.
Pozdrawiam. |
radzik77 | Post #4 Ocena: 0 2016-03-30 22:18:50 (9 lat temu) |
Konto usunięte |
Jak bedziesz miala jakies potwierdzenie adresu to zarejestruj sie w przychodni. GP wyśle odpowiednie pismo abyś otrzymała exemption card. Opieka zdrowotna dla mieszkańców jest bezpłatna.
Po otrzymaniu exemption card wszystkie leki tez bedziesz otrzymywać bezpłatnie. Leki wyskazane na recepcie naturalnie. Zapas pasków i insuliny to bardzo dobry pomysł jednak nie czekaj aż zaczną Ci sie zapasy kończyć. Jak tylko bedziesz miała potwierdzenie adresu od razu zajmij sie rejestracja u GP. EDIT Doczytalem, ze masz wkłucia. Plusem jest to ze juz masz pompę, wiec pewnie nie bedą kwestionować i bedą kontynuować sposób leczenia. Ja jadę na penach wiec nie znam wszystkich szczegółów. Wiem tylko, ze na pompę i wkłucia trzeba ubiegać sie o specjalna refundacje odnawialna co roku. Przynajmniej tak mi powiedziano gdy sam sie starałem o pompę. Nie dostałem swoją droga. [ Ostatnio edytowany przez: radzik77 30-03-2016 22:33 ] |
carm_en | Post #5 Ocena: 0 2016-03-30 22:32:04 (9 lat temu) |
Dziękuję radzik77 za odpowiedź. W poniedziałek zamierzam zadzwonić na specjalną infolinię - być może dowiem się wtedy czegoś odnośnie wkłuć.
Pozdrawiam. |
|
|
Post #6 Ocena: 0 2016-03-30 23:28:04 (9 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
AgentOrange | Post #7 Ocena: 0 2016-03-31 18:41:18 (9 lat temu) |
Z nami od: 17-05-2015 Skąd: Twickenham |
Nie dziwię się, że NHS bankrutuje skoro dają każdemu kto przyjedzie drogie leki.
|
radzik77 | Post #8 Ocena: 0 2016-03-31 19:20:38 (9 lat temu) |
Konto usunięte |
Leki ratujące życie zapomniałeś dodadac, gdzie pomoc osobom chorym na przewlekłe, nieuleczalne choroby jest darmowa w wielu krajach ...
Idea jest taka, ze chorych moze byc zwyczajnie nie stać na leki. Bez insuliny żyć sie nie da. Troche niefortunny ten Twoj komentarz. |
Post #9 Ocena: 0 2016-03-31 20:03:47 (9 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
AgentOrange | Post #10 Ocena: 0 2016-03-31 22:06:04 (9 lat temu) |
Z nami od: 17-05-2015 Skąd: Twickenham |
Cytat: 2016-03-31 19:20:38, radzik77 napisał(a): Leki ratujące życie zapomniałeś dodadac, gdzie pomoc osobom chorym na przewlekłe, nieuleczalne choroby jest darmowa w wielu krajach ... Idea jest taka, ze chorych moze byc zwyczajnie nie stać na leki. Bez insuliny żyć sie nie da. Troche niefortunny ten Twoj komentarz. Nie neguje tego, że niektóre leki ratują życie - ale rozumiem Anglików uważających że NHS jest drenowany przez imigrantów. Idea tego, że kogoś może być nie stać na leki jest fragmentem pewnej umowy społecznej, tzw. ubezpieczenia społecznego. Ale najpierw wpłacasz składkę. |