MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Zawał i udar mózgu w Polsce

« poprzednia strona

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

Str 2 z 2

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Aroetem

Post #1 Ocena: 0

2015-12-25 18:25:31 (9 lat temu)

Aroetem

Mężczyzna

Z nami od: 25-12-2015

@kroliczek mogłabyś mi przybliżyć jak angielscy lekarze zareagowali na leczenie nieubezpieczonej w UK osoby? Koszty braliscie na siebie czy jakoś inaczej było to rozwiązane? Nie zdecydowałbym się ryzykować i ciągnąć ja do nas od razu ale po leczeniu jak najbardziej

@karjo1 dzięki wielkie dałaś mi dużo do myślenia i trochę więcej pomysłów jak reagować.
Dodam że bardzo bliska przyjaciółka mamy zaoferowała że ja weźmie do siebie ale jak już wspomniałem z nikim nie rozmawiałem jeszcze osobiście więc na razie się na tym nie opieram.

[ Ostatnio edytowany przez: Aroetem 25-12-2015 18:28 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

karjo1

Post #2 Ocena: 0

2015-12-25 18:28:08 (9 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

GP bedzie bez oplat, leki - zaleznie od sytuacji i wieku, odplatne leczenie szpitalne.

Do góry stronyOffline

niewiadoma

Post #3 Ocena: 0

2015-12-25 18:38:00 (9 lat temu)

niewiadoma

Kobieta

Z nami od: 23-08-2011

Wszystko zależy od wielkości uszkodzenia mózgu,od tego czy udar dokonał się,czy może nastąpić tzw.dorzut.Wszystkiego dowie się w szpitalu.Moja mama po 2-3 dobach była jak na swój stan komunikatywna,potem jednak pamięć zaczeła szwankować,i stan psychiczny również.Rehabilitacja jeśli pozwala na nią stan chorego powinna zacząć się jak najwcześniej,bo wówczas chory ma jakieś szanse.Fizjoterapeuta,psycholog,logopeda i worek pieniędzy jest nieodzowny.Jeśli udar był niewielki to chory ma szanse na jako taki powrót do zdrowia,jednak do końca zycia opieka specjalistyczna,leki przeciwzakrzepowe itd.,bo udary powracają niestety.Powoduje je najczęściej migotanie przedsionków.Dużo informacji na temat chorych po udarach jest np.na portalu udarowcy.pl.Są też prywatne ośrodki,do których przyjmują nawet chorych leżących,jest to jednak koszt kilku tysięcy złotych miesięcznie.Dobry rehabilitant za godzinną wizytę w domu to koszt 60-100zł.To są informacje z tego roku.

Do góry stronyOffline

krakn

Post #4 Ocena: 0

2015-12-25 18:58:40 (9 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Udar mózgu to nie złamanie palca. każdy przypadek jest inny.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

kroliczek432

Post #5 Ocena: 0

2015-12-25 19:05:11 (9 lat temu)

kroliczek432

Mężczyzna

Z nami od: 05-07-2009

Cytat:

2015-12-25 18:25:31, Aroetem napisał(a):
@kroliczek mogłabyś mi przybliżyć jak angielscy lekarze zareagowali na leczenie nieubezpieczonej w UK osoby? Koszty braliscie na siebie czy jakoś inaczej było to rozwiązane? Nie zdecydowałbym się ryzykować i ciągnąć ja do nas od razu ale po leczeniu jak najbardziej

@karjo1 dzięki wielkie dałaś mi dużo do myślenia i trochę więcej pomysłów jak reagować.
Dodam że bardzo bliska przyjaciółka mamy zaoferowała że ja weźmie do siebie ale jak już wspomniałem z nikim nie rozmawiałem jeszcze osobiście więc na razie się na tym nie opieram.

[ Ostatnio edytowany przez: <i>Aroetem</i> 25-12-2015 18:28 ]

Ja tylko opisalam jak wygladalo to w naszej sytuacji. Dla nas to byla dosc zaskakujaca sytuacja, poniewaz tesciowa miala alzheimera i maz po Nia polecial. Ogarnial ponad miesiac Jej wyjazd tutaj, w miedzy czasie dostala udaru i trafila do szpitala. Nie bralismy absolutnie pod uwage juz Jej przylotu tutaj, zewszad czerpalismy informacje 24h na dobe. Lekarz prowadzacy nas zaskoczyl ta informacja, ze jak wszystko bedzie przebiegalo jak do tej pory (tydzien) to nie widzi przeciwskazan do wylotu. Niestety, w 10 dobie stalo sie inaczej, czego Wam z calego serca nie zycze.
W kwestii finansow nie dowiadywalam sie niestety, bo nas to akurat nie interesowalo, tesciowa miala wojskowa emeryture bardzo wysoka, wystarczylo zrobic transfer. Tego tez do konca nie dowiedzialam sie, nie bylo to wazne w tamtym momencie...
Moja pani doktor tutaj (GP) poradzila jak najszybciej sprowadzic tesciowa skoro lekarz w Pl nie widzi przeciwskazan i powiedziala, ze wystarczy mame zapisac do przychodni i nikt nie bedzie za nic placil. Tyle z naszego doswiadczenia, lecz nie sugeruj sie tym za bardzo, poniewaz czytajac rozne watki tu wiem, ze system NHS dziala na prawde roznie. Zalezy od miejsca zamieszkania.
Powodzenia w kazdym razie i zdrowka dla mamy tyle, ile bedziesz w stanie udzwignac. Pozdrawiam i wytrwalosci rowniez.

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer gadu-gadu

kroliczek432

Post #6 Ocena: 0

2015-12-25 23:24:39 (9 lat temu)

kroliczek432

Mężczyzna

Z nami od: 05-07-2009

Cytat:

2015-12-25 18:58:40, krakn napisał(a):
Udar mózgu to nie złamanie palca. każdy przypadek jest inny.

Dokladnie to mialam nw mysli piszac.

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer gadu-gadu

Aroetem

Post #7 Ocena: 0

2016-01-02 14:56:09 (9 lat temu)

Aroetem

Mężczyzna

Z nami od: 25-12-2015

Hej mały update po tygodniu w Polsce...
Udar sam w sobie był całkiem niegroźny okazało się że lekko niedowladna jest tylko lewa dłoń i kącik ust. Mama chodzi sama (z balkonikiem) jeśli chodzi o komunikację pamięć itd wszystko jest w jak najlepszym porządku. Dzięki Bogu...
Co do zawału serca to tutaj niestety zmiany były poważniejsze - zwężenie tętnicy wieńcowej wraz z delikatną miażdżyca doprowadziły do wytworzenia skrzypu który zablokował dopływ krwi. Nastąpiła samoistna amputacja naczynia wieńcowego i natychmiastowy remodeling serca które wytworzyła sobie obejście żeby krew doplywala.
Koronarografia została przeprowadzona w czwartek i wyniki były bardzo obiecujące. Nie było żadnych innych zmian w innych naczyniach wieńcowych.
Co teraz? Rehabilitacja neurologiczna jest już w toku i postępy widać każdego dnia. Do 15 stycznia rehabilitacja kardiologiczna i od 15stego sanatorium rehabilitacyjne. Potem mama zjeżdża do nas.

Dziękuję wszystkim za słowa wsparcia informacje i pomoc. Był to ciężki okres ale wszystko idzie ku lepszemu.
I jeszcze słowo końcowe - dużo dużo zdrowia w Nowym Roku moi drodzy... Jeszcze raz dzieki

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #8 Ocena: 0

2016-01-02 20:52:03 (9 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Zdrowia i spokojnego calego roku!

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony