Można jeść same ziarenka czy trzeba je mielić?
Zalewając wodą w jakich proporcjach mielić czy można powstały kisiel wypić zjeść razem z tymi niezmielonymi ziarenkami?
Z góry dzięki

|
---|---|
zuczek2246 | Post #1 Ocena: 0 2015-10-21 20:20:10 (10 lat temu) |
Z nami od: 24-07-2015 Skąd: City |
Czy ktoś z Was używa siemię lniane, a jeżeli tak to w jakich ilościach ?
Można jeść same ziarenka czy trzeba je mielić? Zalewając wodą w jakich proporcjach mielić czy można powstały kisiel wypić zjeść razem z tymi niezmielonymi ziarenkami? Z góry dzięki ![]() |
EFKAKONEFKA33 | Post #2 Ocena: 0 2015-10-21 20:36:26 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
Codziennie rano przed pojsciem do pracy pijam szklanke zmielonego siemnia lnianego zalanego woda
1-2 łyżeczki zmielonego siemienia zalewam goraca woda . Kupuje juz zmielone siemie lniane I dzien w dzien wypijam na czczo jedna szklanke wywaru Siemie lniane stosuje tez czasem w postaci maski na wlosy Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|
Post #3 Ocena: 0 2015-10-21 20:38:12 (10 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
zuczek2246 | Post #4 Ocena: 0 2015-10-21 20:44:21 (10 lat temu) |
Z nami od: 24-07-2015 Skąd: City |
Nic się nie stanie jak wieczorem całe ziarenka z 1 łyżeczki zaleję 1/3 wodą i ten kisiel razem z tymi CAŁYMI ziarnami zjem ,wypiję przed pracą?
Te niezmielone ziarna nie zapchają jelit? |
krakn | Post #5 Ocena: 0 2015-10-21 21:05:44 (10 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Nie, kiedyś to piłem, bo miałem podrażniony żołądek.
Ale teraz jak chciałem dodawać do sałatek i do np wypieków to coś mi nie teges. Czuję dyskonford i jak bym miał zgagę. Więc siemie poszło w kąt szafki. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
|
|
andyopole | Post #6 Ocena: 0 2015-10-21 21:13:55 (10 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Zagloba tez podjadal siemie lniane ale powiadal ze trzeba wino pic zeby "oleum" jako lzejsze do glowy dochodzilo...
![]() |
Dwunasty | Post #7 Ocena: 0 2015-10-21 21:23:09 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
http://www.mojawyspa.co.uk/forum/33/26428/Len-mielony-siemie-lniane,30
Warto przejrzeć odpowiedni dział forum przed założeniem tematu. A ten ma mało wspólnego z polityką... Przenosimy ![]() |
NoNickname | Post #8 Ocena: 0 2015-10-21 21:32:25 (10 lat temu) |
Z nami od: 10-02-2011 Skąd: * |
Info. z innego forum:
"Nigdy nie należy zalewać świeżo zmielonego siemienia zimną wodą – gdyż wytwarzają się niebezpieczne substancje cyjanogenne, które są szkodliwe dla naszego organizmu Cyjanowodór jest bardzo silną trucizną. Przyjmuje się, że dawka 1 mg kwasu pruskiego na 1 kg masy ciała człowieka grozi ciężkim zatruciem lub śmiercią (LD50 = 1,5 mg na/kg masy ciała). W związku z tym wiele oficjalnych źródeł przestrzega przed spożywaniem siemienia lnianego mielonego samemu na świeżo. Nasiona lnu (podobnie jak i łodyga oraz liście) zawierają dwa związki cyjanogenne należące do grupy glikozydów nitrylowych (inaczej: nitrylozydów): linustatynę oraz neolinustatynę. Dopóki ziarno jest nienaruszone, związki te są stabilne i nie ulegają przemianom chemicznym. Dzieje się tak, ponieważ glikozydy i aktywujące je enzymy umieszczone są w różnych częściach ziarna i nie stykają się ze sobą. Dopiero w momencie pęknięcia łupiny i naruszenia struktury ziarna, następuje aktywacja enzymów, które rozpoczynają przemianę glikozydów w cyjanowodór. Proces ten nazywamy cyjanogenezą (produktami pośrednimi cyjanogenezy linustatyny i neolinustatyny są: linamaryna oraz lotaustralina). Cyjanogeneza nie zachodzi, jeśli zmielone nasiona zalejemy gorącą wodą, lub gdy je zagotujemy w wodzie, ponieważ enzym aktywujący przemiany jest białkiem, i jak każde białko w wysokiej temperaturze ulega denaturacji i traci swoje właściwości. Przeciwnie: zalanie zmielonego siemienia wodą chłodną lub zimną przyspieszy cyjanogenezę (następuje hydroliza nitrylozydów). Zalanie całego (nie zmielonego) siemienia zimną wodą nie powoduje cyjanogenezy, ponieważ – jak już wcześniej napisałam – w nienaruszonym ziarnie glikozydy nie mają kontaktu z enzymami. Dlatego spożycie śluzów powstałych w wyniku zalania zimną wodą całego siemienia nie powoduje powstania cyjanowodoru." |
Post #9 Ocena: 0 2015-10-21 21:52:10 (10 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
krakn | Post #10 Ocena: 0 2015-10-21 21:53:49 (10 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Cytat: 2015-10-21 21:52:10, mancun napisał(a): Cytat: 2015-10-21 21:05:44, krakn napisał(a): Nie, kiedyś to piłem, bo miałem podrażniony żołądek. Ale teraz jak chciałem dodawać do sałatek i do np wypieków to coś mi nie teges. Czuję dyskonford i jak bym miał zgagę. Więc siemie poszło w kąt szafki. Jeez, co to jest DYSKONFORD? łeb nap@ w fordzie ![]() ok dyskomfort lepiej? ![]() ![]() Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|