A o ilu roślinach nic nie wiemy!I jak tu żyć

Str 16 z 20 |
|
---|---|
zuza11 | Post #1 Ocena: 0 2014-12-09 08:13:41 (10 lat temu) |
Z nami od: 15-03-2012 Skąd: South Yorkshire |
Gdzieś czytałam o tym,że najbardziej modyfikowaną rośliną na świecie jest soja!Nie wspomnę o degradacji środowiska aby ją uprawiać.Wycinanie lasów i takie tam.Acha-i jeszcze kukurydza!
A o ilu roślinach nic nie wiemy!I jak tu żyć ![]() |
ruuuda | Post #2 Ocena: 0 2014-12-09 10:39:46 (10 lat temu) |
Z nami od: 05-02-2013 Skąd: brak |
Jakiego masla uzywacie do smarowania? U nas na stole gosci albo roslinne , albo kozie , z oliwy maslo .
Co sadzicie o masle sojowym ? Korzystaj z dnia. Jutro jeszcze dniem nie jest.
|
karjo1 | Post #3 Ocena: 0 2014-12-09 10:48:46 (10 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Normalne maslo z mleka, klarowane ghee, czasem domowej roboty ubite z smietany kremowki.
Na przemian z oliwa z oliwek, humusem, pasta serowa. Generalnie im mniej soi,tym lepiej, rzadko udaje sie znalezc taki wypelniacz niemodyfikowany genetycznie. Poza tym soje producenci wpychaja wszedzie, od wedlin do slodyczy. |
Eddmund | Post #4 Ocena: 0 2014-12-11 11:39:11 (10 lat temu) |
Z nami od: 28-09-2010 Skąd: Manchester |
Trochę z innej beczki: szczotkowanie zębów.
Jakieś dwa lata temu przeczytałem, że zęby należy szczotkować suchą szczoteczką, bez pasty i zwilżania. Od tamtej pory przez ok 1-2 minuty szczotkuje na sucho i potem pół minuty z pastą. U dentysty jestem co ok. 6 miesięcy i jak narazie jest to najdłuższy okres jak pamiętam, że nic nie znalazł u mnie w paszczy. Nawet usuwania kamienia nie propnował. Link |
Person_One | Post #5 Ocena: 0 2014-12-12 13:41:09 (10 lat temu) |
Z nami od: 18-03-2013 Skąd: londyn |
|
|
|
ie2ox4-b | Post #6 Ocena: 0 2014-12-13 00:07:18 (10 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 27-05-2014 Skąd: Oxford |
Cytat: 2014-12-09 10:39:46, ruuuda napisał(a): Jakiego masla uzywacie do smarowania? U nas na stole gosci albo roslinne , albo kozie , z oliwy maslo . Co sadzicie o masle sojowym ? Soja? Zdecydowanie NIE. Ale awokado... niezłe. Trudno dostać dobre, takie liche, to musi w domu ze dwa tygodnie dojrzewać. |
ewamik | Post #7 Ocena: 0 2014-12-13 14:56:59 (10 lat temu) |
Z nami od: 30-10-2007 Skąd: London |
a ja sama zrobiłam domową vegete,ziarenka smaku czy kucharka-jak kto woli.
wzięłam marchewkę,pora,selera,pietruszkę,natkę,koperek, papryczke chili,czosnek itd,pokroiłam,wysuszyłam,zmieliłam z solą,dodałam kurkume i voila! Mam przyprawę. |
agarudii | Post #8 Ocena: 0 2014-12-13 16:32:16 (10 lat temu) |
Z nami od: 30-08-2011 Skąd: trolford ;-) |
aktualnie testuja ta i polecam ( sa tez bardziej "dorosle" wersje :D http://www.thehealthbay.com/urtekram-children-s-trutti-frutti-org-75ml.html
Błogosławiony ten, co nie ma nic do powiedzenia, a pomimo to milczy.
|
ie2ox4-b | Post #9 Ocena: 0 2014-12-13 20:42:28 (10 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 27-05-2014 Skąd: Oxford |
Cytat: 2014-12-13 14:56:59, ewamik napisał(a): a ja sama zrobiłam domową vegete,ziarenka smaku czy kucharka-jak kto woli. wzięłam marchewkę,pora,selera,pietruszkę,natkę,koperek, papryczke chili,czosnek itd,pokroiłam,wysuszyłam,zmieliłam z solą,dodałam kurkume i voila! Mam przyprawę. Dużo takiej swojskiej vegecie brakuje... zwłaszcza chemii. Pomysł - SUPER. |
ewamik | Post #10 Ocena: 0 2014-12-14 19:39:03 (10 lat temu) |
Z nami od: 30-10-2007 Skąd: London |
Domowa przyprawa do potraw - domowa vegeta
czas przygotowania : 15 minut + kilka godzin suszenia składniki : 500 g marchewki 125 g korzenia pietruszki 300 g korzenia selera 1 średni por 1 pęczek natki pietruszki 1/2 pęczka koperku 4-5 liści selera korzeniowego 4-5 dużych liści lubczyku 2 ostre papryczki 5 dużych ząbków czosnku 1 łyżeczka kurkumy w proszku 3 łyżeczki soli morskiej sposób przygotowania : wszystkie warzywa oczyściłam - korzenie obrałam, z pora usunęłam wierzchnie, nieładne liście i przekroiłam go wzdłuż na pół. Z papryczek usunęłam gniazda nasienne, ale to nie jest konieczne. Czosnek obrałam. Warzywa i zieleninę dobrze opłukałam i osuszyłam dokładnie. Korzenie marchewki, pietruszki i selera starłam na szatkownicy w cienkie plasterki. Pora pokroiłam na nieduże kawałki - można pokroić w półkrążki. Czosnek pokroiłam w plastry a strąki papryki po prostu podzieliłam na mniejsze kawałki. Wszystkie produkty stopniowo umieszczałam na sitach suszarki spożywczej - na jednym marchewkę, na drugim selera i pietruszkę, na trzecim oraz czwartym pora, wszystkie zielone liście, papryczkę i czosnek. Sita ustawiłam na suszarce i włączyłam ją. Wszystkie suszone produkty trzeba co jakiś czas przemieszać i porozdzielać. Dobrze też zamieniać sita miejscami. Warzywa i zioła suszą się w różnym tempie więc kiedy coś wyschło zdejmowałam sito a zawartość przesypywałam do pojemnika. Po kilku godzinach wszystko było już suche. Warzywa i zioła można ususzyć także w piekarniku gazowym bądź elektrycznym. Rozdrobnione rozsypuje się na blachach, takich z wyposażenia piekarnika, wyłożonych papierem do pieczenia i suszy też kilka godzin - aż wyschną. Piekarnik powinien być nagrzany nie mocniej niż 75 st. C a drzwiczki lekko uchylone. Susz podzieliłam na 3 części i umieszczałam partiami w pojemniku blendera. Do każdej dosypywałam po 1 łyżeczce soli i miksowałam na drobne kawałeczki. Możecie rozdrobnić mniej lub bardziej jeśli wolicie, nawet na proszek - ja jednak wolę taką paproszkowatą przyprawę. Do zmielonych warzyw i ziół dosypałam jeszcze kurkumę i wymieszałam dokładnie. Przesypałam do szczelnie zakręcanego słoika. [ Ostatnio edytowany przez: ewamik 14-12-2014 19:44 ] |