MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

żyję zdrowo ( a przynajmniej sie staram ;) )

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 16 z 20 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 ] - Skocz do strony

Str 16 z 20

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

zuza11

Post #1 Ocena: 0

2014-12-09 08:13:41 (10 lat temu)

zuza11

Posty: 2467

Kobieta

Z nami od: 15-03-2012

Skąd: South Yorkshire

Gdzieś czytałam o tym,że najbardziej modyfikowaną rośliną na świecie jest soja!Nie wspomnę o degradacji środowiska aby ją uprawiać.Wycinanie lasów i takie tam.Acha-i jeszcze kukurydza!
A o ilu roślinach nic nie wiemy!I jak tu żyć*DONT_KNOW*

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ruuuda

Post #2 Ocena: 0

2014-12-09 10:39:46 (10 lat temu)

ruuuda

Posty: 2349

Kobieta

Z nami od: 05-02-2013

Skąd: brak

Jakiego masla uzywacie do smarowania? U nas na stole gosci albo roslinne , albo kozie , z oliwy maslo .
Co sadzicie o masle sojowym ?
Korzystaj z dnia. Jutro jeszcze dniem nie jest.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

karjo1

Post #3 Ocena: 0

2014-12-09 10:48:46 (10 lat temu)

karjo1

Posty: 21274

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Normalne maslo z mleka, klarowane ghee, czasem domowej roboty ubite z smietany kremowki.
Na przemian z oliwa z oliwek, humusem, pasta serowa.
Generalnie im mniej soi,tym lepiej, rzadko udaje sie znalezc taki wypelniacz niemodyfikowany genetycznie.
Poza tym soje producenci wpychaja wszedzie, od wedlin do slodyczy.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Eddmund

Post #4 Ocena: 0

2014-12-11 11:39:11 (10 lat temu)

Eddmund

Posty: 200

Mężczyzna

Z nami od: 28-09-2010

Skąd: Manchester

Trochę z innej beczki: szczotkowanie zębów.

Jakieś dwa lata temu przeczytałem, że zęby należy szczotkować suchą szczoteczką, bez pasty i zwilżania. Od tamtej pory przez ok 1-2 minuty szczotkuje na sucho i potem pół minuty z pastą. U dentysty jestem co ok. 6 miesięcy i jak narazie jest to najdłuższy okres jak pamiętam, że nic nie znalazł u mnie w paszczy. Nawet usuwania kamienia nie propnował.

Link

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Person_One

Post #5 Ocena: 0

2014-12-12 13:41:09 (10 lat temu)

Person_One

Posty: 189

Kobieta

Z nami od: 18-03-2013

Skąd: londyn

a ja duz0 ostatnio czytam o szczotkowaniu zebow soda spozywcza

link

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ie2ox4-b

Post #6 Ocena: 0

2014-12-13 00:07:18 (10 lat temu)

ie2ox4-b

Posty: 3591

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 27-05-2014

Skąd: Oxford

Cytat:

2014-12-09 10:39:46, ruuuda napisał(a):
Jakiego masla uzywacie do smarowania? U nas na stole gosci albo roslinne , albo kozie , z oliwy maslo .
Co sadzicie o masle sojowym ?

Soja? Zdecydowanie NIE. Ale awokado... niezłe. Trudno dostać dobre, takie liche, to musi w domu ze dwa tygodnie dojrzewać.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ewamik

Post #7 Ocena: 0

2014-12-13 14:56:59 (10 lat temu)

ewamik

Posty: 4126

Kobieta

Z nami od: 30-10-2007

Skąd: London

a ja sama zrobiłam domową vegete,ziarenka smaku czy kucharka-jak kto woli.
wzięłam marchewkę,pora,selera,pietruszkę,natkę,koperek, papryczke chili,czosnek itd,pokroiłam,wysuszyłam,zmieliłam z solą,dodałam kurkume i voila! Mam przyprawę.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

agarudii

Post #8 Ocena: 0

2014-12-13 16:32:16 (10 lat temu)

agarudii

Posty: 4781

Kobieta

Z nami od: 30-08-2011

Skąd: trolford ;-)

aktualnie testuja ta i polecam ( sa tez bardziej "dorosle" wersje :D http://www.thehealthbay.com/urtekram-children-s-trutti-frutti-org-75ml.html
Błogosławiony ten, co nie ma nic do powiedzenia, a pomimo to milczy.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ie2ox4-b

Post #9 Ocena: 0

2014-12-13 20:42:28 (10 lat temu)

ie2ox4-b

Posty: 3591

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 27-05-2014

Skąd: Oxford

Cytat:

2014-12-13 14:56:59, ewamik napisał(a):
a ja sama zrobiłam domową vegete,ziarenka smaku czy kucharka-jak kto woli.
wzięłam marchewkę,pora,selera,pietruszkę,natkę,koperek, papryczke chili,czosnek itd,pokroiłam,wysuszyłam,zmieliłam z solą,dodałam kurkume i voila! Mam przyprawę.

Dużo takiej swojskiej vegecie brakuje... zwłaszcza chemii. Pomysł - SUPER.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ewamik

Post #10 Ocena: 0

2014-12-14 19:39:03 (10 lat temu)

ewamik

Posty: 4126

Kobieta

Z nami od: 30-10-2007

Skąd: London

Domowa przyprawa do potraw - domowa vegeta

czas przygotowania : 15 minut + kilka godzin suszenia
składniki :
500 g marchewki
125 g korzenia pietruszki
300 g korzenia selera
1 średni por
1 pęczek natki pietruszki
1/2 pęczka koperku
4-5 liści selera korzeniowego
4-5 dużych liści lubczyku
2 ostre papryczki
5 dużych ząbków czosnku
1 łyżeczka kurkumy w proszku
3 łyżeczki soli morskiej



sposób przygotowania : wszystkie warzywa oczyściłam - korzenie obrałam, z pora usunęłam wierzchnie, nieładne liście i przekroiłam go wzdłuż na pół. Z papryczek usunęłam gniazda nasienne, ale to nie jest konieczne. Czosnek obrałam. Warzywa i zieleninę dobrze opłukałam i osuszyłam dokładnie.


Korzenie marchewki, pietruszki i selera starłam na szatkownicy w cienkie plasterki. Pora pokroiłam na nieduże kawałki - można pokroić w półkrążki. Czosnek pokroiłam w plastry a strąki papryki po prostu podzieliłam na mniejsze kawałki. Wszystkie produkty stopniowo umieszczałam na sitach suszarki spożywczej - na jednym marchewkę, na drugim selera i pietruszkę, na trzecim oraz czwartym pora, wszystkie zielone liście, papryczkę i czosnek. Sita ustawiłam na suszarce i włączyłam ją.

Wszystkie suszone produkty trzeba co jakiś czas przemieszać i porozdzielać. Dobrze też zamieniać sita miejscami. Warzywa i zioła suszą się w różnym tempie więc kiedy coś wyschło zdejmowałam sito a zawartość przesypywałam do pojemnika. Po kilku godzinach wszystko było już suche.

Warzywa i zioła można ususzyć także w piekarniku gazowym bądź elektrycznym. Rozdrobnione rozsypuje się na blachach, takich z wyposażenia piekarnika, wyłożonych papierem do pieczenia i suszy też kilka godzin - aż wyschną. Piekarnik powinien być nagrzany nie mocniej niż 75 st. C a drzwiczki lekko uchylone.


Susz podzieliłam na 3 części i umieszczałam partiami w pojemniku blendera. Do każdej dosypywałam po 1 łyżeczce soli i miksowałam na drobne kawałeczki. Możecie rozdrobnić mniej lub bardziej jeśli wolicie, nawet na proszek - ja jednak wolę taką paproszkowatą przyprawę. Do zmielonych warzyw i ziół dosypałam jeszcze kurkumę i wymieszałam dokładnie. Przesypałam do szczelnie zakręcanego słoika.

[ Ostatnio edytowany przez: ewamik 14-12-2014 19:44 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 16 z 20 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,