MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Proszę zostan dawcą szpiku

« poprzednia strona

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

Str 2 z 2

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

krakn

Post #1 Ocena: 0

2014-10-16 20:11:36 (11 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Ja mam oddane ponad 30 litrów krwi.
Teraz nie mam ani czasu, ani za bardzo siły.

Ale wg mnie choć kilka razy powinien oddać każdy .

wg mnie to bez tego nie powinni wydawać dowodów osobistych ani paszportów :))

Bo albo dorosłeś by dać coś swojego dla reszty społeczeństwa albo nie dorosłeś i jeździj dalej na legitymacji szkolnej :P :)) nie?
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

Deneris02

Post #2 Ocena: 0

2014-10-16 20:23:48 (11 lat temu)

Deneris02

Kobieta

Z nami od: 02-09-2011

A czy nie ma jakiejś wspólnej bazy dawców szpiku? Pytam, bo przecież niektórzy chorzy z Polski dostają szpik od dawców mieszkających w innych krajach Europy i odwrotnie. Czy nie wystarczy, że jestem już zarejestrowana w Polsce?
Tutaj mam tylko kartę dawcy organów, bo z tym szpikiem to właśnie wydawało mi się, że jak szukają, to wszędzie i już nie muszę się rejestrować.

Do góry stronyOffline

ewamik

Post #3 Ocena: 0

2014-10-16 23:57:47 (11 lat temu)

ewamik

Kobieta

Z nami od: 30-10-2007

Jest wspólna baza. Z tego co mi powiedzieli w fundacji w Polsce,co 1-3mies (nie pamiętam dokładnie) wszyscy wymieniają się danymi i uaktualniaja bazę dawców.
Dlatego też DKMS w Polsce nie chciał mnie zarejestrować,ponieważ mieszkam za daleko Polski. Oni podali mi namiary do Anthony Nolan.
Od roku DKMS funkcjonuje równiez w UK. MOja koleżanka tam pracuje. Równiez potwierdziła,że wymieniają się danymi. W pewnym momencie cchiałam wyrejestrowac się z Nolan i przejść do DKMS ale ona powiedziała,że to bez sensu.
Nie mozna rejestrować się w dwóch krajach,ponieważ dawca po prostu dubluje sie.
Powinno sie mieszkać tam,gdzie się jest zarejestrowanym. trzeba przyjeżdżac na badania przed pobraniem szpiku,oddać szpik,później jeździ się na kontrole. Fundacja w Polsce,refunduje dojazdy tylko na terenie Polski.
Jak mi powiedziano,najpierw dawcy szuka się na terenie własnym,czyli kraju,gdzie jest chory. Jesli nie znajdzie się,wtedy szukają w zagranicznych bazach.

Do góry stronyOffline

Netta6

Post #4 Ocena: 0

2014-10-17 00:30:42 (11 lat temu)

Netta6

Kobieta

Z nami od: 19-01-2006

Cytat:

2014-10-16 15:27:10, mariolamariola napisał(a):
a moze macie pomysly jak nagloscic aby tez inni wiedzili wiecej o tym jak mozna pomoc, o tym jak i gdzie sie rejestrowac, moze gdyby kazdy z nas wywiesil w miejscu pracy jakies informacje na ten temat...

Jedna osoba która rozeznaje się w temacie powinna napisać krótką informacje. Reszta, a jest nas tu sporo powinna ją rozesłać do polskich stowarzyszeń i sklepów z prośbą o wywieszenie. FB też robi swoje.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Nie_z_tej_bajki

Post #5 Ocena: 0

2014-10-17 07:08:19 (11 lat temu)

Nie_z_tej_bajki

Kobieta

Z nami od: 23-08-2010

Cytat:

2014-10-16 20:11:36, krakn napisał(a):

Bo albo dorosłeś by dać coś swojego dla reszty społeczeństwa albo nie dorosłeś i jeździj dalej na legitymacji szkolnej :P :)) nie?

Oczywiście wiesz, że jest wiele obostrzeń przy oddawaniu krwi? I niektórzy nie mogą tego zrobić ze względów zdrowotnych? A jeszcze inni panicznie boją się igieł? No. I właśnie pozbawiłeś ich paszportu ;-).
Ja niestety musiałam przestać oddawać krew ze względu na stan zdrowia.
Co do wspólnej bazy szpiku i innych pytań - jakiś czas temu było kilka takich tematów. |Tam też było masę rzeczy wyjaśnionych.

[ Ostatnio edytowany przez: Nie_z_tej_bajki 17-10-2014 07:10 ]

Nie myśl o szczęściu. Nie przyj­dzie - nie zro­bi Ci za­wodu.... Przyj­dzie - zro­bi niespodziankę :D. W życiu niczego nie żałuj! Po prostu Carpe Diem!!! :-D

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

krakn

Post #6 Ocena: 0

2014-10-17 08:18:31 (11 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Cytat:

2014-10-17 07:08:19, Nie_z_tej_bajki napisał(a):
Cytat:

2014-10-16 20:11:36, krakn napisał(a):

Oczywiście wiesz, że jest wiele obostrzeń przy oddawaniu krwi? I niektórzy nie mogą tego zrobić ze względów zdrowotnych? A jeszcze inni panicznie boją się igieł? No. I właśnie pozbawiłeś ich paszportu ;-).
Ja niestety musiałam przestać oddawać krew ze względu na stan zdrowia.
Co do wspólnej bazy szpiku i innych pytań - jakiś czas temu było kilka takich tematów. |Tam też było masę rzeczy wyjaśnionych.

[ Ostatnio edytowany przez: <i>Nie_z_tej_bajki</i> 17-10-2014 07:10 ]

Jak ktoś nie może to nie może, niech siedzi w domu :-T[:-D

żartuję, i moje stwierdzenie jest oczywiście przenośnią, to logiczne że jeżeli ktoś ma jakąś chorobę która uniemożliwia oddanie tych kilkuset ml krwi to nie ma problemu.

Wiesz, kiedyś było kilku takich co też wymyślali cuda że igieł się boją, że mdleją itd, ale jak u nich w rodzinie była potrzeba oddania krwi, to pierwsze przyszli do mnie, zebrałem chłopaków, 20 chłopa stałych krwiodawców i poszliśmy razem. Oddali, a potem poszliśmy na piwo.
O dziwo
Ani nie mdleli, ani nie zachorowali.
Nowej jedna pani z tej rodziny została stałą krwiodawczynią przez co najmniej kilka lat.

Ilość krwi jaką się oddaje jest praktycznie dla organizmu niezauważalna, szczególnie nastolatek czy facet przed 30 tką, może swobodnie iść oddać krew, przekopać ogródek, a potem przelecieć koleżankę, żonę, czy kochankę :-]

Wokół oddawania krwi czy szpiku kostnego urosło tyle mitów że głowa mała.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Nie_z_tej_bajki

Post #7 Ocena: 0

2014-10-17 09:17:58 (11 lat temu)

Nie_z_tej_bajki

Kobieta

Z nami od: 23-08-2010

Akurat mi nie musisz tego tłumaczyć - oddawałam krew odkąd dostałam dowód ;-). Pamiętam wielkie oburzenie mojej mamy, a potem dziwne opowieści znajomych. Całe szczęście, niektórzy używają swojego rozumu ;-).
Swoją drogą, skoro ten temat się już tak rozwinął, można by wygrzebać te tematy o szpiku i tu je podlinkować, bo kilka ich było ;-).
Nie myśl o szczęściu. Nie przyj­dzie - nie zro­bi Ci za­wodu.... Przyj­dzie - zro­bi niespodziankę :D. W życiu niczego nie żałuj! Po prostu Carpe Diem!!! :-D

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,