MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

National insurance

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

asiula82

Post #1 Ocena: 0

2006-10-09 09:54 (19 lat temu)

asiula82

Z nami od: 20-09-2006

hej wszystkim:)
sluchajcie mam pytanie,czy ktos z was orientuje sie jak jest z ubezpieczeniem w polsce??chodzi mi jesli jedziemy np.na swieta??
Jestem w anglii od roku-mam NiNo,w polsce nie posiadam ubezpieczenia poniewaz jestem tutaj.
rok temu bedac na swieta,chcialam skorzystac z lekarza-dentysta...kazali mi pokazac zaswiadczenie o skladkach,ktorego nie posiadam bo jestem tutaj i tutaj pracuje.owszem zrobiono mi zeba ale za oplata,jak prywatnie.
placic skladki moge tylko wtedy gdy pracuje w polsce,ale jestem tuttaj...
dwa powiedzieli mi ze moge zarejestrowac sie jako bezrobotna i bede ubezpieczona,ale poinformowali mnie tez ze bycie zarejestrowanym jako bezrobotna wiaze sie z szukaniem pracy...a nie z tym ze mnie ubezpiecza...kompletna bzdura.
wiecie cos moze,czy moze NiNO upowaznia nas do leczenia w kraju,w koncu to UE.
jestem w ciazy,czy wiecie moze czy musze wystapic o NiNo dla dzidzi czy dostanie automatycznie??
z gory dziekuje.pozdrawiam.
asia :-D

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

AGALON

Post #2 Ocena: 0

2006-10-09 16:46 (19 lat temu)

AGALON

Konto usunięte

Jadac do Polski nie masz bezplatnego leczenia poniewaz tak jak ci powiedziano nie masz oplaconych skladek wiec nie mozesz normalnie skorzystac z opieki medycznej.Jedyne co mozesz to wyslac o karte ubezpieczenia zdrowotnego, ktorej formularz jest tutaj www.ehic.org.uk
Ta karta daje ubezpieczenie ale TYLKO w naglych przypadkach. Tak wiec nie mozesz isc do lekarza do przychodni i okazac tej karty jako dowod ubezpieczenia w UK.
Co do rejestrowania sie jako bezrobotna w PL to prawda- ubezpieczaja cie ale musisz sie stawiac na ich wezwania i podpisywac jakies dokumenty.
Nie wystepuje sie o NIN dla dziecka. Jesli bedzie obywatelem brytyjskim dostanie automatycznie w wielku 16-19lat.
pozdrawiam Aga

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,