Przekopiuje swoj post z "Manchester"
Pozwolcie ze sie troszke wtorace do dyskusji.
Pracowalam w NHS przez 10 lat, jako IT Trainer systemow klinicznych, kadrowych oraz MS Office wiec z lekarzami/poloznymi/pielegniarkami mialam bardzo duzo do czynienia. Zarowno z GP (gdy pracowalam w ramach PCT czyli Primary Care Trust) jak i konsultantami/specjalistami gdy pracowalam w szpitalach.
Absolutnie wszystko co opisujecie jest dostepne za darmo, w ramach NHS. Wedle potrzeb uznanych przez lekarza.
Bardzo znane jest bardzo roszczeniowe podejscie Polakow do tutejszej sluzby zdrowia. Wrecz zadanie od lekarza konkretnych lekow/konkretnych badan.
Lekarz zaleci co on uwaza za stosowne - nie to z czym [pacjent przyjdzie napisanym na karteczce.
Jakos masowo tu ludze nie umieraja.
Zwroccie uwage na tutejsze dzieci - zimno jak diabli a te w wozku i bez skarpetek. Polskie pozawijane po same uszy i z byle katarem matki u lekarza domagajace sie antybiotyku.
Natknelam sie na wielu polskich lekarzy w ramach mojej pracy - wiekszosc z nich podejscie ogolnie do ludzi w szpitalach mialo wyjatkowo paskudne. Wielu dlugo nie popracowalo - przez to i czesto przez slaba znajomosc jezyka.Pewnie pozniej pozakladali polskie przychodnie...
Lekarze GP maja swoje budzety, pracuja czesto na zasadzie czegos jakby samo zatrudnienie. Kazde skierowanie do specjalisty kosztuje ich przychodnie pieniadze lub jest sprawdzane przez sily wyzsze - w tej chwili NHS sie pozmienialo odkad odeszlam, nie ma PCT sa Commisioning i jeszcze inne regulacje. Nie macie pojecia ile papierkowej roboty maja przez to lekarze. Czasem miedzy pacjentami nie maja czasu sie po przyslowiowej podrapac.
MOja corka gdy byla malutka (ok 6 lat) miala bardzo powazne problemy ze zdrowiem i niesamowita opieke pediatry do ktorego skierowal ja nasz wtedy GP. Poniewaz pediatra byl naprawde potrzebny.
Teraz corka ma 23 lata, kilka miesiecy temu miala problemy z pecherzem, kilka wizyt tutaj w szpitalach/u GP ne pomagalo wiec po 23 latach w Londynie wybralam sie do jednej z polskich przychodni.
O zgrozo. Lekarz urolog ani me ani me po angielsku i ze slownikiem wypisal jej angielksi odpowiednik Furalginy ktora jus brala kilka tygodni pod inna nazwa bez efektu zadnego.
Powrot do GP, skierowanie do prywatnego tutejszego.. ginekologa (tak, GP moga skierowc prywanie w ramach NHS czyli nie trzba placic) i sprawa rozwiazana.
Do polskiej przychodni nigdy juz nie pojdziemy.
Ja, jakis czas temu mialam problemy z pecherzem, GP skierowal mnie na USG, po USG telefon z przychodni zebym wrocila do GP. Na USG pecherza, przypadkiem znalezli cos na nerce. Skierowanie do specjalisty na tydzien pozniej - diagnoza rak, nerka do wyciecia. szpital do ktorego mialam skierowanie chcial mnie kroic JUZ bo rak na nerce i cos na nadnerczu.
Ja - spokojnie, moment, chcieli robic "open surgery" czyli praktycznie kroic mnie w poprzek. Momencik, dajcie pomyslec.
Wracam do GP, prosze o skierowanie do Guys & St Thomas zamiast do mojego "szpitala na peryferiach" poniewaz chce druga opinie. Bez problemu, skierowanie wypisane, wizyta w tym samym tygodniu, diagnoza ta sama ale mozliwosc laparoskopi. Tez "na juz".
Tydzien pozniej laduje w Guys wieczorem, rano przychodzi moj konsultant i mowi ze ma dla mnie niespodzianke. Ja po swojemu "Co, 2 nerki wycinamy nie jedna?" i tuptam w kapciach za nim na moja niespodzianke.
Zrobil mi operacje nie tyko laparoskopijnie ale systemem Da Vinci, wyglada to tak:
Da Vinci Surgical System
Od diadgnozy do operacji minelo 3 tygodnie - moglo byc szybciej ale ja chcialam ta druga opinie.
Wycieli mi nerke i nadnercze, wyslali na badanie, rak 3 stopnia. 2 tygodnie po operacji wrocilam do pracy. Gdybym miala normalna operacje - lezalabym w domu conajmniej 6 tygodni.
Po co o tym pisze? W UK jest ogromny wybow, lekarze GP uzywaja systemu Choose and Book gdzie pacjent moze wybrac do ktorego szpitala chce byc skierowany i ma do tego prawo. Widzi tez do ktorego szpitala jak dlugo trzeba bedzie czekac. Ale pacjent tez musi wiedziec, poszperac opinie szpitali zeby podjac decyzje. Sa dobre, lepsze i koszmarne szpitale - jak wszedzie.
Jezyk, jezyk i jeszcze raz jezyk.
Znajoma pracowala jako tlumaczka w jednym ze szpitali gdzie ja pracowalam. Para polska na porodowce, znajoma z nimi "z urzedu", przyszly tatus sie kloci ze on zna jezyk i tlumacz nie p[otrzebny. 30 minut pozniej wolaja tlumazcke bo komplikacje przy porodzie i przyszly tatus (karczycho, tatuaze itd) nie dosc ze nic nie rozumial/nie potrafil przetlumaczyc w zadna strone to jeszcze.. zemdlal na porodowce.
Pracowalam tez w Medical Education - pilnujac Junior Doctors jak przechodza rotacje w szpitalach, zeby odpowiednie kursy robili, nie opuszczali, papiery trzymali w kupie itd. Rowniez w Mental Health gdzie nistety jest rejonizacja i nie ma za bardzo wyboru jezli ktos ma problemy tej natury.
Wiem, troche chaotycznie to wszystko napisalam - jezli cos nie jasne to pytajcie i dopisze.
Jade dzisiaj na mieszance codeiny z paracetamolem i nurofenem - na paznokiec
To sie moze przydac wiec pisze boldem
1) Jezeli ktos regularnie przyjmuje lek na recepte i placi za recepty - jest mozliwosc wykupienia prepayment certificate. Kosztuje niecale £11.00 na miesiac Direct Debit platne i dostje sie plastikowa karteczke ktora pokazuje sie w aptece i juz nie placi sie za zadne leki na recepte. Tylko daje sie recepte od lekarza i ta karteczke (czasem nawet nie pytaja, z tylu na recepcje trzeba tyko tiknac "has a valid prepayment certificate"
Tu link:
PPCs
2) Dentysci - nie wszyscy przyjmuja w ramach NHS, warto zawsze poszukac takiego ktory w ramach NHS przyjmuje. Wtedy sa ustalone, stale ceny. Sa 3 poziomy cen u dentystow:
NHS Dental Charges
Od 3 lat nie pracuje juz w NHS ale przyznam ze bardzo mi brakuje tej atmosfery - moze kiedys wroce
Mam nadzieje ze powyzsze komus sie przyda, niewiele osob wie o PPCs a to bardzo ulatwia zycie - finansowo jezeli ktos regularnie wykupuje recepty za ktore placi.
Co jeszcze - dzieci maja za darmo recepty, za darmo dentyste. Osoby na zasilkach rowniez. Kobiety ciezarne tez maja za darmo dentyste.
Dajcie sobie spokoj z polskimi szarlatanami.. Paracetamol naprawde na wiele spraw pomagfa ;0
Zdrowka zycze